Peste 10.000 de credinciosi au participat, la Targoviste, la sarbatorirea Sf. Ierarh Nifon

Sambata, 11 August 2012, ora 14:40
2099 citiri
Peste 10.000 de credinciosi au participat, la Targoviste, la sarbatorirea Sf. Ierarh Nifon

Peste 10.000 de credinciosi au participat, sambata dimineata, in fata Catedralei Mitropolitane din Tagoviste, la ceremoniile legate de sarbatorirea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti.

Credinciosii veniti la catedrala s-au imbulzit pentru a ajunge in preajma raclei cu moastele Sfantului Nifon, iar o femeie a lesinat, fiind preluata de o ambulanta pentru ingrijiri medicale.

"Adevarat reper spiritual, moral si cultural, Sfantul Ierarh Nifon este primul sfant canonizat pe teritoriul patriei noastre, dar si cel care a inaugurat o ampla schimbare in viata noastra duhovniceasca si sociala, deoarece a reorganizat din temelii viata bisericeasca si morala, punand bazele deosebitei infloriri religioase de mai tarziu. Lui i se datoreaza, in mare parte, dezvoltarea vietii spirituale, culturale si social-politice din secolele urmatoare, precum si debutul tiparului la stramosii nostri, caci el a indemnat la tiparirea de carte, pentru optima si fidela promovare a Evangheliei lui Hristos", se arata in comunicatul Arhiepiscopiei Targoviste.

Sarbatorirea Sfantului Ierarh Nifon a fost deschisa de Pelerinajul Tinerilor din municipiul Targoviste, care a avut loc, vineri seara, in ajunul praznicului. Acest moment spiritual a debutat in fata Catedralei Mitropolitane, a cuprins centrul istoric si s-a finalizat, tot in fata Catedralei, cu oficierea "Acatistului Sf. Ier. Nifon" si inchinarea la racla cu sfintele moaste, care sunt depuse la Mitropolia Targoviste.

"Sfantul Ierarh Nifon, primul sfant canonizat pe teritoriul tarii noastre, a ramas in memoria Bisericii ca fiind intelept Arhipastor, grabnic ajutator, harnic si rugator fierbinte al poporul crestin catre Dumnezeu", spune si Patriarhul Daniel in mesajul transmis la sarbatoarea Sfantului Ierarh Nifon.

"Cu deosebita bucurie duhovniceasca, Biserica noastra, ca de altfel intreaga Ortodoxie, dar mai ales Arhiepiscopia Targovistei, sarbatoreste astazi, in chip solemn, pomenirea Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului si Mitropolitul Tarii Romanesti, intelept invatator al credintei ortodoxe si al valorilor Evangheliei Mantuitorului Hristos, personalitate marcanta a vietii spirituale si culturale, crestine si romanesti, de la inceputul secolului al XVI-lea. Binecredinciosul popor roman de pretutindeni a cinstit sfintii, ca fiind prieteni ai lui Dumnezeu si rugatori pentru mantuirea oamenilor, faclii ale credintei, sperantei si iubirii milostive (...) Intre acesti rugatori fierbinti ai nostri catre Dumnezeu, care au luminat viata duhovniceasca si culturala a poporului roman, Sfantul Ierarh Nifon, primul sfant canonizat pe teritoriul tarii noastre, a ramas in memoria Bisericii ca fiind intelept Arhipastor, grabnic ajutator, harnic si rugator fierbinte al poporul crestin catre Dumnezeu. Fiind apreciat si iubit de poporul binecredincios, Sfantul Ierarh Nifon ramane, peste veacuri, o pilda luminoasa pentru credinta, trairea si evlavia crestina, deoarece prin intreaga sa viata si activitate a plamadit virtuti in cei ce l-au cinstit", se arata in mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#credinciosi Sfantul Ierarh Nifon, #credinciosi Targoviste Sfantul Nifon , #sarbatoare