Revista presei: 1 Decembrie, o zi prea mica pentru romani?

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 07:20
3342 citiri
Revista presei: 1 Decembrie, o zi prea mica pentru romani?
Fotomontaj: Ziare.com

Ziua nationala ar fi mai frumoasa pentru romani daca s-ar sarbatori primavara, spun unii. Ar fi mai frumoasa daca s-ar sarbatori alaturi de basarabeni, dupa reunificare, cred altii. Presa de joi dezbate situatia din Romania, cu ocazia zilei de 1 decembrie, si atinge acele puncte sensibile care fac romanii sa vibreze.

"Adevarul" scrie ca unii istorici sunt de parere ca ziua nationala ar trebui schimbata, deoarece este aleasa fortat, pentru a aminti de unirea de la 1918, iar romanilor nicidecum nu le place sa sarbatoreasca in frig.

Anul acesta, ca in fiecare an, insa, televiziunile au pregatit programe speciale prin care sa-i tina pe romani lipiti de micile ecrane, ca sa mai uite de ger, arata "Evenimentul Zilei".

Si in timp ce romanii stau si se uita la televizor, romanii de peste Prut ne dau de stire ca nu au uitat cine sunt: ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti, Iurie Reinta, a declarat intr-un interviu pentru "Romania Libera" ca este roman si vorbeste romaneste.

Adevarul: 1 Decembrie, o zi prea mica pentru romani

Istoricii spun ca 1 Decembrie are cea mai mare semnificatie pentru Romania, insa nu putini sunt cei care sustin ca ne-am bucura mai mult de Ziua Nationala daca aceasta s-ar sarbatori primavara, de Ziua Independentei.

Printre adeptii acestei ipoteze este si fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu. Acesta sustine schimbarea zilei nationale, in vederea obtinerii unei rate mai mari de participare la ceremonii.

"Parerea mea este ca data de 1 Decembrie nu este potrivita pentru Ziua Nationala a Romaniei. Si asta nu din punct de vedere istoric, pentru ca istoriceste aceasta data are o mare insemnatate. Ma refer la faptul ca popoarele latine au Ziua Nationala in cursul verii. Or, decembrie este o luna in care stai in casa la o tuica fiarta, nu prea iti vine sa iesi cu tricolorul", spunea Cioroianu, conform Adevarul.

Evenimentul Zilei: Un 1 Decembrie cu romani speciali

Si pentru cei care stiu ce inseamna vorbele istoricului, televiziunile au pregatit pentru Ziua Nationala o serie de editii speciale prin care sa ii faca pe romani mandri de tara lor, fara sa fie nevoiti sa se deplaseze.

Parada militara incepe la ora 11.00 si va fi transmisa in direct de televiziunea publica si Antena 1, iar spre amiaza vor fi difuzate reportaje cu romanii plecati din tara, informeaza Evenimentul Zilei.

Romania Libera: Ambasadorul Republicii Moldova la Bucuresti - Sunt roman si vorbesc romaneste

Ambasadorul Republicii Moldova in Romania, Iurie Renita, spune ca este roman atunci cand isi marturiseste apartenenta etnica.

"Imi vine foarte greu sa vorbesc in numele generatiilor viitoare si nu ar fi corect sa o privam de acest drept legitim: avem acelasi fundament istoric, cultural si lingvistic. Sunt adeptul abordarilor in stil german - sa traim mai bine si sa punem in practica obiectivele si proiectele comune curente, dar si de perspectiva, inclusiv cele elucidate mai sus.

In context, trebuie sa recunosc ca vorbesc limba romana, iar parintii mei, ambii, s-au nascut romani, de unde si clarificarea de rigoare vis-a-vis de apartenenta mea etnica, a declarat Renita, conform Romania Libera.

L.S.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#decembrie, #1 decembrie, #ziua nationala, #Romania 1 decembrie , #sarbatoare