Revista presei: 1 mai in Romania si in lume

Luni, 02 Mai 2011, ora 08:19
2215 citiri
Revista presei: 1 mai in Romania si in lume

1 Mai a fost sarbatorit in Romania asa cum ne asteptam. Romaneste. Pe de o parte, romanii de rand au petrecut pe la munte, la mare sau la gratare. Pe de alta, la varf, lucrurile au stat asa cum stau mai mereu. In traducere, a fost despre criza, guvern si economie.

In timp ce in multe parti ale lumii au avut loc proteste, in Romania lucrurile au fost mult mai linistite. Chiar relaxate. Micii si berea au predominat.

Nu insa si la nivelul Guvernului, care se pare ca nu se poate tine de promisiunea ca va termina Autostrada Transilvania in 2012 si negociaza un nou termen. O alta stire e cea care spune ca de 1 mai a intrat in vigoare Codul Muncii, care schimba multe aspecte, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori.

Intre timp, aflam si despre banii cheltuiti misterios de primariile Bucurestiului, in frunte cu Primaria Capitalei, care ar fi dat peste 2 milioane de euro. Tot referitor la bani si la economie, aflam de la seful Serviciului de Informatii Externe faptul ca aceasta institutie a informat despre sosirea crizei economice in Romania cu mult timp inainte de sfarsitul lui 2008.

Cele mai importante titluri ale zilei sunt: "1 mai in Romania si in lume", de la "Adevarul", "Guvernul negociaza cu Bechtel un nou grafic la Autostrada Transilvania, cu termene peste 2012", in "Gandul", "Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare. VEZI cele mai importante schimbari!" la "Evenimentul Zilei", "Cati bani a cheltuit ilegal Primaria Capitalei" la "Romania Libera" si "Seful SIE: "Criza economica nu ne-a luat prin surprindere" in "Jurnalul National".

Adevarul: 1 mai in Romania si in lume

Ziaristii de la Adevarul au facut un colaj cu modul in care s-a petrecut ziua de 1 mai in cateva din tarile lumii si cum s-a sarbatorit in Romania.

Astfel, in Rusia au avut loc mari demonstratii pro-guvernamentale si cateva antiguvernamentale, in Grecia au fost proteste fata de masurile de austeritate, in Turcia zeci de mii de oameni au comemorat uciderea unor muncitori in urma cu 34 de ani, iar in Germania mii de oameni au manifestat la Berlin, informeaza Adevarul.

In Romania, in schimb, lucrurile au stat cu totul altfel. Singurul protest demn de mentionat a avut loc la Vaslui, in fata sediului PD-L. Si a durat doar o ora. Pe litoral, vremea nu a fost atat de generoasa ca in alti ani, cu temepraturi depasind putin 12 grade Celsius, in timp ce in restul tarii iesirile la gratare au fost la ordinea zilei.

Gandul: Guvernul negociaza cu Bechtel un nou grafic la Autostrada Transilvania

Autostrada Transilvania nu poate fi terminata nici macar in 2012, conform unor surse guvernamentale care arata ca Executivul negociaza cu compania Bechtel stabilirea unui nou termen.

"In prezent, din cauza constrangerilor bugetare si intarzierilor inregistrate in plata lucrarilor efectuate in anul 2010, antreprenorul Bechtel a redus ritmul lucrarilor si efectivele desfasurate pe santier. Ministerul Transporturilor si CNADNR au demarat negocieri pentru esalonarea platii datoriilor, incadrarea in standardele de cost si refacerea programului de lucrari.

In masura in care acestea vor fi rezolvate, se va putea stabili un nou grafic de lucrari si noi termene de finalizare", au aratat sursele, potrivit Gandul.

Evenimentul Zilei: Noul Cod al Muncii a intrat in vigoare

Actul despre care premierul Emil Boc spunea ca va modifica total relatiile dintre angajatii si angajatorii din Romania, Codul Muncii, a intrat in vigoare chiar de Ziua Internationala a Muncii.

Principalele modificari pe care le va aduce acesta se refera la criterii de evaluare, la cresterea perioadei in care un angajat poate fi mentinut in functie. In plus, Codul face mai usoare angajarile si concedierile, contractul pe perioada determinata poate ajunge la patru ani, cu doi mai mult decat in prezent, iar munca temporara e reglementata mai bine, conform Evenimentul Zilei.

Romania Libera: Cati bani a cheltuit ilegal Primaria Capitalei

Un raport al Curtii de Conturi arata ca primariile din Bucuresti, ale sectoarelor si a Capitalei, au cheltuit ilegal peste 11 milioane de euro din banii contribuabililor.

Cea mai mare paguba a realizat-o Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement, care a achizitonat ceasuri placare cu aur sau ambarcatiuni in valoare de 7 milioane de euro, scrie Romania Libera.

Primaria Capitalei a mai pagubit contribuabilul si direct, prin 130.000 de euro din contractul pentru dezinsectie, aproape doua milioane de euro pentru un teren sau 250.000 de euro platiti nejustificat unei asociatii.

Jurnalul National - Seful SIE: "Criza economica nu ne-a luat prin surprindere"

Directorul Serviciului de Informatii Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a dezvaluit, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de pe PRO TV, faptul ca institutia pe care o conduce i-a informat din timp pe liderii statului ca Romania urmeaza sa fie lovita de criza economica, insa acestia nu au luat in seama avertizarile.

"O asemenea criza nu ne-a luat niciodata prin surprindere", a precizat Ungureanu. "Altfel spus, au existat asemenea avertizari. Modul in care raspunde beneficiarul legal la asa ceva nu tine de obligatiile unui serviciu de spionaj. Sesizarile au existat, este normal sa fie in felul acesta. Ce s-a intamplat mai departe nu face obiectul analizei mele", a spus seful SIE citat de Jurnalul National.

Citeste si:
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Sursa: Ziare.com