Ziare.com

Romania, printre tarile cu cele mai putine sarbatori legale din lume

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 18:01

   

Romania, printre tarile cu cele mai putine sarbatori legale din lume
Romania se afla printre tarile europene cu cele mai putine sarbatori declarate zile libere prin lege, 9, in timp ce angajatii spanioli si greci au printre cele mai multe zile libere, 14, respectiv, 12.

De asemenea, la nivelul Europei Centrale si de Est, Romania se afla pe ultimul loc, arata studiul Worldwide Benefit and Employment realizat in 2013 de Mercer Marsh Benefits.

Codul Muncii prevede 12 zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor publice sau religioase, respectiv cate doua zile pentru Anul Nou, Paste, Rusalii si Craciun si cate o zi pentru Ziua Internationala a Muncii, Adormirea Maicii Domnului, Sfantul Andrei si Ziua Nationala a Romaniei. In 2014, din cele 12 zile doar noua sunt in timpul saptamanii.

Legea care produce zile libere pentru bugetari: ziua "punte" devine zi de odihna

In Europa Centrala si de Est, guvernul turc acorda cel mai mare numar de sarbatori publice (14,5), urmat de Rusia (14) si Slovacia (13). Cehia si Lituania au cate 12 sarbatori legale, urmate de Croatia (11), Polonia si Ucraina (10) si de Serbia si Romania, fiecare cu cate 9.

La nivelul intregului continent, Finlanda ocupa primul loc din Europa cu 15 zile libere, iar Marea Britanie, Olanda si Ungaria sunt pe ultimul loc, cu 8 zile libere.

Austria are 12 zile de sarbatoare libere, in timp ce Suedia, Italia, Franta si Danemarca ofera angajatilor 11 zile libere publice. Belgia, Luxemburg, Norvegia si Portugalia sunt pe acelasi nivel, cu 10 sarbatori legale. Germania are in mod normal 9 sarbatori legale, dar sunt variatii intre landuri, astfel incat unii angajati pot primi pana la 13 zile. De remarcat, Norvegia si Suedia nu considera Ajunul Craciunului si Revelionul sarbatori legale, cu toate ca acestea sunt tratate ca atare de catre angajatori.

In America de Nord, Canada acorda cel mai mare numar de sarbatori publice (11), desi acest lucru variaza in functie de provincie. Statele Unite au 10 sarbatori legale, insa angajatorii privati nu sunt obligati sa ofere aceste zile libere.

Cati romani lucreaza in weekend sau de sarbatori legale? - Sondaj

In America Latina se regaseste tara cu cel mai mare numar de sarbatori legale din lume, dar si cea cu cel mai mic: Columbia are 18 zile libere publice, in timp ce in Mexic sunt doar 7. Argentina si Chile au 15 sarbatori legale, iar Brazilia 12.

14 sarbatori legale in Maroc

In Orientul Mijlociu si Africa, Emiratele Arabe sunt pe ultimul loc, cu 9 sarbatori legale, in timp ce Maroc acorda 14 zile libere legale.

Angajatii din India si cei din Columbia beneficiaza de cel mai mare numar de sarbatori legale din intreaga lume - 18. Australia si Noua Zeelanda acorda mai putine zile libere decat media regiunii: 9 si, respectiv, 11. Thailanda si Coreea de Sud ofera 16 zile de sarbatoare legale, urmata de Japonia - 15, Indonezia, Malaezia si Filipine - 14, Pakistan - 13, Hong Kong si Taiwan, fiecare cu 12. Vietnam are cel mai mic numar de sarbatori publice din regiune - 10, sub China si Singapore, cu 11 fiecare.

Studiul ofera o privire de ansamblu asupra practicilor de beneficii obligatorii si facultative, reglementarilor legale si conditiilor de angajare in peste 64 de tari. Studiul ia in calcul numarul zilelor legale din timpul saptamanii, daca nu se specifica altfel.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2115 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

data trecuta ati zis ca romanii au cele mai multe zile libere din

univers
acum o intoarceti radical.

 

Romania are 12 zile libere pe an.

In 2014 3 dintre ele pica in week-end. Motiv de jale si subiect de articol mincinos.

Romania n-ar trebui sa-si permita nici

5 zile libere in afara concediului pt ca la cat de in urma este din punct de vedere economic (si nu numai), nu are niicun motiv sa piarda timpul taind frunza la caini. Oricum jumate din romanii angajati si peste 3/4 din cei angajati la stat sunt in vacanta in fiecare zi din an.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor