Ziare.com

Rusaliile: Cinci traditii intr-o singura sarbatoare

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 08:16

   

Rusaliile: Cinci traditii intr-o singura sarbatoare
Ca si alte sarbatori, Rusaliile sunt o imbinare de traditie pagana si crestina. Aceasta sarbatoare leaga laolalta o zi importanta a istoriei evreilor, ziua recoltei in Orientul apropiat, un obicei dacic magic, o orgie romana si nasterea Bisericii crestine.

Rosaliile la stramosii nostri

Numele sarbatorii Rusaliilor vine de la radacina "rosa" - trandafir. In antichitatea carpato-danubiano-pontica, la sfarsitul primaverii, care coincide cu perioada de inflorire a trandafirilor, modelul latin al sarbatorii rosaliilor era respectat prin petreceri care tineau trei zile in care se bea vartos si toata lumea se lasa in voia simturilor "carnale", intr-un dezmat total, ca in bacanalele romane.

Calusul

Traditia pagana a calusarilor, pierduta in negura vremii, s-a perpetuat pana in ziua de azi. Nu se stie cu precizie de ce se danseaza calusul si nici care sunt functiile sale. Jocul viu, puternic, zorzoanele de la haine si de la palarii, batul care intruchipeaza aracul de vie (tirsul) si totodata bagheta magica sunt, se pare, nu numai obiecte ritualice, dar sunt si unele dintre ramasitele simbolice ale bacanalelor antice. Calusul, ca dans ritualic, are si functia de a goni bolile.

Cincizecimea la evrei

In cea de-a 50-a zi de dupa Pasti, evreii sarbatoresc primirea Legii. La trei luni dupa iesirea din robia Egiptului, ratacind prin pustiu, liderul evreilor, Moise, a avut o revelatie pe muntele Sinai, in timpul careia Dumnezeu i-a comunicat cele 10 legi sau porunci. De atunci, poporul lui Israel sarbatoreste "timpul primirii invataturii".

Serbarea recoltei

Pe de alta parte insa, o alta traditie ebraica aduce sabatoarea incheierii secerisului la implinirea celei de-a saptea saptamani de dupa Pasti. Imbinarea celor doua evenimente publice, laic si religios, se facea prin sacrificare unor animale si prin ofrande de mancare fara sange aduse la templu, in semn de multumire catre Dumnezeu atat pentru primirea tablelor legii, cat si pentru recolta bogata.

Pogorarea Sfantului Duh la crestini

Iisus le spusese deja ucenicilor: "Dar Mangaietorul, adica Duhul Sfant, pe care-L va trimite Tatal, in Numele Meu, va va invata toate lucrurile, si va va aduce aminte de tot ce v-am spus Eu" (Ioan, 14:26), anuntandu-i despre un eveniment care le va schimba viata din temelii: iluminarea, ca si contact direct, personal si constient cu Creatorul.

"In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc. Deodata, a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei si s-au asezat cate una pe fiecare din ei. Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca" (Faptele Apostolilor 2:1-4)

Prima manifestare a noilor puteri conferite de Sfantul Duh a fost botezarea intru Hristos a peste 3.000 de oameni intr-o singura zi.

"Si iata, Eu trimit peste voi fagaduinta Tatalui Meu; voi insa sedeti in cetate, pana ce va veti imbraca cu putere de sus" (Luca, 24:49) Fenomenul este cunoscut in toate religiile si s-ar putea traduce, in termeni profani, prin "deschiderea tuturor chakrelor" cu toate consecintele "paranormale": vindecari miraculoase - centrele energetice ale palmelor, extraordinara putere de convingere - centrul inimii, vorbirea unor limbi pana atunci necunoscute - centrul gatului, clarvederea - centrul fruntii si cunoasterea a tot ce este - centrul coroanei capului.

Ucenicii au devenit, dupa momentul iluminarii, apostolii lui Iisus. Intreaga crestinatate sarbatoreste de Rusalii ziua de intemeiere a Bisericii. Bineinteles ca Biserica apuseana celebreaza Rusaliile la alta data calendaristica decat Biserica Ortodoxa.

Obiceiuri populare

- exista credinta ca rusaliile sunt un fel de zane rele ale apelor, asemanatoare ielelor;
- de aceea nu este bine sa te scalzi in aceasta zi - rusaliile te pot ineca;
- orice munca este interzisa cu desavarsire, pentru ca rusaliile te pot orbi, muti, ologi sau innebuni;
- certurile, conflictele trebuie evitate, pentru ca altfel certaretii vor fi rapiti de rusalii si dusi pe fundul apelor;
- ca si impotriva vampirilor, exista ac si de cojocul rusaliilor: leacurile cele mai bune contra lor sunt fie pelinul - agatat la brau, pus in case la usi, ferestre, icoane - fie usturoiul, utilizat in acelasi mod;
- plantele de leac de-abia de-acum scapa de influenta nefasta a rusaliilor si pot fi culese pentru uscat.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7273 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

LA MULTI ANI!de Rusalii tuturor postacilor si...

iluminare!!!!

 

Foarte frumos

si multumim pentru articol. Ma bucur ca publicati si articole despre religie, ca de politica, fetite fara creer doar fustite scurte ne-am saturat.
Toate cele bune tuturor romanilor.

 

mai iuliane, ce au de-a face cheakrele cu pogorarea Sfantului Duh ?

Iti bati joc de Dumnezeu Duhul Sfant, a treia Persoana a Sfintei Treimi ! Prin care Dumnezeu tine in viata tot ce este viu pe acest pamant, inclusiv pe tine!

Studiaza dogmatica crestin-ortodoxa, si nu le mai amesteca pe toate intr-o oala, numai ca sa pari ca esti erudit.

Ca nici erudit nu esti si nici frica de Dumnezeu nu ai, ca daca ai avea frica, n-ai scrie hulele astea impotriva Duhului Sfant, Care e persoana dumnezeiasca in care S-a facut intreaga lume vazuta si nevazuta.

 

iaca, cititi ceva bun si adevarat despre Duhul Sfant

http://www.razbointrucuvant.ro/2013/06/22/rusaliile-crucea-si-cincizecimea-predici-pogorarea-duhului-sfant/#more-64444

 

Sarbatoare mare a crestinilor

La multi ani tuturor celor cu numele de Rozalia,Roza,Rosaria etc.Aceasta sarbatoare este fagaduinta data de Hristos apostolilor prin care se va pogori Duhul Sfant peste ei si vor cunoaste cu adevarat dumnezeirea.Sarbatoarea Rusaliilor marcheaza practic inceputul propovaduirii Evangheliei de catre apostoli si ucenicii lui Hristos dupa inaltarea Lui la cer.Sanatate si bucurie tuturor si inca o data "La multi ani!" tuturor celor ce sarbatoresc astazi.

 

Rusalile nu are nimic deaface cu paganatatea

Nu stiu de unde unii romani ai nostri amesteca minciunile paganea cu sarbatoarea Rusalilor.Rusalile inseamna Cincizecime nicidecum povestile pagane de mai sus.In ziua Cincizecimii sa coborit Duhul Sfint peste ucenicii Domnului .Cei ce au primit pe Domnul Isus Hristos in inima lor s-au pocait de faptele lor si au fost nascuti din nou in Domnul aceia sint pecetluiti cu Duhul Sfint ,aceia nu mai traiesc cum traieste lumea ci traiesc pentru Hristos .Cuvantul romanesc "rusalii" derivă, probabil, indirect, din lat. Rosalia, prin termenul din gr. medie ρουσάλια și sl. rusalija[1].

"Cincizecime" este un calc după gr. πεντηκοστή, "(ziua) a cincizecea", denumire care arată că sărbătoarea are loc la 50 de zile după Paști

 

Sal

Maricica, unde scrie in biblie despre Rusalii?
Daca studiezi bine ai sa observi k nu scrie nicaieri si doar despre cinzecime:)

Cine nu marturiseste pe Domnul Isus nu traieste Cuvintul Sau

si nu-L iubeste pe Domnul Isuus cu toata fiinta lor Duhul Sfint nu locuieste in ei.8. Eu va spun: pe oricine Ma va marturisi inaintea oamenilor il va marturisi si Fiul omului inaintea ingerilor lui Dumnezeu;

9. dar cine se va lepada de Mine inaintea oamenilor va fi lepadat si el inaintea ingerilor lui Dumnezeu.

10. Si oricui va vorbi impotriva Fiului omului i se va ierta; dar oricui va huli impotriva Duhului Sfant nu i se va ierta.

11. Cand va vor duce inaintea sinagogilor, inaintea dregatorilor si inaintea stapanirilor, sa nu va ingrijorati cum veti raspunde pentru apararea voastra, nici ce veti vorbi;

12. caci Duhul Sfant va va invata chiar in ceasul acela ce va trebui sa vorbiti."

 

Există un Dumnezeu Personal

Să nu confundăm lucrurile. După cum spunea in articol, experierea Duhului Sfant a fost, citez: " iluminarea, ca si contact direct, personal si constient cu Creatorul." Adevărat! Sfințenia, minunile, iluminarea, vin direct din "aria" dumnezeiască, sunt niște experiențe datorate energiilor de desăvarșire ale lui Dumnezeu. Prin urmare să cădem in sincretiste new age-iste, sau oriental-iste, și să afirmăm că ele provin din om, "prin deschiderea chakrelor" - Nici o treabă!!! Trupul omului este "templul Duhului Sfant" - zice Biblia; deci nu este el insuși sursa Duhului.
Postare din perste unui fost yoghin, care se dezice de practicile yoga, drept fiind Nemantuitoare și Neconforme cu mistica revelației adusă prin Mesia - Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor