"Sculati, boieri mari!", colind pentru CSM

Marti, 23 Decembrie 2008, ora 21:10
2546 citiri
"Sculati, boieri mari!", colind pentru CSM

Holul Muzeului de Geologie din Bucuresti s-a umplut, marti, de detinuti de la Jilava costumati in Mos Craciun si de colindatori din centrele de reeducare Gaesti si Targu Ocna, care au ajuns si la CSM, ca sa le cante magistratilor "Sculati, boieri mari!".

Cum intri in muzeu, dai cu ochii de 12 "Mosi" foarte tineri, care stau drepti pe scarile de mamura, cu palmele impreunate. In stanga si in drepta lor, alte doua grupuri, de data asta de copii imbracati in costume populare, informeaza NewsIn.

Zambesc adesea, dar privirile triste ii tradeaza. Isi freaca palmele de emotie, in timp ce presedintele Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ion Bala, tine un discurs. Toti acesti tineri asezati simetric pe scari sunt detinuti veniti sa colinde si sa deschida o expozitie de tablouri si obiecte de artizanat.

Mos Craciunii din mijloc sunt detinuti de la Jilava. "Noi suntem Jilava Band, o sa auziti ce frumos cantam", imi spune unul dintre ei. Apoi isi reia pozitia de drepti. Spectacolul incepe.

In fata colindatorilor, sta o masa cu tot felul de obiecte de artizanat lucrate de detinutii din penitenciare, iar pe pereti sunt agatate tablouri si goblenuri.

Una dintre organizatoare imi sopteste mandra: "Toate astea sunt facute de ei, sunt mult mai frumoase decat ce e in magazine in aceasta perioada". Intr-adevar, pe masa sunt obiecte ca cele din magazinele de artizanat: Mos Craciuni din lemn, felicitari pictate, ciorapei de cadouri si coronite din lemn, pictate in diverse culori.

Oamenii din sala isi arunca privirile pe obiectele expuse, in timp ce asculta colindele cantate de copiii din Gaesti. Sub bagheta "dirijorului", baietii fixeaza tavanul cu privirile si isi musca nervosi buzele intre colinde. Vocile lor rasuna in tot holul, iar fetele li se lumineaza dupa fiecare repriza de aplauze.

Cei de la centrul de reeducare Targu Ocna au venit cu o varianta proprie a Caprei. Batand intr-o toba improvizata, un baiat isi indeamna capra la dans. "Vreo doi dolarei, in tara sa pleci cu ei", ii promite baiatul vrajitoarei sa-i invie capra. Iar capra nu se da inviata pana nu i se promite ciocolata si lapte.

Printre copiii care zambesc des se zareste o fata trista. A lui Costel. E din Bacau, iar in ianuarie trebuie sa plece de la centrul de reeducare pentru ca implineste 18 ani si i se termina pedeapsa. Nu e, insa, fericit.

"Cand plec de aici, nu stiu unde voi merge, parintii nu ma mai primesc acasa. Nu au venit niciodata sa ma vada in anul in care am stat inchis aici, nu mi-au raspuns nici la scrisori", povesteste in timp ce ochii ii joaca in lacrimi.

Fura de la 11 ani, insa de cand a venit la centru s-a schimbat. A invatat sa scrie si a ajuns cu materia pana in clasa a IV-a intr-un singur an. Vrea sa munceasca, poate si sa mearga la scoala, daca mai are cum.

Jilava Band, detinuti imbracati in Mos Craciun si Stefan Banica in varianta chinezeasca

Jilava Band inseamna 12 detinuti imbracati in Mos Craciun, de care toata lumea se amuza, insa, cand incep sa cante, lasa toata sala cu gura cascata. Danseaza gratiosi , leganandu-si sincronizat soldurile.

Dupa un cantec in cor, unul dintre detinuti isi exerseaza cunostintele de limba engleza. "Doamne, ce accent misto are!", exclama o cucoana venita la expozitie. "A fost profesor de engleza, e inchis pentru inselaciune", ii raspunde una dintre organizatoare.

In timp ce doamnele discuta, un detinut incepe sa cante o melodie in chineza, pe ritmuri americane. "Sper ca asta nu ne injura inainte de Craciun", spune unul dintre spectatori. Dar tanarul chinez a captivat atentia publicului cu vocea lui.

"Atat mai vreau, doar un Craciun cu Tine", urmeaza in repertoriu, iar chinezul stie o romana stalcita, singurul lucru care ii face pe cei din jur sa-si dea seama ca nu Stefan Banica e cel care canta. Restul trupei "Jilava Band" tine ritmul. Aplauzele il acopera pe chinez... Tot el e cel care spune citeva cuvinte la final, impreuna cu un "coleg" de la Jilava.

Mai apoi, a venit randul angajatilor Consiliului Superior al Magistraturii sa fie colindati de grupul copiilor trimisi la Targu Ocna pentru reeducare.

Ei au cantat, la CSM, "Sculati boieri mari!", colind pregatit special pentru magistrati. In schimbul urarilor, baietii au primit cate un pachet cu dulciuri de la purtatorul de cuvant al CSM, Cecilia Morariu, iesita impreuna cu cativa angajati ai Consiliului in intampinarea copiilor.

Grupul de copii a fost cinstit apoi la McDonald's de organizatori, dupa care s-a intors la Targu Ocna. Jilava Band nu a mai ajuns la CSM, pentru ca avea programat un "concert" la penitenciarul Rahova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Sculati, #boieri mari, #colind pentru CSM, #copii reedeucare, #centru Targu Ocna, #Sarbatori de Iarna , #sarbatoare