Sfanta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Joi, 15 August 2013, ora 12:20
2581 citiri
Sfanta Marie Mare sau Adormirea Maicii Domnului

Crestinii ortodocsi, catolici si greco-catolici sarbatoresc joi pe "Maica Vietii", ocrotiroarea copiilor, familiei, a Marinei romane si a Bisericii. Peste 2,2 milioane de romani, care poarta nume derivate de la Maria, isi celebreaza onomastica.

Scriptura nu spune nimic despre moartea Mariei, Nascatoarea de Dumnezeu. De-abia in secolul al VIII-lea, odata cu sf. Ioan Damaschinul, apar primele referiri la eveniment, pentru ca mai tarziu data de 15 august sa fie oficial stabilita ca zi de praznuirea a Adormirii Maicii Dommnului, iar mai apoi intreaga luna august sa-i fie dedicata.

Traditia Bisericii spune ca Sfanta Fecioara a supravietuit vreme de 11 ani durerii de a-si vedea fiul sacrificat. Cu trei zile inainte de moarte, Arhanghelul Gavriil i s-a aratat si i-a dat vestea, oferindu-i posibilitatea sa se pregateasca, prin ruga si bun-ramas de la cei apropiati, pentru momentul reintalnirii cu Fiul sau.

Se mai spune ca Sfantul Duh i-a anuntat pe Apostoli sa mearga la Ierusalim ca sa participe la inmormantare. Icoanele care infatiseaza priveghiul o arata pe Maria intinsa pe catafalc in straie imparatesti, inconjurata de arhangheli, ingeri, apostoli si multime. La capataiul ei sta Iisus, care poarta in brate un prunc - simbol al sufletului Mamei Sale gata sa fie luat la cer.

Maria a fost ingropata in localitatea Ghetsimani. Ajuns la trei zile dupa inmormantare, Apostolul Toma a cerut sa fie deschis mormantul ca sa-si ia ramas bun de la Maica Domnului. Cei prezenti au ramas uimiti sa vada ca trupul lipsea si au inteles ca Nascatoarea fusese luata la ceruri.

Maria Nascatoarea este situata de catre traditia ortodoxa in rand cu ingerii si este considerata drept mijlocitoare intre credinciosul care se roaga si Iisus. Se zice ca, in calitate de mama care si-a vazut fiul murind in chinuri pe cruce, daruindu-si viata pentru a salva sufletele ratacite, Maria intelege cel mai bine durerea omeneasca si staruie pe langa Fiul sa izbaveasca din suferinta pe cel care Ii cere sprijin.

In seara de 14 august se oficiaza prohodul, iar in toate bisericile se oficiaza joi slujbe mari, la care participa un important numar de credinciosi.

Slujba de Adormire nu este una trista ci, dimpotriva, una de lumina si bucurie. In timpul oficierii se intoneaza "O, preaslavita minune! Izvorul vietii in mormant se pune, si scara catre Cer mormantul se face; veseleste-te Ghetsimani, a Nascatoarei de Dumnezeu sfanta casa. Sa strigam credinciosii, pe Gavriil avand incepator cetelor: Cea plina de dar, bucura-te, caci cu tine este Domnul, Cel ce da lumii prin tine mare mila".

In ziua de 15 august se fac pelerinaje pe la manastiri; anul acesta, se asteapta sute de mii de pelerini in toata tara. Ei merg sa se inchine la moaste, sa se roage la icoanele facatoare de minuni ale Mariei Fecioara sau la mormintele calugarilor considerati sfinti. In cimitire se tamaiaza mormintele.

Mijlocul lunii august are, atat pentru populatiile care locuiau odata in Romania de azi cat si pentru contemporani, mai multe semnificatii, legate in special de ciclurile agricole si zootehnice: oile incep sa fie pregatite pentru coborare de la munte, barbatii schimba palaria cu caciula, se tocmesc pandarii pentru viile coapte, se culeg ultiemele ierburi de leac si se pot face insamantarile de toamna.

Tot pe 15 august se celebreaza Ziua Marinei romane. Cu aceasta ocazie se organizeaza parade de nave militare si civile in localitatile importante de la Dunare si Marea Neagra.

Navele militare executa spectaculoase exerctitii de manevra, utilizand armamentul din dotare. Pe Dunare, spectatorii pot asista la jocuri marinaresti (porcul la scondru, prinderea ratelor, mireasa rapita de pirati).

Citeste si:
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo. Ce motiv invocă autoritățile
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a semnalat, joi, 23 septembrie, că există riscul să fie închis centrul de vaccinare de la Romexpo, în urma respingerii proiectului de rectificare...
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Premierul Cîțu, despre rezultatul alegerilor din USRPLUS: ”Este o penalizare pentru cei care au ieșit de la guvernare şi s-au alăturat celor de la AUR”
Florin Cîţu a declarat, joi, 23 septembrie, la Râmnicu Vâlcea, despre rezultatul alegerilor din USR PLUS, afirmând că este o ''penalizare'' pentru cei care au ieșit de la guvernare. "În...
Sursa: Ziare.com