Tradiții ținute de Sfântul Matei. Vameșul ajuns apostol al lui Iisus Hristos se numără și printre cei patru evangheliști

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 12:17
2430 citiri
Tradiții ținute de Sfântul Matei. Vameșul ajuns apostol al lui Iisus Hristos se numără și printre cei patru evangheliști
Matei Evanghelistul FOTO Wikipedia

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei este pomenit în calendarul creştin ortodox la 16 noiembrie.

Sfântul Evanghelist Matei este unul din cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi unul din cei patru evanghelişti, alături de Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, Sfântul Evanghelist Luca şi Sfântul Evanghelist Marcu. Aceştia sunt autori ai celor patru Evanghelii, care constituie partea principală a Noului Testament.

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei locuia în Capernaum şi era vameş în vremea când Iisus Hristos propovăduia în ţinutul Galileii. Martor al minunilor săvârşite de Iisus, a urmat chemării: "Vino după mine!" pe care i-o adresează Mântuitorul. "Vameşul, auzind aceasta nu numai cu urechile trupeşti ci şi cu cele sufleteşti, îndată s-a sculat de la vamă şi, lăsând toate, a urmat pe Hristos; apoi Domnul a intrat în casa lui, iar Matei i-a făcut ospăţ".

În casa sa s-a adunat atunci multă lume, vecini, prieteni şi mulţi cunoscuţi, vameşi şi păcătoşi care au stat împreună cu Hristos şi cu ucenicii Lui. S-a întâmplat să fie acolo însă şi farisei, iar aceştia şezând împreună cu păcătoşii le-au spus ucenicilor Lui: "Pentru ce dascălul vostru mănâncă şi bea cu păcătoşii şi cu vameşii?".

"Iar Domnul, auzind cuvintele lor, a zis către dânşii: Nu trebuie doctor celor sănătoşi, ci bolnavilor, că n-am venit să chem la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi" (Vieţile Sfinţilor).

Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei a fost numit Levi al lui Alfeu de către ceilalţi trei evanghelişti, pentru a-i acoperi viaţa de vameş, aşa cum era cunoscut, pentru cinstea apostoliei în care a ajuns mai pe urmă.

Dar Sfântul Evanghelist Matei, din multă smerenie, scrie singur despre sine în Evanghelia sa şi arată pe faţă numele său, povestind înaintea tuturor viaţa pe care a avut-o mai înainte, neruşinându-se a-şi mărturisi păcatele. Ocupaţia de vameş era dispreţuită de evrei, căci vameşii strângeau dările ce se cuveneau stăpânirii romane săvârşind adeseori abuzuri.

Despre alegerea sa, Sfântul Evanghelist Matei spune: "Şi plecând Iisus de acolo, a văzut un om care şedea la vamă, cu numele Matei, şi i-a zis acestuia: Vino după Mine. Şi sculându-se, a mers după El" (Matei cap. 9,9). Din acea vreme Sfântul Apostol Matei s-a făcut ucenic şi următor al lui Hristos şi s-a învrednicit a fi cinstit între cei doisprezece apostoli.

Fiind învăţat, a scris în limba aramaică una dintre cele patru Evanghelii ce alcătuiesc Noul Testament, aceasta fiind cea dintâi în ordine cronologică (anii 43-44).

A propovăduit Evanghelia în ţara sa, apoi în Parţia, Midia, Etiopia, vestind tuturor mântuirea prin Iisus Hristos. A suferit moarte martirică în Etiopia, fiind ars pe rug.

Tradițiile respectate în această zi

Se spune că în ziua de 16 noiembrie, de Sfântul Apostol Evanghelist Matei, dacă fetele erau gospodine și făceau munca până la amiază, aveau spor în casă în anul următor.

Rugăciunea rostită de credincioși cu această ocazie

Aceasta este rugăciunea pe care credincioșii o rostesc în această zi de 16 noiembrie:

„O, mărite Sfinte Apostol Matei, în Evanghelia ta îl prezinti pe Iisus ca pe mult-aşteptatul Mesia care a împlinit profeţia Vechiului Legământ şi ca noul Făcător de Lege care a fondat Biserica Noului Legământ.

Obţine pentru noi harul de a-l vedea pe Iisus trăind în Biserica sa şi de a-i urma învăţăturile în viaţa noastră pământeană, spre a trăi împreună cu El pentru veşnicie în rai. Amin”, este rugăciunea către Sfântul Apostol Evanghelist Matei.

Citește și:
Klaus Iohannis merge din nou la Bruxelles. Principalele subiecte pe care le va discuta șeful statului cu liderii europeni
Klaus Iohannis merge din nou la Bruxelles. Principalele subiecte pe care le va discuta șeful statului cu liderii europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la reuniunea Consiliului European de primăvară şi la Summitul Euro în format extins, care vor avea loc la Bruxelles, Regatul Belgiei,...
Precizările lui Sorin Grindeanu despre măsurătorile de pe canalul Bîstroe: ”Ucraina nu a transmis României data la care vor începe”
Precizările lui Sorin Grindeanu despre măsurătorile de pe canalul Bîstroe: ”Ucraina nu a transmis României data la care vor începe”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a făcut miercuri, 22 martie, precizări privind acordul dat de Ucraina pentru măsurătorile de pe Canalul Bîstroe și Brațul Chilia, ”pentru a nu...
#sarbatoare religioasa, #Sfant, #traditii, #rugaciune, #sfantul matei, #rugaciune sfantul matei, #cei patru evanghelisti, #apostolul matei , #sarbatoare