Sfantul Stefan, traditii si obiceiuri (Video)

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 08:18
13753 citiri
Sfantul Stefan, traditii si obiceiuri (Video)

Intotdeauna, in a treia zi de Craciun, pe 27 decembrie, Biserica noastra crestin-ortodoxa il praznuieste pe Sfantul Apostol Intaiul Mucenic si Arhimandrid Stefan, condamnat la moarte in anul 33, de autoritatile iudaice, cel care a vestit si marturisit credinta in Hristos, deschizand drumul unui impresionant sir de martiri crestini, pedepsiti pentru credinta lor.

Sfantul Stefan era de neam ales si provenea din semintia lui Avraam. In limba greaca, Stefan inseamna "coroana" si se refera atat la ravna de care acesta a dat dovada in a face cunoscuta lucrarea lui Iisus Christos cat si la faptul ca el, Sfantul, este primul dintr-un nesfarsit sir de martiri din lumea crestina.

Misiunea Sfantului Stefan era aceea de a demonstra ca Iisus Christos este Mesia, cel prezis de prooroci in Vechiul Testament. Datorita ravnei si credintei sale, Dumnezeu l-a invrednicit cu puterea de a savarsi minuni si de a arata semne mari in popor.

Avad harul divin al minunilor, care-i insoteau adesea propovaduirile, Sfantul Stefan a starnit mania evreilor, care l-au chemat la judecata in fata Sinedriului, un tribunal la vechii evrei, acuzandu-l de blasfemie, ca huleste si ca strica Legea lui Moise. Trebuie stiut ca, la acea vreme, blasfemia se pedepsea cu moartea.

In fata Sinedriului, Stefan si-a prezentat argumentele sale solide din scripturi cum ca Legea se implineste prin Christos, adica prin Mesia, cel prezis de profeti, dar din pacate, nu a reusit sa-i convinga pe judecatori. Stefan a fost alungat din cetate si lovit cu pietre.

Prabusit sub povara bolovanilor aruncati cu dusmanie asupra lui, Stefan a avut totusi puterea ca, inainte de a muri, sa ceara iertare pentru ucigasii lui: "Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta!"

O veche traditie spune ca, de ziua Sfantului Stefan este bine sa aducem in casele noastre icoana care-l infatiseaza pe acest martir, astfel Sfantul ajutandu-i pe crestinii care au probleme de sanatate dar si pe cei care se judeca de multa vreme cu persoane foarte orgolioase.

Astazi, in biserici, se pomenesc crestinii care au murit in imprejurari dramaice si se impart pachete cu alimente celor care poarta numele Sfantului Stefan. In unele zone din Muntenia, se prepara Painicile lui Stefan, in forme rotunde, dintr-un aluat asemanator cu cel de cozonac.

Unse cu miere, aceste painici rotunde amintesc de pietrele care l-au ucis pe Sfantul Stefan. Dupa ce se sfintesc de catre preot, la biserica, se impart de pomana, copiilor saraci.

Pentru sporul casei si sanatatea rudelor bolnave sau pagubite de persoane de decizie, e bine ca azi, de ziua sfantului sau nume, sa daruim icoana Sfantului Stefan sau o candela noua, aprinsa.

In semn de iubire, pretuire si respect pentru martirul praznuit astazi, dar si ca dovada de iubire si intelegere, e bine sa ne impacam cu persoanele cu care suntem certati.

E bine ca astazi sa se evite deplasarile in zonele montane si in locuri izolate care -ar putea pune viata in pericol.

La multi ani, cu sanatate si bucurii celor peste 400.000 de romani care poarta numele Sfantului Stefan!

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#calendarul popular, #traditii si obiceiuri de Sfantul Stefan , #sarbatoare
Comentarii
Poza anty virus
anty virus
rank 5
La multi ani tuturor Stefanilor si Stefanelor !!!.