Iisus Hristos poate fi cel mai cunoscut om ce a trait vreodata, dar in mod surprinzator viata lui este cunoscuta foarte putin. Desi stiinta nu poate dovedi ca evenimentul invierii lui Iisus s-a petrecut, istoricii au stabilit unele evenimente din viata sa.
Duminica, 31 martie, peste 2 miliarde de crestini catolici sarbatoresc invierea lui Iisus Hristos din morti, potrivit Live Science.
Majoritatea istoricilor considera ca Iisus a fost real. Pentru a testa veridicitatea scrierilor biblice, istoricii compara explicatiile crestinilor despre viata lui Iisus cu sursele istorice ale romanilor si evreilor, mai ales ale istoricilor Flavius Josephus si Cornelius Tacitus.
Daca ieslea poate sau nu sa fie importanta pentru nasterea Mantuitorului, oamenii de stiinta sunt de acord ca Iisus s-a nascut intre anii 2 i.Hr. si 7 i.Hr., in Nazareth, un sat din Galileea. Mai mult, istoricii considera ca Iosif, tatal lui Iisus, chiar a fost tamplar.
Unul dintre momentele principale ale Noului Testament este botezarea lui Iisus, de catre Ioan Botezatorul. Cei mai multi istorici afirma ca acest eveniment a avut loc.
Istoricul Josephus a mentionat preocuparile mistice ale lui Ioan Botezatorul, precum si executia sa de catre regele Irod.
Dupa viziunea sa, Iisus a inceput sa predice ca Pamantul ar putea fi transformat in "Imparatia lui Dumnezeu". Mesajul reformator al lui Iisus s-a inradacinat adanc in traditia evreiasca si el nu a considerat niciodata ca a creat o noua religie in sine, ci a reformat una in care a fost nascut, sustin oamenii de stiinta.
Josephus nu numai ca-l mentioneaza pe Iisus intr-un pasaj, ci si il descrie ca pe un om intelept si un invatator. Pasajul este insa controversat, deoarece multi istorici considera ca autorul a adaugat mai tarziu anumite expresii, precum "El a fost Mesia".
Majoritatea istoricilor sunt de acord ca Iisus a fost privit ca un invatator si ca un vindecator in Galileea si in Iudeea.
Mai multe surse mentioneaza evenimentul crucificarii lui Iisus, care se datoreaza lui Pilat din Pont, guvernatorul roman. Evangheliile crestine spun ca cerul s-a intunecat pentru mai multe ore dupa crucificare, lucru pe care istoricii il considera ca un miracol sau o prevestire.
Folosind astronomia, istoricii au folosit aceasta mentiune pentru a descoperi anul mortii lui Iisus. Unii sustin ca rastignirea a avut loc in anul 29 d.Hr., iar altii in anul 33 d.Hr.
Moartea prin rastignire a fost folosita de catre romani, executiile fiind destinate sclavilor si celor care se opuneau autoritatilor romane.
Veridicitatea diverselor relicve, cum ar fi piroanele crucificarii si coroana de spini a lui Iisus nu au un suport istoric sau stiintific. Relicva cea mai importanta, Giulgiul din Torino, ar putea fi un argument mult mai important, intrucat teste recente au sustinut ca acesta provine din timpul lui Iisus.
O alta descoperire recenta, resturile unui papirus in care se pomeneste despre "sotia lui Iisus", a fost privita cu mult scepticism.