Viata lui Iisus Hristos, sub lupa stiintei - fapte confirmate de cercetatori

Sambata, 30 Martie 2013, ora 21:56
23403 citiri
Viata lui Iisus Hristos, sub lupa stiintei - fapte confirmate de cercetatori
Foto: Live Science

Iisus Hristos poate fi cel mai cunoscut om ce a trait vreodata, dar in mod surprinzator viata lui este cunoscuta foarte putin. Desi stiinta nu poate dovedi ca evenimentul invierii lui Iisus s-a petrecut, istoricii au stabilit unele evenimente din viata sa.

Duminica, 31 martie, peste 2 miliarde de crestini catolici sarbatoresc invierea lui Iisus Hristos din morti, potrivit Live Science.

Majoritatea istoricilor considera ca Iisus a fost real. Pentru a testa veridicitatea scrierilor biblice, istoricii compara explicatiile crestinilor despre viata lui Iisus cu sursele istorice ale romanilor si evreilor, mai ales ale istoricilor Flavius Josephus si Cornelius Tacitus.

Daca ieslea poate sau nu sa fie importanta pentru nasterea Mantuitorului, oamenii de stiinta sunt de acord ca Iisus s-a nascut intre anii 2 i.Hr. si 7 i.Hr., in Nazareth, un sat din Galileea. Mai mult, istoricii considera ca Iosif, tatal lui Iisus, chiar a fost tamplar.

Unul dintre momentele principale ale Noului Testament este botezarea lui Iisus, de catre Ioan Botezatorul. Cei mai multi istorici afirma ca acest eveniment a avut loc.

Istoricul Josephus a mentionat preocuparile mistice ale lui Ioan Botezatorul, precum si executia sa de catre regele Irod.

Dupa viziunea sa, Iisus a inceput sa predice ca Pamantul ar putea fi transformat in "Imparatia lui Dumnezeu". Mesajul reformator al lui Iisus s-a inradacinat adanc in traditia evreiasca si el nu a considerat niciodata ca a creat o noua religie in sine, ci a reformat una in care a fost nascut, sustin oamenii de stiinta.

Josephus nu numai ca-l mentioneaza pe Iisus intr-un pasaj, ci si il descrie ca pe un om intelept si un invatator. Pasajul este insa controversat, deoarece multi istorici considera ca autorul a adaugat mai tarziu anumite expresii, precum "El a fost Mesia".

Majoritatea istoricilor sunt de acord ca Iisus a fost privit ca un invatator si ca un vindecator in Galileea si in Iudeea.

Mai multe surse mentioneaza evenimentul crucificarii lui Iisus, care se datoreaza lui Pilat din Pont, guvernatorul roman. Evangheliile crestine spun ca cerul s-a intunecat pentru mai multe ore dupa crucificare, lucru pe care istoricii il considera ca un miracol sau o prevestire.

Folosind astronomia, istoricii au folosit aceasta mentiune pentru a descoperi anul mortii lui Iisus. Unii sustin ca rastignirea a avut loc in anul 29 d.Hr., iar altii in anul 33 d.Hr.

Moartea prin rastignire a fost folosita de catre romani, executiile fiind destinate sclavilor si celor care se opuneau autoritatilor romane.

Veridicitatea diverselor relicve, cum ar fi piroanele crucificarii si coroana de spini a lui Iisus nu au un suport istoric sau stiintific. Relicva cea mai importanta, Giulgiul din Torino, ar putea fi un argument mult mai important, intrucat teste recente au sustinut ca acesta provine din timpul lui Iisus.

O alta descoperire recenta, resturile unui papirus in care se pomeneste despre "sotia lui Iisus", a fost privita cu mult scepticism.

Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
Elena Lasconi, atac discret la Nicolae Ciucă după ce și-a anunțat candidatura la prezidențiale. "Nu mă deranjează cu cine o să intru în turul 2"
Președintele USR, Elena Lasconi, nu se teme de nimeni și de nimic în cursa pentru ocuparea locului ce va fi lăsat liber la Cotroceni de Klaus Iohannis. Primul rival care și-a anunțat...
Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcţia de preşedinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
Nicolae Ciucă s-a decis. Candidează pentru funcţia de preşedinte al României. Cine mai trebuie să-i dea aprobare
Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a anunţat că va intra în cursa pentru Cotroceni, dar trebuie să obţină aprobarea partidului, precizând că va merge în filialele partidului pentru a...
#dovezi istorice viata Iisus, #stiinta istoria Sarbatoarea Pastelui, #istoria evenimente viata Iisus, #Iisus Hristos imparatia Dumnezeu , #sarbatoare
  1. În premieră, Zelenski a fost de acord să stea față în față cu Putin. Când s-ar putea întâlni cei doi lideri
  2. Trupele ruse se regrupează în Harkov și se pregătesc să ia cu asalt cel mai fierbinte punct de pe frontul din Ucraina
  3. „Pedeapsa” pregătită de Bruxelles pentru Viktor Orban, după ce s-a văzut cu Vladimir Putin. Măsura este fără precedent
  4. Miracolul feroviar de mare viteză din China. Rețeaua statului comunist poate înconjura Pământul
  5. „Moartea prin o mie de tăieturi“. Noua fază a războiului din Ucraina descrisă de un general australian
  6. Transport uriaș de arme trimis în secret Ucrainei de Germania. Ce conține întregul pachet de ajutor
  7. Un bărbat din Maramureș și-a bătut soția în direct pe TikTok. Ce s-a întâmplat imediat după aceea VIDEO
  8. România, printre statele lovite de Rusia, dacă SUA vor desfășura rachete cu rază lungă de acțiune în Germania
  9. Cum putem să ne apărăm de caniculă. Medic: „Nu contează câtă apă bei, ci cât de repede bei”
  10. Cât valorează viața unui om la Vaslui. Familia bărbatului mort într-un siloz a primit o ofertă în bani pentru a uita de procese