Romanii sarbatoresc vineri Sanzienele, zi cunoscuta si ca Dragaica, dar care este si ziua Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul.
Sarbatoarea este una a iubirii, a poftei de viata, a Soarelui si a fertilitaii, iar Sanzienelor li se mai spune si Frumoasele, Zanele sau Dragaicele.
Se crede ca in noaptea dinaintea Sanzienelor toate minunile sunt posibile, dar si ca fortele binelui si ale raului ating forte maxime. Este, de asemenea, noaptea in care cerul se deschide, iar Sanzienele incep sa danseze.
Potrivit legendei, Sanzienele sunt niste fete care traiesc pe campii sau in paduri si care danseaza in hora, gest prin care li se ofera plantelor intrebuintari deosebite, care sa vindece bolile.
Tot in aceasta noapte, Zanele umbla pe Pamant, canta, zboara si impart rod holdelor, femeilor casatorite si contribuie la inmultirea animalelor si a pasarilor.
Bolnavii sunt tamaduiti de Sanziene si apara culturile de grindina.
Ce traditii exista
In unele zone din tara, sarbatoarea aceasta este una care se respecta intocmai, iar fetele din sat culeg flori de sanziene si fac din ele cununi pe care le arunca peste case. Daca cununile se lovesc sau se agata de horn, in cel mai scurt timp in casa respectiva va avea loc o cununie.
In alte zone, cununa de flori este aruncata peste coltul casei, iar fata vine sa o ia a doua zi si o duce in grajdul vitelor si o da de mancare cu ochii inchisi unei vite. Se spune ca asa cum arata vita respectiva asa urma sa fie si viitorul sot.
Tot florile de sanziene sunt puse in apa pentru intarirea copiilor care sunt slabi.
Baietilor le revine sarcina ca in dimineata de 24 iunie sa se plimbe prin sat cu flori de sanziene la palarii.
Aceasta este ziua in care se alege Dragaica. Aceasta va fi cea mai frumoasa si cuminte fata dintr-un grup de sapte si va fi impodobita cu spice de grau, in timp ce celelalte vor fi imbracate in alb. Ele se plimba prin sat, iar la rascruce de drum se opresc, fac o hora si canta.
Magica este si roua din Noaptea de Sanziene. Se crede ca daca te stropesti pe trup cu roua aceasta vei fi mai frumos si suplu, iar daca te speli pe fata vei fi mai chipes si mai mandru. Tot despre roua de acum se crede ca vindeca artroza, durerile osoase, bolile de ochi si piele.
Pentru sanatate, dar si pentru a avea spor in muncile campului, unii oameni se incingeau peste sale cu tulpini de cicoare.
In alte zone, se fac focuri peste care se arunca cu substante care miros foarte puternic si se canta in jurul acestuia pentru a se indeparta spiritele.
In aceasta noapte, fetele isi pun flori de sanziene sub perna pentru a-si visa ursitul. Fetele isi mai fac coronite din flori de sanziene si le lasa in gradini, iar daca dimineata le gasesc pline de roua e semn de maritis.
Ce patesti daca nu sarbatoresti Sanzienele
Se spune ca Sanzienele se supara crunt daca nu sunt sarbatorite in aceasta zi si ajung precum inraitele surate Ielele.
Femeile care nu respecta aceasta sarbatoare le vor mania pe Sanziene, care se razbuna pocindu-le gura. Barbatii care jura stramb sau gresesc vor fi pedepsiti aspru, pentru ca ele sunt mari iubitoare de dreptate.
Sa nu calci, sa nu cosi sau sa speli in aceasta zi, pentru ca risti sa mori trasnit.
Ce prevesteste Noaptea de Sanziene
In unele zone sarbatoarea se mai numeste si Amutitul Cucului. Cucul canta doar trei luni pe an, de la echinoctiu de primavara pana la solstitiul de vara sau pana de Sanziene. Se spune ca daca acesta nu mai canta inainte de Sanziene, asta inseamna ca vara va fi una secetoasa.