Ziua Crucii - traditii si obiceiuri

Miercuri, 14 Septembrie 2016, ora 08:38
10257 citiri
Ziua Crucii - traditii si obiceiuri
Foto: Arhiva Ziare.com

Crestinii ortodocsi praznuisc azi Ziua Crucii, care reprezinta, de fapt, doua sarbatori.

Este vorba despre Aflarea Crucii si Inaltarea ei de catre episcopul Macarie al Ierusalimului pe data de 14 septembrie 335, precum si Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, si depusa in biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, potrivit site-ului Crestin ortodox.

Este ziua in care credinciosii isi amintesc de patimile lui Iisus Hristos si tocmai de aceea se tine post.

Aceasta este ziua in care incepe culesul viilor si se bat nucii. Si chiar daca se bat nucii nu este voie sa se consume fructele, pentru ca au miezul in forma crucii. Nici usturoi, prune sau pepene nu este voie sa se manance tot din acelasi motiv.

Tot astazi se mai culeg ramuri de alun, despre care se crede ca vor avea puteri miraculoase.

Se mai spune in popor ca trebuie culese flori si frunze de busuioc, menta, maghiran si cimbru, care se tin langa cruce la sluja pentru a se sfinti. Plantele se tin apoi in casa si vor fi folosite la vindecarea bolilor. Busuiocul va alina durerile de dinti sau migrenele. Tot acesta se pune in apa pasarilor pentru a le feri de epidemii.

Busuiocul sfintit si curpenii (tulpina taratoare de la castraveti sau pepeni sau mladita lunga si subtire a vitei de vie) reprezinta leac pentru pomii neroditori, in care se atarna in forma de cruce, pentru ca acestia sa aiba roade.

Busuiocul sfintit se pune si in apa cu care se spala fetele pe cap ca sa nu le cada parul sau la streasina casei pentru a o feri de trasnete.

O alta vorba din batrani spune ca florile se plang una alteia ca se usuca si mor, iar cele care infloresc dupa aceasta zi sunt socotite flori ale mortilor.

Se mai crede in popor ca monedele sfintite astazi si pastrate in portofel cu o cruciulita aduc belsug si spor.

La sate, oamenii cred ca serpii, care in aceasta perioada intra in pamant, se strang toti intr-un loc, se incolacesc si formeaza o margica numita "piatra nestemata", care este folosita pentru vindecarea bolilor. Tocmai de aceea, ziua mai este cunoscuta si drept Ziua Serpilor.

Daca va tuna in aceasta zi, toamna va fi una lunga, iar daca ciorile se aduna in card si sunt galagioase, o sa cada bruma. Nu este bine sa culegi calinele, pentru ca va fi o noapte geroasa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ziua Crucii, #sarbatoare Ziua Crucii, #obiceiuri Ziua Crucii, #traditie Ziua Crucii , #sarbatoare
Comentarii