Deputatul PDL de Neamt Marius Rogin propune ca in Codul Muncii sa se introduca o noua zi libera: cea de nastere pentru fiecare salariat cu contract de munca. Deputatul este convins ca masura ar fi bine primita si de angajat, si de angajator.
"De ziua angajatului, acesta se gandeste la ziua sa in loc la activitatea la locul de munca. In momentul de fata, de foarte multe ori, angajatorul nu-i acorda zi libera, iar angajatul se vede in imposibilitatea de a-si serba ziua(...) Daca vine cu diverse produse la munca - suc, bere, prajituri, va ingreuna cu siguranta tot mecanismul de productie", a explicat Marius Rogin pentru Romania TV.
Deputatul sustine ca ziua respectiva nu trebuie sa fie platita, dar angajatorul poate decide sa-i faca un cadou sarbatoritului, dandu-i totusi banii. Marius Rogin nu a precizat insa ce se intampla in cazul in care ziua de nastere pica in weekend sau in 29 februarie.
Daca angajatii pot fi incantati de initiativa, nu acelasi lucru se intampla in cazul angajatorilor. "Sa-i dea zi libera ca-i eclipsa de luna, sa-i dea zi libera ca a obosit si nu poate sa vina la serviciu. Deci putem in mod hilar sa imaginam tot felul de motivatii pentru care sa dam o zi libera in speranta ca vom fi apreciati", a declarat Cristian Parvan, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania, pentru Pro TV.
Nici Sulfina Barbu, colega de partid cu autorul initiativei legislative si fost ministru al Muncii, nu considera ca ideea e grozava. "Nu e o initiativa buna pentru ca si asa suntem printre tarile care au cele mai multe zile libere", a precizat aceasta.
Senatul este camera decizionala in cazul acestei initiative, insa nu se stie cand si daca va fi luata in dezbatere, desi nu ar fi exclus sa treaca rapid prin Parlament, pentru ca este an electoral.
Angajatii din Romania au 11 zile libere pe an cu ocazia unor sarbatori legale, multe de natura religioasa.