Ziare.com

Ziua Femeii, o sarbatoare comunista? - Documentar

Marti, 08 Martie 2011, ora 21:57

   

Ziua Femeii, o sarbatoare comunista? - Documentar
In fiecare an, pe 8 martie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Cu toate acestea, conceptia oamenilor cu privire la aceasta zi este destul de contradictorie.

In Occident, ea este perceputa ca ziua femeii ce a luptat pentru drepturi si egalitate. In schimb, in Europa de Est, in fostele state comuniste, ea este vazuta ca o "mostenire" a comunismului.

Desi exista date care sustin ca "ziua femeii" s-a sarbatorit inca de pe vremea grecilor antici, impunerea sa ca sarbatoare internationala dateaza din anul 1975, in urma unei rezolutii a Adunarii Natiunilor Unite.

In secolul XX, conceptul de "Zi a Femeilor" a aparut in urma emanciparii acestora. In 1908, femeile socialiste din SUA au organizat demonstrantii ample, prin care cereau dreptul de vot, precum si drepturi politice si economice pentru femei.

Un alt eveniment important al afirmarii femeilor il constituie mitingul realizat in martie 1917, in Petrograd (actualul Sankt Petersburg), in care rusoaicele au militat pentru incetarea razboiului.

Unul dintre cele mai fascinante lucruri care s-au petrecut de Ziua Femeii a avut loc insa in Iran. In anul 1982, mai multe femei au facut un gest curajos, interzis in aceasta tara: si-au dat la o parte valul care le acoperea fata.

Astfel, aceasta sarbatoare a fost perceputa mult timp in Occident ca momentul in care erau afirmate drepturile sociale si politice ale femeilor.

In schimb, odata cu instaurarea comunismului, aceasta sarbatoare a luat o alta forma. Ziua Femeii a devenit oficiala pentru prima data in statele comuniste, dar a fost folosita in scop propangadistic de catre regim.

Mai mult decat atat, a devenit chiar o sarbatoare nationala, regimul incercand sa dea astfel impresia ca doar in tarile socialiste femeile sunt aduse la adevarata lor valoare, avand aceleasi drepturi ca si barbatii.

Pentru comunisti, 8 martie nu reprezenta insa ziua femeii, ci a unui anumit tip de femeie: femeia-revolutionar. Era practic Ziua femeii comuniste, muncitoare, a "tuturor tovaraselor care munceau cu drag pentru partid".

Cu toate acestea, ziua de 8 martie era asteptata cu nerabdare mai ales de femei, care primeau in acea zi liber de la locul de munca, bani de la fabrici sau diverse cadouri si privilegii.

De aceea, astazi, in statele din estul Europei, multe persoane mai asociaza ziua de 8 martie cu comunismul, existand astfel sentimente contradictarii fata de aceasta sarbatoare.

In tara noastra, 8 martie a inceput sa fie sarbatorit din regimul comunism si sa se confunde cu Ziua Mamei.

In prezent, Ziua Femeii continua sa reprezinte si astazi un moment important din viata fiecarui om, in ciuda faptului ca unele voci blameaza aceasta zi, sustinand face parte din "zestrea" comunista.

Dar, asa cum arata societatea romaneasca din ultimii ani, noi, romanii percepem aceasta sarbatoare ca o zi in care avem prilejul de a ne arata recunostinta, pretuirea, dragostea fata de persoanele care ne-au dat viata si care ne fac existenta mai frumoasa.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4531 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Da

Atita timp cit cineva i-ti spune insistent sa dai flori la femei

Voi TIGANI DE ROMANIA
Inca 70 ani pina la desteptare
Tigani intre timp

 

Nu vad ca lumea libera ar sarbatori ceva in legatura cu ziua femeii din 1908

In schimb sarbatoresc Ziua Mamei in mai si, datorita succesului comercial si Ziua Tatalui in iunie.
Nu vad cine ar tine o sarbatoare comunista pe 8 martie.

 

 

Oricum ai scalda-o ,

Este o sarbatoare si o idee comunista ,socialista,egalitarista si toate alea .Dar fiind vorba de femei sintem obligati sa o tinem, ceea ce nu e rau.

 

in Amrica

se sarbatoreste ziua mamelor nu a femeii in general in luna May 8 si deasemeni ziua tatilor la o luna dupa on june 19.http://www.dayformothers.com/when-is-mothers-day.html.NU-I NIMIC RAU SA ADUCEM RESPECTUL SI DRAGOSTEA NOASTRA TUTUROR MAMELOR SI TATILOR .EU CRED CA ESTE UN LUCRU BUN CACI CHIAR BIBLIA SPUNE SA CINSTESTI PE MAMA TA SI PE TATAL TAU SI SA NU UITAM SA SARBATORIM PE CEL MAI MINUNAT TATA DIN UNIVERS DUMNEZEU SI NU NUMAI O DATA PE AN CI INFIECARE ZI.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor