Ziua Internationala a Familiilor - ce si cum sarbatoresc romanii

Sambata, 15 Mai 2010, ora 08:14
2613 citiri
Ziua Internationala a Familiilor - ce si cum sarbatoresc romanii

Ziua de 15 mai a fost declarata "Ziua Internationala a Familiilor" prin rezolutia adoptata pe 20 septembrie 1993 de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite. Un an mai tarziu, Guvernul Romaniei a decis la randul sau marcarea acestui eveniment international.

In intentia comunitatii internationale Ziua Familiei este menita a fi un prilej de sensibilizare a tuturor cetatenilor si autoritatilor cu privire la problemele cu care se confrunta familia in societatea contemporana, dar si o buna ocazie de a celebra uniunea dintre sot, sotie si copii.

Reguli de aur pentru o familie reusita

Sportul in familie, o excelenta sursa de voie buna

In fiecare an, in toata tara se organizeaza diverse manifestari cu caracter festiv pe aceasta tema.

De exemplu, la Iasi, 45 de cupluri care au implinit 50 de ani de la casatorie vor fi sarbatorite sambata in parcul Expozitiei. Premiul acordat de Primarie cuplurilor longevive este de 500 lei, iar sarbatoritii se vor bucura nu numai de un frumos spectacol oferit de Fanfara Armatei, ci si de mici si bere pe gratis.

In Gorj, evenimentul este marcat printr-o expozitie de fotografii realizate de catre elevii din clasa intai a scolii Generale "Alexandru Stefulescu" din Targu-Jiu organizata in Parcul Central municipal la "Buturuga", unde autorii vor povesti amintiri de familie, cele mai frumoase urmand sa fie premiate.

Si astfel de spectacole, concerte si expozitii au loc in toata tara, si pentru prima prima data si in Republica Moldova, unde autoritatile au adoptat in urma cu doar cateva saptamani o initiativa legislativa privind marcarea pe 15 mai a Zilei Familiei pe care au inscris-o in lista zilelor de sarbatoare si odihna in Republica Moldova.

Pe de alta parte, cu acest prilej sunt prezentate diverse initiative ce promoveaza institutia matrimoniala si identifica solutii pentru rezolvarea situatiilor grele, uneori dureroase, cu care familiile se confrunta. Printre acestea se numara fenomenul violentei in familie sau problemele de comunicare dintre tineri si parinti.

Ajutoare pentru familiile sarace din Petrosani

In 2010, Ziua Internationala a Familiilor are drept tema migratia parintilor

In 2010, Ziua Internationala a Familiilor are drept subiect principal impactul migratiei parintilor pentru un loc de munca mai bun asupra membrilor familiei, si in special asupra copiilor.

Presa din Spania: Romancele si-au salvat familiile in criza

Drama femeilor care muncesc in Vest: Familii destramate, copii abandonati

"Situatia economica dificila creeaza o presiune suplimentara asupra oamenilor, care se vad nevoiti sa ii paraseasca pe cei dragi in cautare de noi oportunitati. Multi migreaza din cauza saraciei, altii din cauza conflictelor politice sau armate, precum si a violarii drepturilor omului in zonele in care traiesc (...) Ei contribuie astfel atat la prosperitatea tarilor in care imigreaza, cat si a familiilor lor, lasate acasa. In ciuda acestor beneficii de necontestat, familiile au de suferit", se arata in mesajul adresat cu prilejul acestei zile de secretarul general ONU, Ban Ki-moon.

Copiii imigrantilor sunt supusi la numeroase traume emotionale, la provocari unice, carora trebuie sa le faca fata, dar mai ales sunt extrem de vulnerabili in fata pericolelor majore de genul traficului de persoane, violentei si agresivitatii sau muncii la negru, se mai arata in mesajul citat.

Un copil s-a sinucis de dorul parintilor divortati

Un adolescent s-a spanzurat de dorul mamei plecate in Italia

In aceste conditii si cu prilejul Zilei Internationale a Familiilor, guvernele din intreaga lume sunt solicitate sa implementeze politici speciale, care sa ii ajute pe imigranti sa faca fata noilor provocari.

"Cu aceasta ocazie, va invit sa ne reinnoim angajamentele de a face toate eforturile pentru a ajuta familiile imigrantilor, raspandite in intreaga lume", se mai arata in mesajul secretarului general ONU.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ziua Familiei, #Ziua Internationala Familiilor , #sarbatoare