Ziua Limbii Romane, in R. Moldova

Vineri, 31 August 2012, ora 16:16
4948 citiri
Ziua Limbii Romane, in R. Moldova

Republica Moldova sarbatoreste, vineri, Ziua Limbii Romane. De 22 de ani, ziua de 31 august este sarbatoare nationala, dupa ce Republica Moldova a adoptat romana ca limba oficiala a statului.

O parte dintre intelectualii de la Chisinau, care a luptat pentru revenirea la limba romana si grafia latina, sustine ca rolul limbii romane este in continuare unul secundar in Republica Moldova.

De asemenea, acestia reclama ca in Constitutie este prevazut ca limba de stat este "limba moldoveneasca".

Dorin Chirtoaca, primarul general al municipiului Chisinau, a declarat vineri ca introducerea limbii romane in Constitutie reprezinta doar o chestiune de timp.

"La noi s-a practicat de-a lungul timpului politica jumatatilor de masura. Nu tot ce se spune este realizat. Acum suntem la etapa in care sunt mai multi acei care ar merge pana la capat. Dar, din pacate, inca nu suntem de ajuns. Este doar o chestiune de timp, pana ce lucrurile se vor aseza la locul lor", a spus Chirtoaca.

Basescu, reintors la Cotroceni - care este primul sau mesaj

Si presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis vineri un mesaj celor care sarbatoresc Ziua Limbii, mentionand ca spera ca acesta zi sa fie celebrata, de anul viitor, de toti romanii, atat din tara, cat si din afara.

"Dragi romani, doresc sa va transmit, cu prilejul sarbatorii Zilei Limbii Romane, cele mai profunde ganduri de pretuire si respect pentru faptul ca indiferent de incercarile prin care ati trecut in ultimii doua sute de ani, ati pastrat vie limba si constiinta romaneasca.

Ma bucur ca, in fiecare an, romanii din Republica Moldova aduc un omagiu limbii romane si sper ca incepand de anul viitor Ziua Limbii Romane sa fie serbata de romanii din tara si din intreaga lume", a transis Traian Basescu.

Totodata, ministrul de Externe, Titus Corlatean, a adresat "un salut prietenesc" celor care marcheaza Ziua Limbii Romane.

"Ministrul afacerilor externe Titus Corlatean adreseaza cu acest prilej de sarbatoare mesajul sau de sustinere pentru toti aceia care vorbesc, scriu, invata si folosesc in orice fel in viata lor de zi cu zi aceasta frumoasa limba, care odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, a devenit una din limbile oficiale ale Uniunii. Putem spune ca prin limba romana, Republica Moldova este deja in Uniunea Europeana", se arata intr-un comunicat MAE, remis Ziare.com.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#Ziua Limbii Romane, #31 august Limba Romana, #Chisinau limba romana, #Basescu mesaj Moldova , #sarbatoare