Ziare.com

Ziua Limbii Romane, sarbatorita pe ambele maluri ale Prutului

Miercuri, 31 August 2011, ora 12:49

   

Ziua Limbii Romane, sarbatorita pe ambele maluri ale Prutului
Institutul Cultural Roman in parteneriat cu Platforma civica Actiunea 2012 organizeaza miercuri o serie de evenimente menite sa marcheze Ziua Limbii Romane pe ambele maluri ale Prutului.

Astfel, incepand cu ora 18.00, trupe si artisti consacrati vor concerta, pro bono, in Parcul Coltea din Piata Universitatii (Bucuresti). Invitati: Grigore Lese, IRIS, Maria Raducanu, Alexandrina Hristov, El Negro, Trei Parale, Subcarpati, Nimeni Altu', Morometzii, Butch&Keri, Bitza si Norzeatic, se arata intr-un comunicat remis presei de Institutul Cultural Roman.

Sub acelasi generic, se vor derula caravane ale cartilor care vor fi oferite bibliotecilor scolare si liceale din localitati ale Republicii Moldova: Aluatu (raionul Taraclia), Cojusna (raionul Straseni), Magdacesti (raionul Criuleni), Cioresti (raionul Nisporeni) si Gotesti (raionul Cantemir).

Vor fi donate peste 600 de titluri din colectia Biblioteca pentru Toti, oferite de Jurnalul National.

Ziua Limbii Romane - sarbatoare nationala

Incepand cu 31 august 1989, data la care a fost legiferata revenirea la scrierea in grafie latina, in Basarabia se sarbatoreste anual Ziua Limbii Romane, ca sarbatoare nationala, printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expozitii de fotografii, conferinte etc.). La Bucuresti, in 2006 si 2007, cu acelasi prilej, a fost organizat "Concertul Limbii Romane".

Anul acesta, 166 de parlamentari din Romania au depus la Senat un proiect de lege in care solicita proclamarea zilei de 31 august drept Ziua Limbii Romane, care ar urma sa fie marcata de catre autoritatile publice din Romania si de catre reprezentantele diplomatice din strainatate prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative si artistice cu caracter evocator sau stiintific, consacrate limbii romane.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2103 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sarbatoare nationala!

in basarabia, nu in romania unde limba romana devine din ce in ce mai straina.

 

....

pana la sfarsitul zilei sigur se gaseste vreun *** care sa spanzure vreun simbol national..ca si noi facem la fel de sarbatorile lor vorba aia...

 

Felicitari aparatorilor limbii romane

Din pacate ,la nivel comercial se manifesta un disrepect
grav fata de limba noastra.Importatorii,pe lamga faptul ca alergand dupa castig au invadat piata cu produse dubioase sufocand productia nationala,nu au nici macar bunul simt elementar de a cere furnizorilor sa tipareasca texte de folosire etc.si in limba romana(le ptoi citi in ungara,bulgara,ceha etc.)
Am zburat cu American Airlines de la New York la Budapesta,prima limba in care se dadeau detalii despre zbor a fost maghiara si apoi engleza!!!!!!
Zburand de la Budapesta la Bucuresti intr'un avion Malev hodorogit cu elice,am avut surpriza sa aud instructiunile in maghiara si engleza!!!!Nici un cuvant in romana,desi destinatia era Bucuresti si avionul plin de romani!!!!!!!Ar trebui impuse prin lege norme de folosirea obligatorie a limbii romane pe produsele importate si in cazul serviciilor ale caror beneficiari(si platitori)sunt romanii.Pacat ca Pruteanu,acest mare aparator al limbii romane a plecat prea devreme dintre noi!Teo

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor