Ziua Marinei: Atac cu rachete si o cerere in casatorie (Galerie foto & video)

Luni, 15 August 2016, ora 16:12
9634 citiri
Ziua Marinei: Atac cu rachete si o cerere in casatorie (Galerie foto & video)
Foto: Facebook/Klaus Iohannis

Circa 10.000 de oameni au venit, luni, pe faleza din Constanta, unde au avut loc festivitatile de Ziua Marinei, ca de fiecare data pe 15 august.

Manifestarile au inceput la ora 10:00, cu intonarea imnului Romaniei. La eveniment au participat si presedintele Klaus Iohannis - care a tinut un discurs despre importanta strategica a Marii Negre si a Romaniei - alaturi de ministrii Apararii, Transporturilor si Internelor.

Spectatorii au putut urmari exercitiul demonstrativ al militarilor din cadrul Fortelor Navale, iar apoi jocuri si concursuri marinaresti.

Seara, oamenii se vor bucura de un concert de muzica militara pe faleza din zona Cazinoului, iar de la 22:00 este programat un spectacol de artificii, urmat de retragerea cu torte a marinarilor militari.

Ziua Marinei este celebrata pe 15 august, in fiecare an, incepand cu 1902, in aceeasi zi cu Adormirea Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, evenimentele de la malul marii:

16:17 - Si deputatul independent Remus Cernea a asistat la manifestarile de Ziua Marinei, postand mai multe poze de la malul marii pe pagina sa de Facebook.

16:13 - La finalul exercitiului, Klaus Iohannis a coborat pe faleza pentru a saluta si a face poze alaturi de oamenii prezenti la festivitati. Seful statului a salutat si mai multi copii de la Cercetasii Romaniei, care au asistat la manifestarile de Ziua Marinei, si a facut o fotografie cu ei.

Liderul de la Palatul Cotroceni a asistat pentru prima data la acest eveniment si a declarat ca a fost impresionat de tot ce a vazut: "Este prima mea participare la Ziua Marinei. Sunt impresionat, este foarte, foarte frumos aici la dumneavoastra. Este un obicei foarte frumos, cu foarte multa substanta. Va felicit si va doresc numai bine".

16:11 - Purtatorul de cuvant al Statului Major al Fortelor Navale, Corneliu Pavel, a declarat, la finalul exercitiilor ca, in acest an, au fost multe noutati, comparativ cu manifestarile din ceilalti ani.

"In primul rand, in timpul sosirii alaiului Zeului Neptun, de pe mare am avut spectacolul de efecte pirotehnice pe timp de zi, prima data prezentat in Romania acest gen de spectacol. Am mai avut in timpul secventei de lupta impotriva submarinului inamic o lansare de torpila de la bordul unei corvete precum si o lansare de torpila usoara de la bordul elicopterului PUMA Naval. De asemenea, ati putut urmari valsul remorcherelor, al celor trei remorchere nou intrate in dotarea Fortelor Navale Romane si acesta a fost un element de noutate", a explicat acesta pentru News.ro.

16:03 - Presedintele Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook mai multe fotografii de la Ziua Marinei, alaturi de un mesaj pentru marinari.

"Am participat astazi la festivitatile prilejuite de Ziua Marinei Romane, un moment simbolic intr-un loc simbolic, istoria Romaniei fiind profund legata de Marea Neagra. Cu acest prilej, am avut ocazia sa-i felicit pe marinarii din Fortele Navale si Garda de Coasta, care slujesc cu cinste si onoare traditiile si crezul marinei militare si civile.

Le suntem recunoscatori pentru profesionalismul dovedit in activitatea de zi cu zi, precum si in cadrul misiunilor internationale si a exercitiilor desfasurate impreuna cu partenerii si aliatii ‪#NATO", a scris seful statului pe reteaua sociala.

15:26 - Pe mare au fost organizate si exercitii de cautare si salvare a navelor aflate in pericol, la care au participat vase apartinand Garzii de Coasta, pentru combaterea migratiei. Potrivit scenariului, navele Stefan cel Mare si Tomis, aflate in misiune de supraveghere, au vazut o ambarcatiune suspecta cu mai multi oameni la bord. A urmat o interceptare a vasului suspect, precum si o operatiune de salvare a unui refugiat care sarise in apa si voia sa ajunga la mal.

15:22 - Cei 10.000 de spectatori au putut urmari si un exercitiu de respingere a atacurilor aviatiei, cand patru avioane MiG-21 LanceR au simulat un atac cu rachete Magic si bombe clasice de aviatie asupra dispozitivului de nave, lansand in acelasi timp contramasuri impotriva rachetelor antiaeriene lansate de la bordul vaselor.

15:19 - Miile de spectatori au putut urmari un exercitiu organizat de Statul Major al Fortelor Navale, la care au luat parte frigate, corvete, nave purtatoare de rachete, dragoare maritime si vase blindate, insotite de elicoptere Puma Naval.

Semnalul de incepere a exercitiului a fost dat pe mare de trei ambarcatiuni rapide, care au purtat drapelul national, al Uniunii Europene si al NATO, iar in aer de trei elicoptere IAR 330 Puma Naval. Spectatorii au putut admira si Nava Scoala "Mircea", arata Mediafax.

14:05 - Manifestarile de la malul marii nu sunt lipsite de momente emotionante. Un marinar si-a cerut in casatorie iubita pe nava, in aplauzele colegilor sai.

"Felicitari marinarului pentru curajul de a-si cere in casatorie iubita pe nava, in fata tuturor colegilor sai. Casa de piatra si vant din pupa!", a scris pe Facebook Ministerul Apararii, postand alaturi o poezie si o fotografie cu cei doi indragostiti.

13:20 - Marinari si militari au defilat pe faleza din zona Cazinoului, in sunetul fanfarei.

12:05 - Turistii si constantenii veniti pe faleza din Constanta au putut vedea, in premiera, un spectacol de artificii pe timpul zilei, dar si cum a fost lansata din elicopter o geamandura acustica, ce detecteaza submarine. In acest moment au loc mai multe activitati pe mare, navele defiland spre incantarea spectatorilor, relateaza Digi 24.

11:51 - Elicopterele fac spectacol in Portul Constanta.

11:13 - Marinarii fac exercitii pe faleza, dupa cum se poate vedea in clipul postat pe Facebook de Fortele Navale Romane.

11:10 - Mai multe elicoptere survoleaza zona Portului Constanta, iar mai tarziu sunt asteptate si avioane, spre deliciul spectatorilor.

10:50 - De Ziua Marinei, Klaus Iohannis a semnat decretele de avansare in grad a doi inalti ofiteri ai Fortelor Navale, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale. Astfel, seful Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Alexandru Mirsu, a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele, iar comandorul Cornel Rogozan a fost avansat la gradul de contraamiral de flotila.

Seful statului a mai semnat avansarea in grad a doi ofiteri ai fortelor terestre. General-maiorul Adrian Tonea a devenit general-locotenent, in timp ce colonelul Eduard Simion a fost avansat la gradul de general de brigada. Avansarea in grad a ofiterilor de marina este o traditie de Sfanta Maria, ocrotitoarea marinarilor.

10:30 - La festivitatile de Ziua Marinei iau parte peste 2.000 de marinari si 35 de nave, arata Digi 24.

10:18 - "Ca parte a regiunii Marii Negre, Romania este in prezent un pilon de stabilitate, democratie si securitate. Sunt avantaje reale si trebuie sa avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida pozitia de membru NATO, de partener strategic credibil, in special in contextul global actual.

Daca vom avea intelepciunea, viziunea si maturitatea politica de a construi un profil al unei Romanii puternice, tara noastra are nu numai potentialul, ci si toate sansele de a deveni un actor regional relevant", a continuat presedintele in discursul sau.

10:15 - Klaus Iohannis sustine un discurs de Ziua Marinei: "Istoria noastra e legata, nu de putine ori, de Marea Neagra. Fiind o punte intre Europa si Asia (...), Marea Neagra a fost in multe momente o zona fierbinte. Anexarea Crimeii in 2014 de catre Federatia Rusia, cu incalcarea dreptului international, a marcat deteriorarea situatiei de securitate.

S-au adaugat alte provocari, care fac din aceasta regiune una diu nou fierbinte. Ce se intampla la Marea Neagra nu mai e o chestiune locala, evolutiile au efecte dincole de granitele ei, iar Marea Neagra este un punct cu greutate strategica (...). Pozitia Romaniei e cu atat mai decisiva acum".

10:00 - Au inceput festivitatile de la malul marii, cu intonarea imnului Romaniei si ridicarea celui mai mare drapel din Constanta pe catargul de pe faleza. Militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul si Marele Pavoaz, in acordurile imnului national. In timpul ceremoniei, din Portul Tomis s-au auzit 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn.

9:55 - Klaus Iohannis a ajuns in Portul Constanta, fiind intampinat de Garda de Onoare.

*Foto: capturi Digi 24 TV

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ziua Marinei, #festivitati Ziua Marinei, #Ziua Marinei Iohannis , #sarbatoare