Ziua Muncii, dintr-o alta perspectiva (Opinii)

Miercuri, 01 Mai 2013, ora 17:06
1848 citiri
Ziua Muncii, dintr-o alta perspectiva (Opinii)

In repeziciunea scurgerii timpului care da peste cap mai ales secundele de liniste pe care le dorim sa stea cat mai mult pe loc, filele calendarului anului curent au ajuns si la prima zi a lunii mai.

Denumita "Ziua muncii", simbolic, ziua de 1 Mai a devenit, de foarte mult timp, o zi libera. Pentru unii este un prilej de relaxare, de pus pentru prima oara in an piciorul in apa marii, de iesit la iarba verde si de pus micii pe gratar ori de stat cu ochii lipiti de ecranul televizorului, pentru altii - de efectuat treburi gospodaresti ramase in urma.

Anul acesta, picand la mijlocul saptamanii si in preajma unei alte sarbatori mai mari, cu cruce rosie in calendar - Pastele - pentru unele categorii de angajati, in mod special bugetarii, 1 mai se va prelungi pana pe 6 mai. Asa ca, de astazi si pana luni seara, munca mai are parte de o binemeritata pauza!

Punand in oglinda simbolistica acestei zile cu una dintre stirile aparute marti, conform careia somajul din zona euro a atins un nou record mondial (12,1 % in luna martie), chiar este nevoie ca sa fie pus sub lupa verbul "a munci". Si asta deoarece, de foarte mult timp, a munci are cu totul alta "traducere", chiar de la varste fragede.

Nu de putine ori am intalnit pe strada tot soiul de copii, mai mici sau mai mari, cu mana intinsa si spunandu-mi: "Nene, da-mi si mie un leu!". "Iti dau, daca-mi spui ca astazi ai fost la scoala si imi spui care lectie ti-a placut mai mult", conditionam eu primirea bancnotei de un leu asteptata cu palma intinsa. "Pai, cand sa ma duc?", venea imediat raspunsul prelungit care se oprea brusc, in gat, cand ii spuneam "Ei, daca n-ai fost la scoala, nu-ti dau nici un ban! Daca nici macar n-ai fost la scoala, adica sa muncesti pentru tine, atunci nu meriti sa-ti dau nici macar un leu!".

In cazul de fata, care nu e singurul, si cu sigurata, nu va fi nici ultimul, a munci inseamna cu totul si cu totul altceva. Nici n-a invatat bine sa buchiseasca alfabetul, ca este invatat - de altii mai mari, cu experienta, sa cerseasca - "meserie" de pe urma careia s-a constatat ca se pot face bani frumosi. O fata trista, o haina jerpelita, un picior sontorog au facut intotdeauna mai multi bani decat in cazul unei munci adevarate. Din pacate, vremurile de astazi au adus si alte traduceri ale verbului "a munci".

Un exemplu este al acelora care au fost obisnuiti tot timpul sa li se dea ceva, inclusiv munca, aceasta fiind oferita pe tava, in mod special prin locuri caldute, pentru ca activitatea nu necesita cine stie ce efort. Asa se si explica fapul ca, in foarte multe institutii, au fost inventate posturi pentru nasul, fina, prietena, ginerele - de cele mai multe ori pe filiera politica - pentru ca intotdeauna o mana trebuie sa ajute pe alta!

Chiar daca somajul se rostogoleste prin toate domeniile, pe cei in cauza ii ocoleste, pentru ca, in cazul lor, verbul "a munci" are alta traducere. Din pacate, repeziciunea scurgerii timpului nu a reusit sa opreasca in loc secunda de liniste care sa dea nastere unei solutii care sa duca la certitudinea linistii vietii cotidiene doar si pentru faptul ca...muncesti!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#1 Mai sarbatoare, #perspectiva 1 mai munca, #munca cersetori , #sarbatoare