Ziua Unirii: Programul evenimentor din Capitala

Vineri, 24 Ianuarie 2020, ora 08:00
11918 citiri
Ziua Unirii: Programul evenimentor din Capitala
Foto: Arhiva Facebook/ Ministerul Apararii Nationale

O serie de evenimente culturale si religioase aniversare dedicate implinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Romane (24 ianuarie 1859) se vor desfasura joi si vineri in Capitala.

* Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, va oficia joi, incepand cu ora 10:30, o slujba de Te Deum dedicata implinirii a 161 de ani de la Unirea Principatelor.

De asemenea, la Sfanta Liturghie, oficiata de la ora 9:00 in Catedrala Patriarhala, vor fi pomeniti domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropolitii Nifon al Tarii Romanesti si Sofronie Miclescu al Moldovei, precum si ceilalti fauritori ai Unirii Principatelor Romane.

Depunerea unor coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza (ora 10:45) va fi urmata de sesiunea de comunicari stiintifice "Unirea Principatelor Romane: realizare, recunoastere si beneficii", organizata de Academia Romana in colaborare cu Patriarhia Romana, in Aula Teoctist Patriarhul din Palatul Patriarhiei.

La eveniment, programat de la ora 11:00, si-au anuntat participarea patriarhul Daniel, membru de onoare al Academiei Romane, care va rosti un cuvant de deschidere, presedintele Academiei Romane, Ioan-Aurel Pop, moderatorul manifestarii, academicienii Razvan Theodorescu si Victor Spinei, vicepresedinti ai Academiei, si acad. Eugen Simion, presedintele Sectiei de filologie si literatura al acestui for.

* Cu prilejul celebrarii a 161 de ani de la Unirea Principatelor Romane, Muzeul National de Istorie a Romaniei va vernisa, joi, in sala Lapidarium, micro-expozitia "Mici insemne ale unor mari nazuinte. Simboluri ale Unirii Principatelor in filatelie si numismatica".

Prin aceasta actiune, inscrisa in cadrul seriei de evenimente "Exponatul lunii", MNIR va aduce astfel in atentia publicului cateva piese din patrimoniul Colectiei Filatelice a Romaniei, respectiv al colectiei Cabinetului Numismatic al institutiei muzeale: o scrisoare francata cu marca postala din emisiunea "Principatele Unite", cu valoarea nominala de 30 parale, circulata intre Bucuresti si Braila, 25-27 iunie 1862; un timbru postal cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza in oval, cu valoarea nominala de 5 parale si emis in anul 1865; doua probe ale monedei de 5 sutimi din anul 1864 cu efigia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza in profil spre dreapta pe avers si inscriptia "PRINCIPATELE UNITE" alaturi de valoarea nominala si milesimul pe revers. Marca postala si moneda reprezentand efigia lui Cuza sunt etalate si pentru a marca implinirea a 200 de ani de la nasterea lui, in luna martie.

Muzeul este deschis publicului in ziua de 24 ianuarie, conform programului obisnuit.

* Un program aniversar - "Mica Unire Muzicala", dedicat Unirii Principatelor Romane, va avea loc joi, de la ora 17:00, la sediul central "Mihail Sadoveanu" al Bibliotecii Metropolitane Bucuresti (BMB).

In prima parte a spectacolului, artistii din cadrul proiectului permanent al BMB "Opera la biblioteca" vor oferi publicului un program special dedicat Unirii Principatelor. Evenimentul va fi prezentat de Cristina Lascu, care va recita din lirica romaneasca.

Repertoriul va include fragmente din muzica romaneasca de opera, dar si alte piese muzicale ale compozitorilor nationali cunoscuti, insotite de momente lirice care vor aduce aminte de actul de la 1859.

In partea a doua a spectacolului, incepand cu ora 18:00, violonista Mioara Moroianu si pianistul Viniciu Moroianu vor prezenta un recital cameral cuprinzand Sonata nr. 3 in Mi bemol major, op. 12 de Ludwig van Beethoven, Sonata in fa minor, op. 4 Felix Mendelssohn Bartholdy si Elegie, op. 35 de Carmen Petra Basacopol.

De asemenea, incepand cu ora 10:00, in holul principal al sediului central "Mihail Sadoveanu" va putea fi admirata expozitia "Franturi de suflet romanesc in ipostaze textile" sub semnatura etnologului Lucia Brad Paraschivescu.

* Expozitia "Unirea Principatelor Romane - 24 ianuarie 1859. 200 de ani de la nasterea domnitorului Alexandru Ioan Cuza" va fi prezentata, vineri, la Casa Artelor "Dinu Lipatti" din Bucuresti. Vizitatorii vor avea posibilitatea sa asculte, in cadrul evenimentului, inregistrari celebre din creatia marilor compozitori romani, iar in Salonul de Muzica vor putea urmari cel de-al doilea episod al filmului "Unirile Romanilor", realizat si produs de istoricul Radu Gaina.

Evenimentul va continua cu un recital extraordinar de muzica romaneasca sustinut de violonista Simina Croitoru si de pianistul Alexandru Burca. In program - George Enescu, Ciprian Porumbescu, Dinu Lipatti, Paul Constantinescu, Bela Bartok, Filip Lazar, Mircea Chiriac, Constantin Dimitrescu, Constantin C. Nottara, Grigoras Dinicu, Eugen Cuteanu, Sile Dinicu.

Intrarea este libera, in limita locurilor disponibile.

* Muzeul National Cotroceni va fi deschis pentru vizitare pe 24 ianuarie, in intervalul orar 09:30 - 16:00, la implinirea a 161 de ani de la Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza.

In apartamentele pe care le-a ocupat domnitorul, vizitatorii vor putea admira expozitia extinsa cu obiecte personale care au apartinut familiei Cuza, documente originale, dar si sabia de parada, primita in dar de la principele sarb Mihail Obrenovici.

Totodata, vor putea fi vizitate si expozitiile "REZISTENTII. Amintire si recunostinta" si "30 de ani si o zi - revolutia tinerilor", aflate in prezent pe simezele Muzeului National Cotroceni.

Copiii cu varsta de pana la 14 ani beneficiaza de intrare gratuita.

Persoanele interesate trebuiau sa se programeze la adresa: vizitare@muzeulcotroceni.ro pana miercuri, 22 ianuarie. Accesul se face doar in baza programarilor. Persoanele adulte trebuie sa prezinte la intrarea in muzeu un act de identitate in original - carte de identitate, pasaport.

* Muzeul Antipa va avea un program special de vizitare vineri, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Romane, publicul putand trece pragul institutiei intre orele 10:00 -18:00 (ultima persoana poate intra la ora 17:00). Cu acest prilej, va putea fi vizitata si expozitia temporara de reptile vii "Vino sa vezi cum joaca natura snake".

Elena Lasconi, atac la Guvern: „Ne condamnă pe noi şi pe copiii noştri să plătim preţul incompetenţei, lăcomiei şi hoţiei lor”
Elena Lasconi, atac la Guvern: „Ne condamnă pe noi şi pe copiii noştri să plătim preţul incompetenţei, lăcomiei şi hoţiei lor”
Președinta USR, Elena Lasconi, a declarat duminică, 26 ianuarie, că România a atras semnificativ mai puțini bani europeni decât ar fi putut dacă ultimele guverne PSD-PNL „și-ar fi făcut...
Crin Antonescu, confirmat de PNL drept candidat la prezidențiale. „Nu voi fi un președinte comod. Nu vreau mult, vreau totul pentru această națiune” VIDEO
Crin Antonescu, confirmat de PNL drept candidat la prezidențiale. „Nu voi fi un președinte comod. Nu vreau mult, vreau totul pentru această națiune” VIDEO
Fostul senator Crin Antonescu a fost confirmat duminică, 26 ianuarie, la Consiliul Național al PNL, drept candidat la alegerile prezidențiale care vor avea loc în luna mai. PSD urmează să...
#evenimente Bucuresti 24 ianuarie, #evenimente capitala 24 ianuarie, #24 ianuarie 2020 bucuresti , #sarbatoare
  1. Statele Unite nu mai eliberează pașapoarte cu genul „X” persoanelor care se identifică drept non-binare
  2. Apelul unei muzeografe după furtul artefactelor dacice. „Doar Dumnezeu ne-a ferit și nici el nu mai are răbdare cu noi”
  3. O femeie s-a prăbușit de la etajul patru al unui bloc din Roman. Polițiștii au reținut un bărbat cu răni la brațul stâng, aflat în apartamentul din care a căzut victima
  4. „Tezaurul se va întoarce în România”. Ciolacu convoacă o celulă de criză după jaful din Olanda. Primele măsuri anunțate de premier
  5. Spitalul care riscă să rămână fără gardă de pediatrie în câteva zile. Volum mare de muncă și amenințări. „Nu mi-e frică să mă întorc la puşcărie”
  6. SUA și hegemonia maritimă. Trump vizează Panama, Canada și Groenlanda pentru a întări puterea navală americană
  7. Directorul Muzeului de Istorie apără decizia de a trimite artefactele dacice la muzeul jefuit: „Nicio pioneză sau un cui nu poate să iasă fără să fie asigurat”
  8. Cel mai greu weekend pe munte. Nou record de intervenții înregistrat de Salvamont
  9. Noi pete de păcură pe Marea Neagră, după ce două nave rusești au naufragiat. Curățarea ar putea dura ani întregi
  10. Papa Francisc vrea o dată comună pentru Paște. „Toți creștinii să facă un pas decisiv spre unitate”