Peste 9 milioane de romani nu vor fi afectati de coplata serviciilor medicale

Vineri, 26 Martie 2010, ora 13:31

   

Peste 9 milioane de romani nu vor fi afectati de coplata serviciilor medicale
Circa 9,4 milioane de romani nu vor fi afectati de coplata serviciilor medicale, care ar urma sa fie introdusa de la 1 iulie, a declarat, vineri, secretarul de stat Cristian Irimie, la dezbaterea organizata de Ministerul Sanatatii pe marginea proiectului de act normativ.

Categoria celor care nu vor plati in plus la medic sau la spital include bolnavii cronici, pacientii cu urgente medicale sau chirurgicale, pensionarii cu sub 700 de lei pe luna, somerii, gravidele (inclusiv la nastere), persoanele persecutate politic inainte de 1990, persoanele fara venituri, copiii si tinerii care sunt inca la scoala (chiar daca depasesc varsta de 18 ani) si studentii pana in 26 de ani.

Contributia personala a cetatenilor, ca urmare a introducerii sistemului de coplata, va fi de cel mult 600 de lei pe an, suma care ar putea fi deductibila fiscal pentru persoanele juridice, din impozitul platit pentru angajat, potrivit lui Irimie.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a mai explicat ca pacientul va trebui sa pastreze tichetele de sanatate pe care le va primi dupa ce achita un serviciu medical, urmand sa le duca la Casa de Asigurari de Sanatate si sa primeasca o hartie in baza careia, la atingerea sumei de 600 de lei, va fi scutit apoi de orice plata.

Reprezentantii organizatiilor de pacienti au sugerat ca aceasta procedura risca sa duca la cozi si sa sporeasca birocratia.Prezenti si ei la dezbatere, unii medici au solicitat definirea clara a urgentelor ce ar urma sa fie exceptate de la coplata, precum si stabilirea celor care decid daca un anumit caz se incadreaza sau nu in aceasta categorie.

Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora. Mecanismul de coplata va aduce, potrivit reprezentantilor ministerului, beneficii printre care cresterea accesului la asistenta medicala la nivelul adecvat, cresterea eficientei la nivelul sistemului de sanatate, monitorizarea si transparenta cheltuielilor, optiuni pentru reducerea efortului financiar al contribuabilului si venituri suplimentare pentru unitatile medicale.

Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia.

Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in capitatie sau care sunt platite separat va fi cinci lei, iar pentru o zi de spitalizare, de 10 lei. Pentru analizele de laborator, coplata va fi de un leu pentru fiecare test efectuat.

"La stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valori din tari care au avut un parcurs similar Romaniei si care au introdus mecanisme de plata suplimentara a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croatia. De asemenea, in definirea sistemului a fost urmat exemplul unor tari din Europa de Vest care au o experienta consistenta in gestionarea contributiilor suplimentare", subliniaza ministerul.
Citeste mai multe despre
Sursa: rNews

Articol citit de 2396 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
gelu
rank 1
Numai securistii pensionati si cei in functii impreuna cu colegii lor sereisti nu vor fi afectati, restul cetatenilor da!!!
Oligofrenul Plesita ridica 6300 lei pe luna, pina sa dea coltul, dupa o viata de crime. Incepind din anii 1965 in Romania sunt multe generatii de securisti si activisti care au iesit la pensie cam pe la 45 de ani, si care cei care mai traiesc maninca pensii foarte mari dupa o viata de munca depusa in slujba hotiei, minciunii si crimei. Daca prim-ministrul Romaniei vrea sa economiseasca masiv bani de la bugetul de stat, ar trebui sa le reduca pensiile acestor criminali la nivelul minim pe economie. Pensiile celor din categoria lui Plesita sa fie micsorate la 500 lei. Avind in federe faptul ca, in Romania zilelor noastre sunt 100.000 de fosti securisti si activisti iesiti la pensie cu o pensie medie de 4000 lei, prin reducerea pensiilor acestor oligrofeni la nivelul de 500 de lei/luna, vom obtine o economie la bugetul de stat de 3500leix100.000=350.000.000 lei/luna sau de 4.200.000.000 lei=1.050.000.000 euro/an. De asemenea in Romania zilelor noastre, sunt peste 18.000 de lucratori ai serviciilor de informatii: SRI, 2 si un sfert, SIE, Armata, SPP... un numar de 6 ori mai mare decit media tarilor europene dintre care 2000 de fosti securisti pe post de sefi si sefuti in aceste servicii. Capete de organe care sunt platite regeste pentru a urmarii cetatenii acestei tari si care dispun de sume enorme de la acelasi buget de stat, necontrolabile si de cheltuiala carora nu dau nici o socoteala nimanui. Daca consideram ca, pentru un cap de organ se cheltuiesc lunar pe salariu, logistica fixa si mobile o suma de 7.000 euro/luna reducind numarul ofiterilor de informatii cu 15.000 vom avea o economie de 7000 euro x 15.000=105.000.000 euro/luna si de 1.260.000.000 euro/an. Numai prin implementarea aceste doua masuri care devoreaza la greu bugetul de stat al tarii se pot face economii masive de 1.050.000.000 euro + 1.260.000.000 euro=2.310.000.000 euro/an mai ales acum cind Romania toata este in criza si cei ce muncesc in sectoarele economiei civile au ajuns in somaj, numarul somerilor ridicindu-se la aproape 1.000.000. Acum ati inteles ca, imprumutul la FMI a fost facut de Basescu pentru a le asigura acestor doua categori privilegiate pensiile si salariile de lux, indatorind cetatenii acestei tari pe generatii avind in vedere ca, imprumutul al FMI va fi platit de 5-8 mai mult decit valorea lui initiala tinind cont de dobinzile la dobinzile la ratele cutente care nu vor putea fi platite la timp.
GB_E_DOBY
rank 1
Vad ca tu nu pari afectat!
Sau ai scutire de la seful moderatorilor ziare.com.
Duce-te-ai la Paula Meade, oltean zbanghiu ce esti!
obiectiv
rank 3
te crucesti
Asadar, cei care vor plati sunt tot salariatii (din care fac parte -inca- si eu). Platesti si contributii de te indoaie, platesti si cand ai nevoie de doctor. Tara cu p.rosti condusa de im.becili. Si asta se intampla cam dintotdeauna
Cronos
rank 3
transparenta va fi doar cind va dispare CAS iar sanatatea va fi platita din asigurarile private!
Coplata este o fantezie ministeriala care cu certitudine nu va imbunatati calitatea actului medical!!!
OLI
rank 2
?
Asta pentru ca romani sunt majoritatea platiti cu salariul minim pe economie ca sa nu cumva sa saraceasca PATRONI ROMANI.
dacidava
rank 3
aman aman
Bai boc,baga-ti mai chitantele undeva! Iarasi exceptii? iarasi gainari care se dau "revolutionari" si nu platesc nimic?Iarasi gypsy care se dau loviti de urgenta,ca sa nu plateasca nici asigurare,nici nimic..Bai boc,pleaca tineretul,o sa-ti mai plateasca *** taxa pe viata!
tomita
rank 2
daca se poate
Cei mai multi bolnavi si cei mai multi care merg la medic sunt batrani,rromi, asistati sociali. Ei nu vor plati nimic . In timp ce eu da ca lucrez si am un salar mai mare de 700 de lei trebuie sa platesc. Ma intreb e corect???
dacidava
rank 3
...........
NU e corect! Dar lumea-i plina de boli,si de doctori docenti!Traiesc unii din furt,altii doar din ce-au dat...ceva in genul asta,nu exact,ca nu e rima...
XERESS
rank 3
alo,...ala cu sanatatea, IRIMIE CRISTIAN,..
sinteti o rusine ,...sau slab pregatit,....eu ma incadrez la aia fara "coplata" dar......la cit epopulatia de nesanatoasa si saraca,.....mai bine lasati pe altii care stiu sa faca ceva mai bine.
ioanr
rank 5
Am o propunere!
D-lor guvernanti!Dati-mi inapoi toata contributia la fondul pentru sanatate- pusi pe un cont, carnet,...- dupa ce va opriti ce am consumat eu din ascesti bani, nu-mi mai opriti de acum inainte si singur voi plati tratamentele si spitalizarile;dar procedati asa cu toti romanii s'apoi sa va vad eu cu ce o mai functina SANATATEA !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor