Stelian Ion: Ar fi pacat ca interceptarile serviciilor sa nu fie folosite in cazul unor infractiuni grave

Miercuri, 13 Ianuarie 2021, ora 21:33
3703 citiri
Stelian Ion: Ar fi pacat ca interceptarile serviciilor sa nu fie folosite in cazul unor infractiuni grave

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a afirmat miercuri ca "ar fi pacat" ca interceptarile facute de serviciile de informatii sa nu fie folosite in situatia unor infractiuni de omor sau alte fapte grave.

Intrebat la Antena 3 daca este oportuna implicarea serviciilor in dosarele penale, Stelian Ion a raspuns: "Rolul serviciilor de informatii este unul aparte si serviciile de informatii nu fac anchete penale, nu desfasoara anchete penale. In anumite situatii, in care din cauza unui mandat de siguranta nationala se surprind anumite infractiuni, de regula grave, putem sa ne imaginam ca este vorba de omoruri sau de alte fapte de o asemenea gravitate.

In astfel de situatii, acele inregistrari, din punctul meu de vedere, ar fi pacat sa nu fie folosite in procesul penal. Si din punctul asta de vedere, eu consider ca o modificare legislativa asemenea celei promovate si care exista acum la Senat sau alta modificare care ar viza Codul de procedura penala ar putea reglementa foarte bine acest aspect. Important este sa avem in vedere ceea ce a spus Curtea Constitutionala: sa existe o procedura de contestare a acelor probe, sa poata fi verificata legalitatea lor".

Pe de alta parte, spune ministrul, fiecare institutie trebuie sa isi respecte rolul pe care il are in stat.

In 15 decembrie 2020, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a adoptat un punct de vedere negativ referitor la initiativa legislativa care prevede salvarea probelor obtinute de SRI pe mandat de securitate nationala (MSN). Proiectul a fost deja adoptat tacit luna trecuta de Camera Deputatilor si a fost transmis Senatului, care este forul decizional.

In august 2020, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a depus un proiect de lege, alaturi de deputatii liberali Cristina Traila si Gabriel Andronache, prin care propune modificarea si completarea Legii 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei.

Proiectul de lege prevede ca interceptarile pot fi mijloace de proba in procesul penal, cu conditia ca prin lege sa fie reglementata o procedura clara si adecvata, care sa permita verificarea efectiva a legalitatii lor, atat a mijlocului de proba, cat si a procedeului probatoriu prin care au fost obtinute.

Stelian Ion anunta ca va fi infiintata o comisie speciala in Parlament sa discute pensiile magistratilor: "Sunt niste decizii ale CCR de care trebuie sa tinem cont"

Citeste si:
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Paznicul Constituției și judecata cu dublă măsură
Citim deseori în presă că partidele de dreapta nu au reușit să aibă o Curte Constituțională care să le fie „favorabilă“. Curtea Constituțională a României este din nou în...
Marcel Boloș va fi noul ministru al Cercetării și Digitalizării. Baronii PNL l-au învins pe Klaus Iohannis
Marcel Boloș va fi noul ministru al Cercetării și Digitalizării. Baronii PNL l-au învins pe Klaus Iohannis
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a acceptat propunerea PNL de a prelua portofoliul Ministerului Cerecetării, Inovării și Digitalizării. „Am acceptat această...