Ziare.com

Termenul de coplata al serviciilor medicale, inlocuit de tichetele pentru sanatate

Vineri, 19 Iunie 2009, ora 15:27

   

Termenul de coplata al serviciilor medicale, inlocuit de tichetele pentru sanatate
Termenul de coplata a serviciilor medicale va fi inlocuit de tichetele pentru sanatate, asemenea modelului francez, a declarat ministrul Sanatatii, Ion Bazac.

"Termenul de coplata este impropriu. Vom folosi modelul francez, si anume tichetul pentru sanatate, care este modalitatea prin care se va realiza coplata. Tichetul pentru sanatate reprezinta serviciile medicale pe care pacientii le vor plati in sistemul de sanatate, in afara pachetului general de servicii", a precizat Ion Bazac.

Ministrul Sanatatii a mai spus ca, in prezent, poarta discutii cu reprezentantii Bancii Mondiale, despre introducerea pachetului de servicii, ca urmarea a conditiilor impuse de acordul pentru imprumut al Romaniei.

Incepand din aceasta toamna, se vor introduce mecanismul de coplata a serviciilor medicale si pachetul minim de servicii, iar la 1 iulie, Ministerul Sanatatii va face publice toate detaliile privind tichetele pentru sanatate. Prin introducerea acestor tichete, Ministerul Sanatatii urmareste inlaturarea practicii spagii date de pacienti medicilor.

Pachetul de servicii va fi implementat de la 1 septembrie, iar in timpul verii urmeaza sa fie facuta o campanie de informare.

De asemenea, presedintele Casei Nationale de Asigurari, Irinel Popescu, a declarat pe 23 mai ca procedura va deveni operationala la 1 septembrie. "Un grup de experti ai Bancii Mondiale, impreuna cu experti de la noi, lucreaza la introducerea dupa 1 iulie a unui sistem de coplata.

Ministrul Sanatatii s-a angajat ca pana la 1 iulie sa defineasca conditiile in care aceasta sa fie introdusa, iar de la 1 septembrie sa devina operationala", a declarat atunci Irinel Popescu.

El a adaugat ca sistemul de coplata este necesar din doua motive: aduce bani la buget si ii determina pe oameni sa mearga mai putin la medic.

"Acolo unde functioneaza sistemele de coplata, ele sunt, in primul rand, o maniera de disciplinare a populatiei si a presiunii pe care o exercita asupra sistemului, in sensul unor consultatii care nu sunt intotdeauna justificate.

Si atunci minimul de coplata ii readuce pe oameni la niste conditii rezonabile, a numarului de internari care la noi este putin cam mare. Coplata scade cazurile nejustificate si retetele in plus si internarile.

Viziunea este ca nu plecam de la un pachet bazal peste care vine inca o coplata, ci apare in anumite sectoare ale asistentei medicale care are dublu scop: de finantare si scadere a presiunii nu intotdeauna justificata pe sistem", a afirmat la acea data seful CNAS.

Sursa: rNews

Articol citit de 2066 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mult cinism,si dezumanizare !

Auzi d-le sa scada presiunea nejustificata a cetateanului asupra sistemului sanitar...Pai cine merge la medic e un om care sufera,altfel ar merge la strand sau la discoteca,sau ar sta in parc pe baca sau la restaurant etc.Cui credeti ca i-ar place sa isi indrepte pasii spre medic asa...ca sa se afle in treaba?Ba problema e foarte grava si o agravam si mai mult prin astfel de masuri INUMANE create prin constrangere de BM(groparul economiei si...acum a fiintei biologice a acestui neam!)Nici pana acum cetateanul bolnav nu avea acces la actul medical de calitate si murea cu zile asteptand consultatia unui asa zis specialist stand pe liste de asteptare de luni de zile,apoi alte luni p-tru a fi investigat cu un aparat care mai mult nu merge cate unul pe doua judete,...ce sa mai vorbim ...in loc sa fie usurata suferinta,se rasuceste cutitul in rana!!Indicatorii statistici sunt argumente doar pentru unii.Cetatenii urgent trebuie sa se asocieze sa-si apere interesele altfel altii le vor controla viata !

 

Mengele al UDMR!

Un copil, poate nevinovat, a ajuns ministrul sanatatii fara a avea pregatirea ce se cuvine.. Habar nu are ce e in Franta.. unde toata asistenta medicala este informatizata. Daca vrea, eu pot sa-l conseiez gratuit.....

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor