Bani de la stat pentru somerii care se angajeaza - Masurile intra in vigoare in decembrie

Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 19:43
3749 citiri
Bani de la stat pentru somerii care se angajeaza - Masurile intra in vigoare in decembrie

Mai multe masuri care vin in sprijinul romanilor fara loc de munca au fost publicate in Monitorul Oficial si intra in vigoare in termen de 60 de zile, adica pe 3 decembrie 2016.

Pentru perioada 2014 - 2020, Romania are alocate fonduri europene pentru dezvoltarea capitalului uman. Daca acesti bani nu sunt utilizati, atunci se vor pierde din resurse.

Asa ca Guvernul a gandit cateva facilitati pentru persoanele aflate in somaj, care fie isi gasesc un loc de munca, fie isi muta domiciliul pentru a se angaja.

Finantarea pentru aceste masuri vine din fondurile UE si de la bugetul de stat.

Potrivit unui comunicat remis miercuri Ziare.com de consultantul fiscal Adrian Benta, somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca care nu mai beneficiaza de indemnizatia de somaj, ce se angajeaza cu norma intreaga, printr-un contract de munca mai mare de 3 luni, beneficiaza de o prima de activare in valoare de 500 lei. Aceasta suma este neimpozabila.

Prima nu se acorda daca incadrarea se face la acelasi angajator cu care au existat relatii de angajare in ultimele 12 luni.

Masura se adauga celor anuntate deja de Ministerul Muncii, care au fost de asemenea publicate in Monitorul Oficial.

Una dintre ele se refera la persoanele inregistrate ca someri ce se incadreaza in munca intr-o localitate la o distanta mai mare de 15 km de localitatea de domiciliu, care pot beneficia de o prima de incadrare neimpozabila.

Aceasta se calculeaza cu suma de 0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi si se acorda pentru o perioada de 12 luni.

In plus, somerii ce se incadreaza in munca la un angajator situat la o distanta mai mare de 50 km de domiciliul actual, beneficiaza de o prima de instalare astfel:

  • a) 12.500 lei pentru somerul ce isi schimba domiciliul;
  • b) 15.500 lei pentru somerul ce isi schimba domiciliul si este urmat de membrii familiei.

De asemenea, daca ambii soti sunt in situatia de a-si muta domiciliul conform descrierii anterioare, prima de instalare in sumele amintite se acorda doar unuia dintre soti, iar celalalt va primi o prima de instalare de 3.500 lei.

Prima de instalare se acorda in doua transe egale, 50% la data instalarii, iar restul dupa 12 luni de la angajare.

Facilitati si pentru angajatori

Mai mult, angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unei institutii de invatamant primesc lunar, pentru fiecare absolvent incadrat, o suma de 900 lei, pentru o perioada de 12 luni.

Daca absolventii sunt persoane cu handicap, aceasta suma se acorda pentru 18 luni.

La randul lor, angajatorii care incadreaza in munca someri cu varsta de peste 45 ani, sau someri unici sustinatori ai familiilor monoparentale, sau someri de lunga durata, sau angajeaza tineri cu varsta intre 16 si 24 ani ce nu urmeaza o forma de invatamant beneficiaza de o suma de 900 lei pentru o perioada de 12 luni cu obligatia mentinerii contractului de munca pentru o perioada de minim 18 luni.

C.P.

Citeste si:
Ionuț Moșeanu, despre șansele de refacere a coaliției: „USR nu votează un guvern minoritar”
Ionuț Moșeanu, despre șansele de refacere a coaliției: „USR nu votează un guvern minoritar”
Vicepreşedintele USR Ionuţ Moşteanu a declarat luni, 25 octombrie, că partidul său nu va vota în Parlament un guvern minoritar PNL şi consideră că refacerea coaliţiei PNL-USR-UDMR pare o...
Nicolae Ciucă susține în continuare varianta guvernului minoritar, înaintea întâlnirii cu USR
Nicolae Ciucă susține în continuare varianta guvernului minoritar, înaintea întâlnirii cu USR
Premierul desemnat, Nicolae Ciucă a declarat luni, 25 octombrie, la Parlament, înaintea întâlnirii cu președintele USR Dacian Cioloș, că a fost mandatat de conducerea PNL pentru formarea...
Sursa: Ziare.com