Costul recesiunii - somaj record in zona euro

Luni, 28 Ianuarie 2013, ora 19:57

   

Costul recesiunii - somaj record in zona euro
Criza datoriilor si programele de austeritate din zona euro se vor reflecta in rata somajului pe luna decembrie, analistii estimand un nivel record.

Rata somajului din zona euro a urcat pentru a cincea luna la rand, pana la 11,9 la suta, potrivit economistilor chestionati de Bloomberg. Astfel, s-ar inregistra cea mai mare rata din 1995, cand a inceput sa se tina evidenta la nivel de uniune monetara, pana in prezent.

Singura tara care a scapat de cresterea somajului pare a fi Germania, pentru care economistii estimeaza o stagnare, la 6,9 procente, pentru luna ianuarie.

In timp ce masurile de austeritate au ajutat la reducerea datoriilor si la scaderea costurilor de imprumut pentru tari precum Spania si Grecia, acestea au condus si la deciziile de disponibilizare, atat din partea statului, cat si a companiilor private.

Banca Centrala Europeana estimeaza ca economia zonei euro va scadea cu 0,3 la suta, in acest an, iar presedintele institutiei, Mario Draghi, a declarat, recent, ca inca nu se poate spune daca vor exista momente optimiste, din acest punct de vedere, in 2013."Poate partea cea mai rea a trecut pentru pietele financiare, dar cu siguranta nu si pentru economia reala", a explicat Marco Valli, economist pentru zona euro din partea UniCredit Global Research din Milano. "Situatia somajului va ramane foarte proasta cel putin pentru inca un an, daca nu mai mult", a adaugat acesta.

In Spania, rata somajului a ajuns la un nivel record, de 26 la suta, in al patrulea trimestru din 2012, numarul total al somerilor fiind de 6 milioane. In Grecia, nivelul este chiar mai ridicat, tot un record pentru aceasta tara, de 26,8 la suta.

In Germania, chiar daca rata somajului va ramane neschimbata, exista aproximativ 8.000 de persoane care si-au pierdut locurile de munca in decembrie.
Citeste mai multe despre
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2340 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
tractoristu
rank 1
este si economie reala ?
Unde a fost pina acum ?
Ca toata lumea plingea bancile si speculantii... Acum fabrica de tractoare nu mai poate functiona ?
Ba chiar se mira lumea. Conceptul ca trebuie sa se dea bani la banci numai, e o teapa .
Desi pare normal , ca bancile sint cu banii.
Eu sa primesc cizme de cauciuc, ca asa au tractoristii. Ca de motorina nu sint bani. Sarim aratul anul acesta .
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor