Companii afectate de coronavirus: Doar 75% din angajati primesc indemnizatie de la stat - care e valoarea si cum se acorda

Sambata, 21 Martie 2020, ora 16:17
10816 citiri
Companii afectate de coronavirus: Doar 75% din angajati primesc indemnizatie de la stat - care e valoarea si cum se acorda
Foto: Arhiva Pixabay

Angajatorii care reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 pot beneficia de plata indemnizatiei din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe perioada starii de urgenta, pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active, potrivit unei ordonante publicata sambata in Monitorul Oficial.

Este vorba despre Ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Ordonanta face parte din pachetul de masuri adoptat de guvern in sccopul sustinerii companiilor afectate de epidemia de coronavirus.

Prin aceasta OUG, Guvernul a stabilit ca in timpul starii de urgenta, pentru perioada suspendarii contractului individual de munca din initiativa angajatorului, in cazul intreruperii temporare a activitatii, indemnizatia de care beneficiaza salariatii sa fie suportata din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Cine beneficiaza de indemnizatie

De aceste prevederi urmeaza sa beneficieze salariatii angajatorilor care indeplinesc una din urmatoarele conditii:

- intrerup activitatea total sau partial in baza deciziilor emise de autoritatile publice competente potrivit legii, pe perioada starii de urgenta decretate si detin Certificatul de situatii de urgenta emis de Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, prevazut la art. 12 din Decretul Presedintelui Romaniei nr. 195/2020. Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri elibereaza certificatul de situatii de urgenta conform metodologiei aprobata prin ordin.

- reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 si nu au capacitatea financiara de a achita plata tuturor salariilor angajatilor lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizatiei prevazuta pentru cel mult 75% dintre angajatii care au contracte individuale de munca active la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

Cum se calculeaza indemnizatia

Nivelul indemnizatiei va fi de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat platit din fondul de salarii, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2020.

Potrivit actului normativ, indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii iar calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat (pensii, n.r.) si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Plata din bugetul asigurarilor pentru somaj a indemnizatiilor se realizeaza in cel mult 30 de zile de la depunerea documentelor.

Ce trebuie sa faca firmele

Plata indemnizatiei pentru companiile care reduc activitatea se va realiza in baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca angajatorul inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei, cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor din ianuarie - februarie 2020 si ca nu are capacitatea financiara de a plati toti angajatii.

Angajatorii trebuie sa depuna prin posta electronica, la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, o cerere semnata si datata de reprezentantul legal si lista persoanelor care urmeaza sa beneficieze de somaj tehnic asumata de reprezentantul legal al angajatorului.

200.000 de contracte suspendate intr-o singura saptamana

Un numar de 200.000 de contracte de munca suspendate au fost inregistrate la nivelul acestei saptamani, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

"Din datele pe care le avem la dispozitie in Registrul Electronic al Evidentei Salariatilor - Revisal, rezulta in acest moment un numar in aceasta saptamana de aproximativ 200.000 de contracte de munca suspendate. Sigur, situatia este in evolutie, dar nu se vede o evolutie ingrijoratoare in acest moment, in sensul ca cifrele nu variaza foarte mult de la o zi la alta. Sigur, e o situatie grava, faptul ca 200.000 de oameni nu mai au contractele in plina forta si le au suspendate, in mod evident este o situatie foarte grea. Nu vad inca schimbari de la o zi la alta. De aceea noi ne-am pregatit cu o estimare in jurul cifrei de 300.000 - 400.000 (de contracte de munca suspendate, n.r.) pentru aceasta perioada, acoperita de decretul presedintelui (starea de urgenta, n.r.)", a afirmat Violeta Alexandru, la Digi 24.

Cum se vor acorda in continuare stimulentul de insertie si indemnizatia de crestere a copilului

OUG introduce si unele prevederi care sa asigure acordarea, in continuare, a stimulentului de insertie si a indemnizatiei de sprijin prevazute in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor.

Guvernul a stabilit ca aceste drepturi sa nu inceteze in situatia in care parintele, ca urmare a instituirii masurilor generate de starea de urgenta, se afla in situatii de suspendare sau chiar de incetare a raportului de munca sau de serviciu prin restructurarea/restrangerea activitatii angajatorului. Acordarea drepturilor, in aceste conditii, se realizeaza pe o perioada de 90 zile, dupa aceasta perioada urmand sa fie reanalizata situatia si sa se aplice prevederile legale corespunzatoare.

Actul normativ adoptat de Guvern mai prevede introducerea postei electronice ca principal mijloc de comunicare intre cetatean si autoritatea administratiei publice centrale sau locale, in vederea stabilirii drepturilor la beneficiile de asistenta sociala.

Toate solicitarile de indemnizatii si ajutoare sociale vor putea fi depuse online sau prin posta electronica

https://ziare.com/impozit/anaf/termenul-de-depunere-a-declaratiilor-fiscale-nu-va-mai-fi-prorogat-1602739

Impozitele si taxele neplatite la timp nu vor fi penalizate pana la 30 de zile dupa incetarea starii de urgenta

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#indemnizatie somaj tehnic coronavirus, #indemnizatie stat contracte suspendate coronavirus , #somaj