Cresterea ratei somajului, ingrijorator de abrupta

Joi, 13 Septembrie 2012, ora 17:12
1718 citiri
Cresterea ratei somajului, ingrijorator de abrupta

Somajul este o 'boala cronica' a Uniunii Europene, cu un risc ridicat de a afecta competitivitatea economica regionala pe termen lung, asa incat este foarte posibil ca domeniul ocuparii fortei de munca sa necesite programe comunitare in consecinta, sustine Victor Safta, director general Noble Securities.

Conform Oficiului European de Statistica (Eurostat), in luna iulie, rata somajului in zona euro a ramas la 11,3%, dupa ce valoarea pentru iunie a fost revizuita in crestere, acest nivel reprezentand un nou nivel maxim istoric. La nivelul UE, rata somajului este de 10,4% din populatia activa. Fata de inceputul anului, numarul de someri a crescut cu 1 milion de persoane in zona euro si cu 0,9 milioane in UE.

Spania a inregistrat in iulie o rata a somajului de 25,1%, iar Grecia a avut in iunie un somaj de 24,4%, fata de 23,5% in mai si 17,2% in aceeasi luna a anului trecut. Somajul din Franta a crescut in trimestrul al doilea la nivelul maxim al ultimilor 13 ani, respectiv 10,2%. Rata somajului din Germania se afla la nivelul minim al ultimelor decenii, dar Agentia Federala a Muncii din Nuremberg a anuntat in ultimele luni cresteri ale numarului de someri, in conditiile in care cresterea economica a tarii incetineste, iar cererea de export in UE se reduce.

In Uniunea Europeana, rata somajului a crescut de la 7,1% in 2008, la 9% in 2009; in 2010 si 2011 s-a mentinut la 9,7%, iar la jumatatea anului 2012 a ajuns la 10,4%. In zona euro, conform Eurostat, somajul a crescut de la 7,6% in 2008, la 9,6% in 2009, 10,1% in 2010, 10,2% in 2011, iar in iulie 2012 este de 11,3%.

"Din cate se vede pana acum, este posibil ca in acest an, in zona euro in special, sa se inregistreze un salt al ratei somajului cu o panta destul de abrupta: totusi, inca speram ca ritmul de crestere a somajului in 2012 nu se va apropia prea mult de cel din 2009, an de profunda criza financiara si economica", a precizat Victor Safta.

Nici SUA nu stau mult mai bine in ceea ce priveste somajul, situat inca la un nivel de 8,1% (in luna august), fata de 5,2-6% cat ar fi dorit oficialii de la Washington. Recent, presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke a aratat ca numarul mare de someri din SUA constituie un motiv de maxima ingrijorare, perioadele lungi de somaj ridicat riscand sa determine daune structurale durabile in economia americana.

In Romania, rata somajului a scazut in iulie la 7%, de la valoarea de 7,3% inregistrata in luna iunie.

"La nivelul UE, rata somajului din Romania se situeaza sub nivelul mediu in prezent, insa perspectiva nu este linistitoare: avand in vedere previziunile economice slabe pentru Europa in acest an si in 2013, companiile din Romania au nevoie de programe viabile care sa le sustina competitivitatea si orientarea spre noi piete de export, favorizand angajarile, altfel este foarte probabil ca pe viitor somajul sa marcheze anumite cresteri si in Romania", a aratat Victor Safta.

Citeste si:
Ministrul Raluca Turcan spune că pe piața muncii este nevoie de oameni bine calificați. ”Aveţi nevoie ca de aer, ştim”
Ministrul Raluca Turcan spune că pe piața muncii este nevoie de oameni bine calificați. ”Aveţi nevoie ca de aer, ştim”
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că mulţi dintre predecesorii săi au ignorat nevoia mediului de afaceri privind asigurarea de forţă de muncă bine calificată. Ea susţine că...
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban, politicianul care de aproape 30 de ani a urcat pas cu pas scara de putere. S-a opus formării USL și a dărâmat guvernul Dăncilă. Cum s-a erodat la putere PORTRET
Ludovic Orban s-a înscris în PNL în urmă cu 29 de ani, urcând pas cu pas scara de putere a statului: a fost consilier local, apoi viceprimar al Capitalei, ministru al Transporturilor,...
Sursa: Ziare.com