Europa gandeste strategii pentru tineri, Romania ii obliga sa emigreze

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 17:52
3628 citiri
Europa gandeste strategii pentru tineri, Romania ii obliga sa emigreze

Schimbarea premierului si a mai bine de jumatate din Cabinet nu a adus din pacate si o viziune noua in politiciile de guvernare, toti oficialii asigurandu-ne ca esentiala este continuitatea.

Nu neg, isi are si continuitatea rolul ei, dar acolo unde nu se face nimic sau se face mult prea putin nu ar trebui sa mai discutam de continuitate, ci de cu totul altceva.

Intr-o perioada in care autoritatile Uniunii Europene dezvolta strategii pentru tinerii care nu isi gasesc un loc de munca - in contextul in care rata somajului in randul tinerilor este de peste 20% la nivel comunitar, in Romania nici macar nu se vorbeste despre somaj.

Statistic, Romania sta minunat, avea doar 5,12% rata a somajului la sfarsitul lui 2011, comparativ cu 9,9%, media la nivelul Uniunii Europene. In plus, Romania este unul dintre putinele state din UE-27 in care nu s-a produs, in 2011, o inversare a tendintei de scadere a ratei somajului.

In realitate, cu totii stim ca rata mica a somajului din Romania nu reflecta numarul mare de locuri de munca existente, ci migratia accentuata a fortei de munca din ultimii ani, in special de dupa intrarea in Uniunea Europeana.

Chiar si asa, in prima luna din acest an, numarul somerilor a crescut in Romania cu 12.556, pana la 473.569 de persoane.

Cinci ministri in trei ani

Claudia Boghicevici este al cincilea ministru al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in ultimele 38 de luni, dupa Marian Sarbu, Mihai Seitan, Sebastian Lazaroiu si Sulfina Barbu - ultimii doi conducand ministerul doar opt luni.

Unora li s-a reprosat ca nu au comunicat prea bine activitatea lor in fruntea ministerului, altora ca au comunicat pe alte subiecte decat cele legate de munca, familie si protectie sociala, dar niciunuia nu i s-a reprosat, spre exemplu, faptul ca nu a elaborat o strategie pentru incurajarea angajarii in randul tinerilor.

Indiferenta autoritatilor fata de tineri, care adesea se vad nevoiti sa-si caute un loc de munca in strainate, poate fi considerata si o... strategie. Din pacate, este una extrem de paguboasa, care n-ar mai trebui sa-si gaseasca continuitate.

Autoritatile au vazut prea mult timp doar partea plina a paharului, aceea ca cei plecati la munca in strainatate nu mai reprezinta o povara financiara pentru stat (mai putine ajutoare sociale de orice tip de acordat) si ca remiterile (a caror valoare era considerabila pana in urma cu doi-trei ani) invart o rotita importanta in angrenajul economiei nationale.

Partea goala a paharului

Dar uite ca a venit timpul sa observam, mai mult premierul Mihai Razvan Ungureanu, ca statul plateste scump lipsa acestor oameni din tara: neavand cine sa dea zapada la o parte de pe ulitele satelor, au trebuit sa intervina militarii.

Si acesta este doar un aspect pe care nu l-am vazut pana acum din zecile sau sutele care exista, dar pe care ne incapatanam sa nu le acceptam sau nu le constientizam pe deplin.

Iata de ce, inainte de toate, as fi vrut sa vad in programul de guvernare al Cabinetului Mihai Razvan Ungureanu macar doua vorbe despre ce vrea statul sa faca pentru scaderea somajului in randul tinerilor.

Sa mai spun ca pe site-ul Ministerului Muncii, la capitolul "Programe si strategii forta de munca" nu se gaseste niciun document, strategie sau plan national de actiune mai nou de 2010?

Iata de ce, pentru mine personal, continuitatea nu reprezinta directia cea buna, cel putin la nivelul acesta, si vrea sa vad, la modul cel mai serios, cum statul roman face ceva pentru a nu-si mai obliga cetatenii, si nu doar pe cei tineri, sa emigreze.

Citeste si:
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Ședință cu scântei în coaliție, după corectarea ordonanței privind compensarea facturilor. PSD: ”Artizanii liberalizării au adus România în cea mai mare criză energetică”
Premierul Nicolae Ciucă şi cei 3 lideri ai partidelor ce formează coaliția guvernamentală, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor, s-au întâlnit la Guvern, după ce Executivul a...
Guvernul a corectat OUG privind măsurile din energie, la o zi după aprobare. Ce modificare importantă a fost făcută
Guvernul a corectat OUG privind măsurile din energie, la o zi după aprobare. Ce modificare importantă a fost făcută
Guvernul Ciucă s-a reunit în şedinţă online miercuri, 26 ianuarie, pentru a corecta Ordonanţa de Urgenţă în care au fost stabilite măsurile de compensare a facturilor la energie şi gaze...