Ziare.com

Indemnizatia de somaj scade din 2011 - nu se mai raporteaza la salariul minim

Joi, 25 Noiembrie 2010, ora 19:05

   

Indemnizatia de somaj scade din 2011 - nu se mai raporteaza la salariul minim
Indemnizatia de somaj va reprezenta, incepand de anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinta, de 500 lei, acest lucru fiind cauzat de faptul ca nu va mai fi raportata la salariul minim, majorat la 670 lei.

Aceeasi modificare de calcul va fi aplicata si pentru absolventii care vor primi ajutor de somaj. Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, dupa cum se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.

Astfel, indemnizatia de somaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinta, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. La suma rezultata se va adauga, ca si in prezent, un procent cuprins intre 3 si 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.

Guvernul face reduceri masive in bugetul pentru 2011

In acelasi timp, pentru absolventi ai institutiilor de invatamant care primesc ajutor de somaj, indemnizatia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, si nu jumatate din salariul minim, ca in prezent.

Indicatorul social de referinta este definit in legislatie drept unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti - cu exceptia indemnizatiei de somaj - suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj in vederea incadrarii in munca a anumitor categorii de persoane. Valoarea indicatorului social de referinta este stabilita in prezent la 500 lei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5968 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

foarte bine,...

sa "nu" le mai dea deloc,ca i-au dat afara ca sint multi ,..dar facind bilantul la "cheltuieli" nu s-a redus cu nimic cheltuielile ,..dar pe drumuri sint zeci de mii de oameni,...rusine,don'Base ! Sau mai poate fi si ,..ca banii rezultati din aceste raduceri de personal s-au dus la buzunarele "power"ilor lui Base,...si s-au "topit".Sa traiti "bine" ,...mai ales care ati votat Base-PD-L.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor