Peste jumatate de milion de someri au iesit din statisticile de somaj in 2010 si nu mai apar in evidentele oficiale. Asta inseamna ca celor 630.000 de someri care primesc indemnizatie se adauga cel putin alti 570.000.
Mai mult, dintr-o populatie ocupata de 10 milioane de oameni doar 4,5 - 5 milioane sunt salariati, ceea ce inseamna ca in Romania exista 5 milioane de persoane despre care nu se stie ce fac, arata Ziarul Financiar.
Potrivit datelor furnizate de ANOFM, in primele 11 luni ale anului trecut au intrat in somaj un milion de romani. De asemenea, la sfarsitul lunii noiembrie erau aproape 633.500 de someri inregistrati, din care aproape jumatate (324.650) primeau indemnizatie de somaj, restul fiind someri neindemnizati care inca isi cautau un loc de munca.
Tot anul trecut, dintre cei peste un milion de someri care au iesit din statistici, aproape 347.000 erau neindemnizati si nu au mai depus cerere pentru gasirea unui loc de munca, in timp ce peste 226.000 de someri indemnizati au refuzat sa mai apeleze la serviciile ANOFM.
"O parte dintre acestia fie s-au angajat in economia subterana, fie in agricultura de subzistenta, au devenit lucratori pe cont propriu sau au plecat la munca in strainatate fara forme legale. Aceste statistici reprezinta un argument care demonsteraza ca cifra reala a somajului din Romania nu este de 6,9%, ci mult mai mare", a spus Liviu Voinea, profesor in cadrul Academiei de Studii Economice si director executiv al Grupului de Economie Aplicata.
Statisticile oficiale arata ca rata somajului a scazut in decembrie pentru a doua luna consecutiv si a ajuns la 6,87%.