Somajul, la un nivel record in 2010

Marti, 25 Ianuarie 2011, ora 09:50
1674 citiri
Somajul, la un nivel record in 2010
Foto: stiridinromania.blogspot.com

Somajul mondial a ramas la un nivel record in 2010 cu 205 milioane de persoane afectate in lume si este de asteptat sa ramana foarte ridicat in acest an, in special in economiile bogate, a estimat, luni, Biroul International al Muncii (BIM).

In raportul sau anual asupra ocuparii fortei de munca in lume 2011, BIM a remarcat ca rata somajului s-a stabilit in 2010 la 6,2% (fata de 6,3% in 2009), in ciuda unei reveniri puternice a cresterii economice mondiale.

In acest an nu ar urma sa se vada o ameliorare semnificativa pe frontul ocuparii fortei de munca, adauga BIM, intrucat Produsul Intern Brut mondial urmeaza sa scada la 4,2%, conform prognozelor Fondului Monetar International, ca urmare a "unor niveluri ridicate ale datoriei publice si vulnerabilitatii persistente a sectorului financiar si gospodariilor private".

Conform estimarilor organizatiei, numarul somerilor este de asteptat sa se ridice la 203,3 milioane, adica o rata de 6,1% in 2011.

Tarile industrializate urmeaza sa suporte cea mai grea povara, contribuind deja cu mai mult de jumatate din cresterea somajului mondial intre 2007 si 2010, in timp ce ele nu reprezinta decat 15% din mana de lucru a planetei.

Doar unele tari in curs de dezvoltare au recapatat deja nivelul lor de dinaintea crizei, cum ar fi Brazilia, desi lumea in general nu ar urma sa il ajunga mai devreme de cel putin trei ani, potrivit BIM.

Organizatia, al carei sediu este la Geneva, avertizeaza in legatura cu mai multi indicatori ce ar putea influenta nu numai avantul economic dar si climatul social in viitorul apropiat. Problema numarul unu, potrivit BIM, ramane somajul tinerilor, deja la originea unor revolte in acest an in Grecia si, mai recent, in Tunisia.

Numarul de someri in randul tinerilor intre 15 si 24 de ani a scazut in mod clar de la 79,6 milioane in 2009 la 77,7 milioane in 2010, adica o rata de 12,6%, recunoaste BIM, subliniind totusi ca el inca ramane la un nivel net superior celor 73,5 milioane inregistrati in 2007, inainte de criza.

In plus, un numar tot mai mare dintre ei sunt descurajati si abandoneaza cautarea unui loc de munca, disparand din statistici. In 56 de tari pentru care exista datele, organizatia a constatat de asemenea un deficit de 1,7 milioane de tineri pe piata fortei de munca intr-un an.

"Somajul in randul tinerilor constituie o prioritate mondiala", a subliniat secretarul general al BIM, Juan Somavia, citat intr-un comunicat.

"Gradul redus de revenire in materie de forta de munca durabila nu face decat sa intareasca incapacitatea persistenta a economiei mondiale de a garanta un viitor pentru toti acesti tineri. Acest fapt submineaza coeziunea sociala si familiala, precum si credibilitatea politicilor puse in aplicare", a avertizat el.

BIM se alarmeaza de asemenea de scaderea calitatii locurilor de munca disponibile, cu o crestere puternica a muncii partiale, locurilor de munca precare sau chiar a "lucratorilor saraci". Conform studiului, jumatate dintre muncitorii din lume (1,53 de miliarde) se gaseau in conditii de munca precare in 2009, in timp ce 1,2 miliarde dintre ei traiau sub pragul saraciei (2 dolari pe zi).

In ajunul Forumului Economic Mondial de la Davos (Elvetia), BIM a chemat economiile, in special cele dezvoltate, sa treaca peste politicile inguste de a reduce deficitele prin sustinerea "provocarii" unei cresteri bogate in locuri de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#somaj Romania, #somaj nivel record , #somaj