Somajul nu este o problema doar in tarile sarace

Duminica, 23 Septembrie 2012, ora 12:12
3289 citiri
Somajul nu este o problema doar in tarile sarace
Foto: Arhiva

La 29 de ani, Samira Ahidar a obtinut primul ei job permanent. Ahidar, care inca locuieste cu parintii, a terminat scoala in urma cu un deceniu si a cautat in tot acest timp un loc de munca.

Ea lucreaza in prezent la un camin de batrani, obtinand postul prin intermediul unui program guvernamental pentru crearea de locuri de munca, scrie CNBC.

"Nu stiu unde voi fi in urmatorii cinci ani. Este greu sa iti gasesti un loc de munca, simti ca vei ceda", a spus noua angajata.

Ahidar nu locuieste in Grecia sau in Spania, tari in care unul din doi tineri este somer, ci in bogatul port belgian Antwerp, centru mondial al comertului cu diamante.

Rata somajului este o problema notorie a tarilor din sudul Europei. Este mai putin evidenta amploarea problemei in nord, in contextul in care zona euro se indreapta catre a doua recesiune.

Un sfert dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani din Antwerp nu au un loc de munca in prezent, in crestere de la 19% in 2008. In unele parti ale capitalei Belgiei, Bruxelles, a treia cea mai bogata regiune din Uniunea Europeana, rata somajului in randul tinerilor se ridica la 40%. In Franta, Marea Britanie si Suedia, unul din cinci tineri nu are un loc munca.

Rata somajului in randul tinerilor alimenteaza divizarea populatiei dupa criterii de natura rasiala si de clasa. Problema poate avea un impact urias asupra viitorului Europei. Forta de munca a continentului se va reduce cu 50 de milioane de oameni in urmatorii 50 de ani, potrivit Bancii Mondiale. Muncitorii calificati cu experienta vor fi nevoiti sa sustina populatia imbatranita.

"Tinerii sunt marginalizati, iar acest lucru are consecinte economice majore. Problemele despre care oamenii discuta in Grecia si Spania sunt chiar dincolo de usa Comisiei Europene de la Bruxelles", a spus Francois Robert, asistent social din Bruxelles.

Sudul Europei s-a luptat mult timp cu somajul in randul tinerilor. In Italia, rata nu a scazut sub 20% in ultimele trei decenii, potrivit datelor biroului de statistica al UE, Eurostat. In Spania, rata medie este de 30% din 1990.

Prin contrast, rata somajului in randul tinerilor americani este de 17%, in crestere de la 12% in decembrie 2007. Exceptia europeana este Germania, unde doar 8% dintre tinerii cu varste intre 15 si 24 de ani nu au un loc de munca, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Este normal ca rata somajului sa creasca in perioade dificile. Ceea ce este ingrijorator este faptul ca multe probleme, chiar si in nordul Europei, sunt de natura structurala. In Belgia, la fel ca in alte regiuni, acestea includ forta de munca slab calificata, discriminarea si nivelul ridicat al ajutorului de somaj care se apropie de cel al salariului minim.

Belgia are o economie deschisa, inalt tehnologizata si ocupa locul 12 la nivel global dupa venitul pe cap de locuitor, dar "educatia pe care o oferim nu este intotdeauna in linie cu cerintele pietei", a aratat Pascal Smet, ministrul Educatiei pentru Flandra, jumatatea nordica a tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
#rata somaj Europa, #somaj tineri, #locuri de munca tineri , #somaj