Somajul, schimbat din pix: Cati romani nu au avut loc de munca, in iulie

Vineri, 30 August 2013, ora 10:46

   

Somajul, schimbat din pix: Cati romani nu au avut loc de munca, in iulie
In luna iulie 2013, rata somajului in forma ajustata sezonier a fost estimata la 7,5%, aflandu-se la acelasi nivel cu luna anterioara si in crestere cu 0,5 puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in luna iulie 2012, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

INS a revizuit in jos datele pentru luna iunie, de la 7,6%, la 7,5%. Aceasta miscare se face dupa un interval de timp de la publicarea primei estimari, dupa ce se primesc noi date.

Numarul somerilor (in varsta de 15-74 ani), estimat pentru luna iulie din anul curent este de 739.000 de persoane, in scadere totusi fata de luna precedenta (746.000 de persoane) si in crestere fata de aceeasi luna din anul precedent (701.000 persoane).

Deci, rata somajului a ramas neschimbata, in iulie, fata de iunie, desi numarul somerilor a scazut. Explicatia sta in faptul ca indicativul se calculeaza raportat la populatia activa, care a fost si ea in scadere luna trecuta, potrivit analistului Dragos Nechifor.

"Acest lucru inseamna ca cei intrati in campul muncii sunt mai multi decat cei care au iesit", a precizat analistul, la Digi 24.Pe sexe, in iulie, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,7 puncte procentuale pe ce a a femeilor (valorile respective fiind 8,2% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,5% in cazul celor de sex feminin).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata somajului a fost estimata la 6,1% pentru
luna iulie 2013 (6,8% in cazul barbatilor si 5,3% in cel al femeilor).

Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezinta 75,3% din numarul total al somerilor estimat pentru luna iulie 2013.

Contre pe somaj intre Basescu si Ponta

In iulie, numarul de someri a crescut si se indreapta spre un nou maxim istoric, sustinea la inceputul acestei saptamani presedintele Traian Basescu, desi cifrele oficiale nu erau facute publice.

"In luna iunie somajul, pe masuratori ESA, era 7,6%, dar in iulie Romania a mai inregistrat un plus de 29.000 de someri", a declarat seful statului.

Potrivit acestuia, atunci "cand se va analiza la nivelul Eurostat somajul in Romania, cifra pentru iulie va fi undeva in jur de 8%".

Sursa datelor invocata de presedinte, ESA, este acronimul in engleza al Sistemului european de conturi nationale. Acesta este folosit, printre altele, la calculul deficitului bugetar, astfel ca nu exista nicio legatura cu somajul.

La nivelul Uniunii Europene, rata somajului este calculata conform metodologiei Biroului International al Muncii (BIM).

Raspunsul premierului a venit la o zi distanta. Victor Ponta sustine ca sunt mai multi cei care ies din somaj decat cei care intra.

"Am si eu datele de la Comisa de Prognoza. Semestrul 1 2013 - au intrat in somaj 333.000 de persoane, au iesit 389.000 de persoane. Nu are rost sa-l invat pe domnul presedinte ce e cu ESA", a spus premierul.

Desi premierul a tinut sa dea lectii de economie, nici el nu se descurca foarte bine. Victor Ponta a invocat datele Comisiei Nationale de Prognoza, institutia face insa previziuni despre cum va evolua economia in viitor.

In Romania, somajul este calculat in doua moduri.

"INS ia in calcul toate persoanele care isi cauta loc de munca, indiferent daca iau indemnizatie sau nu. ANOFM, doar cele care sunt inscrise la somaj. Astfel, daca cineva nu mai primeste somaj si nu si-a gasit loc de munca, el va iesi din statisticile ANOFM, dar va ramane in cele ale INS privind rata somajului", a explicat Dragos Nechifor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3069 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
UniuneaSatanistoLeninista
rank 1
Statistica pune cum vrea plagiatorul. Ce pixul lui, degeaba a pus
conducere nouă?
D ILIU
rank 4
Basescu a mai spus o minciuna! Si, ce-i cu asta?!
Este lucrul cel mai firesc, in ceea ce-l priveste!
Mai are un an de zile si vom scapa si de prezentza lui paguboasa, iar el va incepe sa dea cu "sucsemnatu'", pentru toate ticalosiile comise sau ordonate altora!
Dan9
rank 3
Diliule
Somajul il rezolva plagiatorul si nu președintele si de cind USL e la putere e tot mai rău.Fara sa vorbim de cei care au renunțat sa mai caute un loc de munca si nu mai apar in statisticile guvernului.
Cronos
rank 3
NU degeaba au schimbat directorul INS
asta tine pixul cu mana guvernantilor!!
brumburak
rank 5
Toti mint!
Rata somajului este cica procentul din populatia activa care cauta un loc de munca.
Sunt insa milioane de oameni care nu cauta, lucreaza un petec de pamant sau muncesc la negru.
Somajul este mult mai mare decat cel declarat oficial.
bum
rank 5
in sfarsit creste somajul !
macar creste , nu scade !
foarte bine !
Constant
rank 5
On ne peut pas arrêter le progrès!
Vai de soarele celor care depind de uslamale!
MARI
rank 5
Cea mai mare minciuna nationala
In timp ce in tari precum Spania, Grecia, etc., somajul este din doua cifre, in Romaniaca cica este de 7,5%!!!!Daca ei recunosc ca avem 5,3 milioane pensionari si 4,3 milioane salariati, restul unde sunt? Sau avem peste 10 milioane de copii in Romania si noi nu stim?????
Te-o
rank 5
Ponta trebuie sa dea socoteala pentru milionul de noi locuri de
munca promise inainte de alegeri!
Joaca de-a cifrele statistice trebuie sa fie inteleasa de Ponta ca daca le-a falsificat(tot si-a pus oamenii proprii la butoanele respective)il va aduce in fata justiei pentru mintirea grava a romanilor!Teo
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor