Indemnizatia de somaj va reprezenta intre 75 si 90 la suta din indicatorul social de referinta, care are o valoare de 500 de lei, potrivit unor surse oficiale.
"Se discuta acum ca salariul minim sa fie inlocuit cu indicatorul social de referinta, iar indemnizatia de somaj sa fie calculata la 75% din acest indicator sau poate la 80-90%", au declarat sursele citate, pentru Mediafax.
In prezent, ajutorul de somaj reprezinta 75 la suta din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga intre 3 si 10 la suta din media salariului brut pe ultimele 12 luni, in functie de stagiul de cotizare.
Prin aceasta modificare a modalitatii de calcul, Ministerul Muncii spera sa incurajeze somerii sa-si gaseasca un loc de munca.
"Daca se mentine legata indemnizatia de somaj de salariul minim, se ajunge ca indemnizatia medie de somaj sa fie egala cu veniturile nete, iar diferenta dintre salariul net si indemnizatia de somaj sa fie de 10 lei, la valoarea medie. Atunci, nu exista niciun fel de stimulare pentru someri sa mearga spre un loc de munca, nu ii determina nimic, pentru 10 lei in plus, sa se duca sa isi caute un loc de munca", au mai spus sursele.
De altfel, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat ca indemnizatia de somaj ar putea scadea incepand cu 2011 si nu va mai fi calculata in functie de salariul minim, ci de un indicator social de referinta, ce ar fi stabilit anual.
Pentru acest an, Comisia Nationala de Prognoza estimeaza o rata a somajului de 8 la suta, adica 720.000 de persoane fara loc de munca. In 2011, rata ar urma sa scada la 7,8 la suta (710.000 de someri).
Cine crede ca un somer sta in ajutorul de somaj, si din aceasta... Vezi tot