35 de persoane diagnosticate cu cancer de piele la SJU Baia Mare in prima jumatate a anului

Marti, 25 Iunie 2019, ora 17:30
3809 citiri
35 de persoane diagnosticate cu cancer de piele la SJU Baia Mare in prima jumatate a anului

Un numar 35 de persoane au fost diagnosticate cu cancer de piele in primele sase luni ale acestui an, a informat, marti, pe pagina sa de Facebook, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Baia Mare.

"35 de cazuri noi de cancer de piele (27 epitelioame si 8 melanoame maligne) au fost diagnosticate in primele 6 luni ale anului curent, la Spitalul Judetean de Urgenta 'Dr. Constantin Opri' din Baia Mare", se arata in postarea unitatii medicale.

Potrivit specialistilor SJU Baia Mare, principalul factor de risc pentru cancerul de piele, pe langa predispozitia genetica, este expunerea prelungita la radiatiile ultraviolete (UV) . Radiatiile UV sunt produse de soare, dar pot proveni si din surse artificiale, cum ar fi luminile folosite in saloane (solar).

"Daca este depistat in faza incipienta, sansele de vindecare sunt foarte mari (in cazul epitelioamelor, chiar de 100%) . Tratamentul cancerului de piele este, in general, chirurgical. Chiar daca se vindeca, se impune o supraveghere medicala periodica, existand riscul recidivei", mentioneaza SJU Baia Mare in postare.

Potrivit medicului primar specialitatea dermatovenerologie, Adela Cadar, din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta din Baia Mare, pentru a evita aparitia cancerului de piele este recomandat ca orice persoana:

- sa nu se expuna soarelui, intre orele 11,00 - 16,00

- sa foloseasca cremele de protectie SPF 50+

- sa se poarte palarii si ochelari de soare.

De asemenea, se va evita expunerea la soare a copiilor mici, persoanelor varstnice sau celor care sufera de anumite probleme de sanatate, se va evita expunerea la soare a celor care urmeaza un tratament cu medicamente fotosensibilizante, precum antibiotice, hipoglicemiante, hipotensive, anxiololitice etc.

"Este indicat sa consultati medicul sau farmacistul daca urmati un tratament medicamentos, inainte de a va expune la soare!", a mai precizat medicul Adela Cadar.

Citeste si:
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Dacian Cioloş, despre o eventuală revenire a USR PLUS în coaliție: ”Nu intenţionez să intru în guvern, nici ca ministru, nici ca vicepremier”
Liderul USR PLUS, Dacian Cioloş, a spus într-o întâlnire online cu membrii din diaspora, că nu vrea să devină ministru sau vicepremier dacă USR PLUS se va întoarce la guvernare, susţin...
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
De ce oamenii onești nu vor să se implice în politică
În România sunt mulți oameni onești, civilizați, morali, cu dragoste de semeni și de națiune, cu educație solidă și cu studii serioase (indiferent nivelul lor), cu experiență de muncă...
Sursa: AGERPRES