4.000 de medici pleaca din tara pentru a castiga mai multi bani

Luni, 02 August 2010, ora 17:27
2493 citiri
4.000 de medici pleaca din tara pentru a castiga mai multi bani
Foto: Arhiva

4.000 de medici romani se pregatesc sa plece in strainatate pentru a castiga mai multi bani, iar o buna parte a lor au incheiat deja precontracte cu firme de recrutare din Vest.

Declaratia a fost data pentru Realitatea TV de secretarul general al Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Viorel Radulescu.

Radulescu spune ca acestia au depus la Ministerul Sanatatii documentele necesare in vederea obtinerii certificatului necesar pentru a putea profesa in afara tarii.

Conform datelor statistice, salariul mediu al medicilor in tarile Uniuniii Europene este de 3.500 de euro, de circa 10 ori mai mare decat cel din Romania.

In afara salariilor nesatisfacatoare, medicii reclama si lipsa dotarilor corespunzatoare din unitatile sanitare.

Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, numarul medicilor care ar urma sa plece in strainatate anul acesta ar putea ajunge la 2.500, cel mai mare din ultimii patru ani. In intervalul 2007-2009, din Romania au plecat 5.500 de medici: 1.500 in 2007, 2.100 in 2008 si 1.900 anul trecut.

In 2009, cele mai multe certificate pentru a putea lucra in strainatate le-au fost eliberate medicilor care doreau sa plece in Franta, Marea Britanie, Irlanda, Suedia, Germania si Belgia, potrivit datelor Colegiului Medicilor din Romania.

Exodul angajatilor din sistemul sanitar romanesc este remarcat si de presa britanica. Astfel, Sunday Express a scris in weekend ca medicii si asistentele din Romania prefera sa mearga in Marea Britanie pentru a lucra in sectorul medical, dupa ce guvernul de la Bucuresti a decis reducerea salariilor cu 25%.

Saptamana trecuta, numeroase persoane au participat la un targ de locuri de munca organizat la Cluj de Business Activ Consult, una dintre zecile de agentii care recruteaza personal pentru a lucra in cardiologie, chirurgie, terapie intensiva si neurologie.

Lia Ciceu, in varsta de 45 de ani, care a mers cinci ore cu trenul pentru un interviu, a declarat: "Bunica mea face 98 de ani, dar nu puteam rata aceasta ocazie. Mi-ar placea sa lucrez la urgente sau in chirurgie. Indiferent de cat de mult muncesc, nu voi putea sa imi asigur viitorul aici".

"Vreau sa merg in Marea Britanie pentru ca nu am nicio sansa de viata aici. Cu salariul pe care il castig nu imi permit nici macar chiria. Am doi prieteni care lucreaza la Londra. Mi s-a spus ca o asistenta poate casitga 26.000 de lire pe an. Daca reusesc sa economisesc jumatate din aceasta suma, as plati o parte dintr-un apartament aici. Uneori, cred ca mi-ar placea sa raman definitiv in Marea Britanie", spune si o alta asistenta, Adela Pop, in varsta de 33 de ani.

Maria Ionescu, in varsta de 42 de ani, care vrea o slujba in chirurgie, intentioneaza sa se mute impreuna cu sotul ei, Sorin, care vrea sa lucreze cu copiii cu dizabilitati. "Lasam tot ce avem, inclusiv pisica, dar nu avem nicio speranta de viitor aici", a explicat ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#exod medici, #plecare medici strainatate , #spital