Aberatia zilei: Fumatul a fost interzis. La bolnavii psihic nu s-a gandit nimeni

Luni, 04 Aprilie 2016, ora 13:29
6474 citiri
Aberatia zilei: Fumatul a fost interzis. La bolnavii psihic nu s-a gandit nimeni
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea antifumat a intrat in vigoare de doua saptamani, iar printre cei mai napastuiti sunt bolnavii psihic internati in spitale, la care nu s-au gandit nici initiatorii legii, nici Guvernul care a avizat-o, nici parlamentarii care au votat proiectul si nici presedintele Iohannis, care a promulgat legea.

Exceptie de la restrictiile draconice fac doar "celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta" si zona de tranzit a aeroporturilor internationale, unde "fumatul este permis in camere special amenajate". Nu sunt vizati in niciun fel bolnavii psihic internati in spitale de specialitate, care sunt acum in pragul revoltei, informeaza B1TV.

Problema era usor de anticipat daca macar o singura persoana din lantul legislativ s-ar fi gandit si la ei. Conform noii legi, bolnavii psihic sunt obligati sa fumeze in exteriorul spitalelor, unde trebuie sa fie escortati de asistentii medicali, catre locurile special amenajate pentru fumat. Intrebarea e simpla si de bun simt: Daca e greu sa convingi un fumator (inrait, dar sanatos din punct de vedere psihic) ca nu are voie sa fumeze decat in anumite conditii, cum procedezi cu o persoana care nu prea intelege ce se intampla?

"El, fiind bolnav, psihic nu are discernamantul total si automat nu intelege daca eu ii spun 'Nu mai fuma!' si atunci creeaza mari probleme de lovire, de spargere", a declarat Gheorghe Popescu, managerul spitalului de psihiatrie Sapoca, din judetul Buzau.

Acesta recunoaste ca, fortat de imprejurari, a hotarat sa incalce legea pentru circa 60 de pacienti. "Cu un pic de indulgenta le-am dat voie sa fumeze mai retras, spre marginea incintei", a recunoscut el.

Peste 70% dintre romani vor ca fumatul sa fie interzis in toate spatiile publice - sondaj INSCOP

La fel se intampla si in alte spitale. Conform B1 TV, la Institutul de Psihiatrie Socola sunt internati 1.000 de pacienti si, in afara de cei aflati in regim inchis, aproape toti fumeaza (90%), in multe cazuri tigarile facand parte chiar din tratamentul recomandat de medici.

Uneori, de la o simpla tigara se ajunge la scandal. "Pentru o tigara poate iesi o intreaga batalie, daca asistentii nu sunt pe faza. In ultima garda s-au batut doi pacienti de la o tigara", a declarat dr. Nicoleta Cartas, medic la Socola.

Cel mai greu este pentru pacientii care au savarsit infractiuni, carora le este interzisa total parasirea incintei. Prin urmare, acestia sunt... fortati de lege sa se lase de fumat. Cum le explici asta?!

In aceste conditii, medicii se tem de o rabufnire nervoasa soldata cu o eventuala revolta, cum a fost cea din 2009, cand pacientii de la Socola au incendiat o aripa a spitalului.

Medicii psihiatri au cerut sprijin Ministerului Sanatatii, care, la doua saptamani de la intrarea ei in vigoare, analizeaza situatia si va decide cum, cand si daca legea antifumat va fi modificata.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#lege antifumat bolnavi psihic, #lege antifumat spitale psihiatrie , #spital