Aberatia zilei: Tu stii pe mana cui lasi viata ta si a copiilor tai?

Vineri, 02 Octombrie 2015, ora 14:01
5688 citiri
Aberatia zilei: Tu stii pe mana cui lasi viata ta si a copiilor tai?
Foto: Office of Medical and Scientific Justice

Despre medici s-a vorbit foarte mult in ultimul timp. I-am compatimit pentru salariile mici si conditiile infecte in care isi desfasoara activitatea si le-am dus dorul celor plecati peste hotare pentru un trai mai bun. Astazi o sa vorbim despre inconstienta criminala a unora dintre ei.

Toata lumea stie ca in Romania se invata din ce in ce mai putin si mai prost, asa ca, pentru a umple totusi fabricile de diplome universitare, stachetele de performanta au fost coborate din ce in ce mai jos, chiar sub limita. In cazul anumitor discipline nu e asa o mare tragedie, in cazul altora este.

De exemplu, ceea ce au gasit procurorii la Universitatea de Medicina si Farmacie din Craiova este cu adevarat revoltator. Sase profesori au fost trimisi in judecata pentru ca luau mita de la studenti sub forma de bani, bijuterii din aur sau produse cosmetice, lasandu-i in schimb sa copieze si dandu-le note nemeritate.

Retineti-le numele, poate veti ajunge pe mana acestor doctori, pentru ca unii dintre ei profeseaza la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova: Danut Firu, Cristina Petrica, Daniela Cernea, Liviu Chirigiu, Stefana Oana Purcaru si Lucica Rosu.

In rechizitoriul intocmit si citat de Adevarul, procurorul Denisa Cristodor de la Parchetul General subliniaza, printre altele: "ca urmare a unei pregatiri deficitare, in prezent s-au inmultit in mod semnificativ cazurile de malpraxis, aceasta pregatire fiind cauzata si de catre cadrele didactice care incurajeaza studentii in acest sens, primind cadouri sau sume de bani de la acestia pentru a le facilita promovarea examenelor formal, prin copierea rezolvarilor, cadrele didactice parasind salile de examene intru facilitarea copiatului".

Un exemplu elocvent este cel al unui grup de 11 studenti care au strans bani si i-au cumparat o bijuterie de 400 de lei profesoarei Daniela Cernea, iar aceasta i-a lasat singuri in sala, sa poata copia in liniste. La final, unul dintre ei a sunat-o ca poate veni sa ridice lucrarile. Toti au luat nota 10 la examenul de "Anestezie. Terapie intensiva. Prim ajutor".

Cum sa nu te intrebi, odata ajuns la spital, daca tanarul rezident din fata ta are habar despre ceea urmeaza sa-ti faca (tie sau copiilor tai) sau a copiat pe rupte, ba chiar n-a trecut prin sala de examen?

La dosar apar si sms-uri in care studentii isi intrebau profesorii deschis daca unii dintre colegii lor accepta spaga, in timp ce alte cadre didactice dezvaluiau subiectele ce urmau sa fie date la examene.

Nu doar comportamentul cadrelor didactice este scandalos, ci si interceptarile aflate la dosar:

Interceptari:

Student: Dani, salut! Te deranjez? Tu ai vorbit cu cineva in privinta paleologiei? PO-ului asta? Ma refer daca stii ceva de profa, cum... procedeaza.

Daniel Gabriel: Da.

Student: Si?

Daniel Gabriel: Am vorbit cu Giorgiana, de la grupa 2.

Student: Asa.

Daniel Gabriel: Si ei i-au dus un buchet de flori si o pereche de cercei.

Student: Ce i-au dus? O pereche de cercei si mai ce?

Daniel Gabriel: Un buchet de flori. Ca si noi.

Student: Asa.

Daniel Gabriel: Si i-a trecut pe toti.

Student: Mie-mi zise asta, Dani, Motanu' din grupa 1, stii? Ca la el au trecut tot asa, toti. Ba, frate, si AMAR n-a stiut o boaba. Ba, o boaba. Iti dai seama ca nu sunt toti genii din gupa aia. Si l-a trecut frate cu 5, manca-ti-as. N-a stiut nici hematia, nici aia, sa-i zica.

(...)

Student: Cand te apuci sa inveti?

Daniel Gabriel: Dupa amiaza.

Student: Dupa amiaza. Si ce inveti, inveti decat laboratoarele?

Daniel Gabriel: Cam asa ar trebui.

Student: Si la curs iti iei casca.

Daniel Gabriel: Adica cum imi iau cartea?

Student: Casca.

Daniel Gabriel: A, casca? Nu ma, ce ai, dupa telefon.

Student: A, pai o merge?

Daniel Gabriel: Pai, la ce... (nn - trivial) ii dam aur, ma?

Student: A mea.

Daniel Gabriel: Ii dam aur ca sa ne lase sa copiem la scris si poti sa copiezi cu cartea in brate.

Student: Nu cred asta.

Daniel Gabriel: Nu crezi?

Student: Ai auzit tu?

Daniel Gabriel: Ma, nu am auzit ca cartea in brate, dar mi-a zis DOMI ca poti sa copiezi, ca te lasa sa copiezi, adica daca ai telefonul sub banca, nu e nicio problema.

Student: A, adica n-o deranjeaza.

(...)

Procurorii au descoperit o adevarata comoara la doua dintre profesoare si au pus sechestru asigurator. Aproape 500 de bijuterii din aur (inele, cercei, coliere, bratari, lantisoare) au fost depuse la Trezoreria Statului.

Spaga negociata ca la piata, profesori care au depus juramantul lui Hippocrate, dar inchid ochii in fata ilegalitatilor si viseaza la bani nemeritati. Iar sanatatea si vietile viitorilor pacienti? Vom trai si vom vedea. Daca vom trai...

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#profesori UMF Craiova trimisi judecata, #mita Universitatea medicina Craiova, #mita medicina , #spital