Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Adevaruri grave din spitale dezvaluite din interior: Se ignora regulile, chirurgul se acopera, exces de medicina Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 26 Mai 2016, ora 07:03
12746 citiri
Adevaruri grave din spitale dezvaluite din interior: Se ignora regulile, chirurgul se acopera, exces de medicina Interviu
Foto: Pixabey

Nerespectarea regulilor este principala cauza a infectiilor instraspitalicesti, spune prof. univ. dr. Nicolae Galie, medic primar chirurg in Bucuresti.

Toata lumea fuge de ghidurile terapeutice, se opereaza de 2-3 ori mai mult decat in Franta si in goana se ignora regulile, apar complicatiile, patul nu mai sta liber o saptamana pe luna, in sala nu se respecta intervalul pentru sterilizari, vizitatorii nu au nicio restrictie, sustine medicul Galie intr-un interviu acordat Ziare.com.

Prof. dr. Galie a avertizat ca exista tot mai multi germeni rezistenti si la cele mai tari antibiotice: "Dar cand spui sa fie pastrata curatenia, circuitul bolnavilor, al apartinatorilor, sa nu se plimbe peste tot, esti acuzat de ceausisme".

Din interior, medicul are o explicatie pentru consumul mare de antibiotice din spitale: "chirurgul simte nevoia sa se acopere. Stie ca sala de pansamente e neadecvata, vede cum pacientii si vizitatorii vin cu pantofii de pe strada, navalesc toti in saloane, vad ca apar periodic complicatii postoperatorii, ce sa faca?"

Niculae Galie este medic primar la sectia Chirurgie Toracica din Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucuresti.

Cum vede un chirurg fenomenul infectiilor intraspitalicesti?

Prin complicatiile postoperatorii, dintre care cele mai multe sunt infectioase. Si de multe ori constati ca in spatele colectiilor purulente se gasesc germeni luati din spital, rezistenti la majoritatea antibioticelor si din ce in ce mai rezistenti si la generatia a treia de cefalosporine.

Esti nevoit sa apelezi la solutii clasice cu cloramina si betadina.

Si, cand constati ca aceiasi gemeni sunt la o serie de pacienti, se intra in vrie cu medicul epidemiolog. Dar in spitale nu prea exista epidemiologi.

Periodic noi redescoperim aceleasi lucruri care sunt bine cunoscute. Vorbim despre ele cand se intampla ceva.

De exemplu?

Ar trebui sa stim ca nu toate cartile sunt scrise "din carti". Tratatele de afara, axate pe practica spun foarte clar ca in spitalele unde se respecta circuitul bolnavilor, se respecta igienizarea, rulajul pacientului pe pat, unde se respecta criteriile de asepsie si antisepsie in blocul operator si in salile de pansamente, unde la maximum doi ani se zugraveste, se schimba faianta si linoleumul, au scazut infectiile.

Dar cand spui sa fie pastrata curatenia, circuitul bolnavilor, al apartinatorilor, sa nu se plimbe peste tot, esti acuzat de ceausisme.

Bolnavul este tarat, cu imunitatea scazuta, iar germenii saprofiti, cu care traim linistiti, devin agresivi si foarte rezistenti cand organismul nu mai e in stare sa-i stapaneasca.

Vorbim despre lucrurile acestea doar cand se intampla ceva.

De ce sunt subraportate infectiile din spitale?

Ministrul Nicolaescu a incercat sa realizeze niste proceduri pentru analiza managementului spitalicesc. Printre criterii erau si infectiile nosocomiale. Peste un anumit procent, 3%, aveai probleme ca manager si atunci toti au tras cifrele in jos.

Si nu e numai dupa manager. In fiecare spital clinic exista si sefii de clinica, fiecare e stapan pe "craca" lui. Puterea managerului in fata lor e diminuata, iar pe ei ii intereseaza fluxul de pacienti.

In orice spital exista cutuma procedurilor pe partea de administratie si cutuma asistentei medicale propriu-zise. Toata lumea fuge de ghidurile terapeutice. Ele spun ce trebuie sa faci cand a venit omul in spital: asta, asta si asta. Faci ce spune ghidul? Esti in ordine. Nu faci? Esti culpabil. La noi se face cum vrea seful de specialitate care se comporta ca dirijorul intr-o orchestra.

Si cum iesim de aici?

Totul trebuie axat pe preventie. Ea este cea care iti asigura succesul in sistemul sanitar. Este premisa de la care pleaca tarile nordice cu cel mai performant sistem de sanatate.

Vedeti, daca nu duci masina la revizie periodic, se alege praful.

Ce inseamna preventie din punctul de vedere al infectiilor?

Incepe cu educatia: sa te speli, sa mananci adecvat, sa faci miscare.

Ce are asta de a face cu infectiile nosocomiale?

Toate acestea cresc rezistenta organismului in fata oricaror infectii, inclusiv a celor nosocomiale. In mod normal, eforturile ar trebui sa se duca spre preventie astfel incat in spital sa ajunga cat mai putini pacienti si medicii sa someze.

In partea curativa nu face fata niciun sistem, nici macar SUA, pentru ca e foarte scump. La noi se face un exces de medicina curativa si pentru ca nu se face preventie, dar si pentru ca medicii trebuie sa-si realizeze indicatorii. CNAS te plateste in functie de numarul de pacienti.

E ca si cum ai pune in analiza activitatii pompierilor numarul de incendii. Sa dea foc ca sa aiba activitate?

Noi operam de 2-3 ori mai mult decat in Franta. Si pentru ca se opereaza foarte mult, in goana asta, se ignora regulile si apar complicatiile.

De exemplu, patul nu mai sta liber o saptamana pe luna pentru curatenie, repede, repede, ca mai sunt inca 10 afara. In sala de operatie in mod normal e nevoie de un interval pentru sterilizari. Daca operatia dureaza trei ore si noi avem cinci bolnavi care trebuie operati, cum sa rezolvi problema?

Daca sunt la usa bolnavi ce sa faci? Nu ii poti refuza indiferent cum te plateste Casa.

Trebuie facut si un triaj, asa cum e si in alte tari. Ce nu e urgenta se programeaza. Cum ar fi in Romania daca s-ar naste cu moasa? Ce scandal ar iesi! In Anglia numai cu moasa se naste.

Se face exces de antibiotice in spitale?

Nu. Dar chirurgul simte nevoia sa se acopere. Stie ca sala de pansamente e neadecvata, vede cum pacientii si vizitatorii vin cu pantofii de pe strada, navalesc toti in saloane, vad ca apar periodic complicatii postoperatorii, ce sa faca?

Si daca mai intri intr-un salon si miroase a flori de tei....asa miroase piocianicul, foarte frumos. Atunci trebuie izolat bolnavul, la carte scrie ca trebuie inchisa activitatea pentru dezinfectie. Cine isi permite asa ceva?

Se tot vorbeste despre dezinfectare, dar sterilizarea lasa si ea de dorit?

La sterilizarea facuta in compartimentul de sterilizare ai niste markeri, sunt substante care se introduc acolo si cand ele capata alta culoare inseamna ca sterilizarea e facuta.

Dar exista si sterilizarea in laboratoarele care fac si activitate de diagnostic invaziv, de exemplu, o bronhoscopie. Acolo sunt instrumente care se sterilizeaza in solutie, pentru ca unele nu permit autoclavul. Nu mai ai indicatorii, ci un timp de actiune. Daca solutia nu e eficienta....

Medicul, managerul nu isi pot da seama daca dezinfectantii sunt diluati?

Cum? Iei substanta din bidon sigilat si o pui in etuva. Cand iei branza din portbagaj de pe marginea drumului esti constient ca iti asumi un risc, dar cand o cumperi din magazin, ambalata, consideri ca e in ordine.

Si cand stii ca nu sunt rezolvate circuitele, te gandesti prea putin la biocide. Niciun manager nu se gandeste la asta cand ia produsul sigilat. Asa cum implicarea SRI e o aberatie. Trebuie intrebati cei de la Ministerul Sanatatii, departamentele care avizeaza. Ei stiau? Ce masuri au luat? Ce raspundere are cel care avizeaza? Si atunci e de vina SRI, el are eprubete?

Asadar, preventie. Doar ea?

Preventie si procedura. In Anglia, pentru orice, primesti aspirina. De ce? Asa scrie la protocol, pentru probleme cardiace, si daca scrie la protocol, asa trebuie facut. La noi nu exista asa ceva pentru ca noi facem tot ce ne sta in putinta sa nu respectam regulile.

In plus, sunt cateva categorii socio-profesionale de utilitate nationala: pompierii, armata, procurorii si medicii. Cand ai nevoie de ei nu ii scoti din joben, trebuie sa ii ai, dar daca ii tot analizezi cat au facut azi, cat au facut ieri, inseamna ca ai o gandire total eronata.

O societate care e la pamant nu poate avea sistemul de sanatate bun.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#prof Nicolae Galie chirurg, #infectii nosocomiale spitale , #spital