Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 27 Mai 2013, ora 12:08
7545 citiri
Apel catre V. Ponta: Tineti-va de cuvant! Copiii continua sa moara cu zile!

08.06 2012

Victor Ponta:

"Am vazut un articol pe un site de stiri (Ziare.com - n.red.) despre copiii care sunt dusi la operatie - si vorbim de cardio-chirurgie, adica grav, sunt dusi cu avionul prin diverse tari si unii dintre ei nici nu mai ajung acolo, in timp ce avem in Bucuresti, facuta in special din donatii si din bani privati, o sectie de cardio-chirurgie si nu se deschidea pentru ca erau tot felul de blocaje birocratice.

L-am chemat si pe seful Casei Nationale si pe ministrul Sanatatii. Sper ca saptamana viitoare sa o redeschidem".

Da, dl. Victor Ponta citise articolul intitulat Ticalosia care ucide copii. Si a facut o promisiune normala pentru orice om de bun simt, cu atat mai mult pentru un premier aflat la inceput de mandat.

Va intrebati cati copii au fost operati si salvati intr-un an in sectia deschisa rapid, conform declaratiei lui Victor Ponta. Niciunul. Sectia este tot inchisa. Au mai murit in schimb cu zile cateva sute. Adica cei pe care medicul Catalin Cirstoveanu nu a reusit sa-i duca in spitale din alte tari, cu curse aeriene de linie, low-cost, fara dotari speciale, folosind propriile conexiuni si uneori propriii bani sau prin bunavointa asociatiilor, fundatiilor, persoanelor anonime, asumandu-si riscuri enorme.

Sectia de cardio-chirurgie a spitalului Marie Curie, superdotata, chiar imbunatatita intre timp la indicatiile unor medici din strainatate sta inchisa de doi ani de zile, in timp ce copii care au nevoie de operatii mor cu zile. De ce?

Intram intr-o poveste din cel mai adanc intuneric al mintii si sufletului, o poveste care trebuie spusa, in interesul dreptului la viata al unor copii, nevinovati ca s-au nascut intr-o tara guvernata stupid.

Intr-adevar, dupa declaratia de anul trecut, Victor Ponta l-a chemat la Palatul Victoria pe seful sectiei Terapie Intensiva Neonatologie de la Spitalul Marie Curie, Catalin Cirstoveanu. Imediat a reactionat si ministrul de atunci al Sanatatii, Vasile Cepoi: "in aceeasi zi dl. Cepoi mi-a dat mesaj. Eu ma tot chinuiam sa intru la dansul la cabinetul ministerial, sa ii explic situatia, dar nu reuseam, trebuia ca lucrurile sa vina de la domnul premier...

A doua zi, cred, am fost la dl. ministru, insotit de dl. manager. Dupa ce i-am explicat clar situatia, cu documente, in loc sa rezolvam problema, ne-a criticat. Ca e spatiu mic, ca sunt fara cap lucrurile etc...", povesteste doctorul Cirstoveanu.

"Mic si fara cap", acesta poate trata intre 20 si 400 de copii, conform evaluarilor unor cardio-chirugi straini, precum profesorul Frigiola, venit la invitatia secretarului de stat Raed Arafat.

In mod paradoxal, nu banii sunt problema acestei sectii vitale pentru copii. E complet dotata din donatii - 1,7 milioane de euro si 1,7 miloane euro de la Guvern, deci raman doar cheltuielile de personal, aproximativ 500 de mii de euro pe an si consumabile.

Primaria sectorului 4, pe raza careia functioneaza spitalul Marie Curie, a pus deja la dispozitie acesti bani, iar Ministerul Sanatatii a asigurat inscrierea in programul de sanatate pentru chirurgia cardiovasculara.

Pe cine sa platesti insa cu acesti bani? Medici nu sunt. De exemplu, dr. Anca Mandache, chirurg cardiac pediatru, venita de la Marsilia la Spitalul Marie Curie, si-a dat demisia dupa 5 luni de stat degeaba si incercari inutile de a face ceva.

A plecat in mediul privat, la Brasov, pentru ca nu a avut cu cine sa lucreze, adica un minimum de asistente care trebuiau trimise la Marsilia la specializare.

Cardiochirurgia pediatrica este o specialitate extrem de deficitara in Romania: "Din nefericire, chirurgia cardiaca e cam in colaps. La Cluj, lucrurile pare ca s-au terminat, un cardiolog a plecat la spitalul privat Monza, un chirurg la un spital privat din Sibiu. La Targu Mures, s-a dus dl. ministru sa ii resusciteze. De asemenea, nu are personal pentru ca multi au plecat la o clinica privata din Brasov.

E o meserie in care doctorii stau de dimineata pana noaptea in spital, cu riscuri foarte mari si este totalmente neplatita. Si oamenii spun ca vor sa aiba si viata privata. Pleaca", explica medicul Catalin Cirstoveanu.

Pleaca, dar sunt dispusi sa revina sa opereze in Romania, la Marie Curie, pe gratis. Sunt dispusi la acest gest de caritate pentru copiii din tara lor. Dar nu pot. Pentru ca nu au acreditari.

"Trebuiau acreditati medicii din Bristol, din Germania, sa-i aducem, aici sa munceasca. Ei opereaza acolo, dar la noi nu sunt buni. Noi ne bucuram de dreptul ca muncim afara, ei sa nu se bucure. Acolo sunt buni, aici nu sunt buni. Nici alte moduri de colaborare nu sunt acceptate. Doar cu doctorul Badiu, cred ca dl secretar de stat Raed Arafat a reusit ceva...

Va dau exemplu Eritreea, unde nu exista niciun chirurg cardiac. Oamenii aceia chiar sunt inteligenti si aduc echipe din strainatate. Unul dintre doctorii la care duc copiii mi-a zis o data: uite acum plec cu toata echipa in Eritreea doua saptamani si operez tot. Si nu-i intreaba de acreditare.

Sunt oameni recunoscuti la nivel international, au un CV, opereaza in toata Europa, unde nu sunt foarte multi chirurgi cardiaci pediatri. Doctorul acesta opereaza in Israel, la Londra si mi-ar fi rusine sa-i spun 'mister, nu vrei sa te tin eu sase luni pe holuri sa iti dau acreditare?'

Oamenii de la noi un inteleg ca e in normalitatea lucrurilor sa pleci sa ii inveti si pe altii ceea ce faci de multi ani bine in tara ta...", spune dr. Catalin Cirstoveanu.

Asadar, medici care opereaza in mari spitale din lume opereaza si copiii pe care dr. Cirstoveanu reuseste sa ii duca la ei, insa nu sunt buni sa opereze in Romania. Pentru unii dintre acesti copii dusi in strainatate sa fie operati de medici romani, statul trebuie sa plateasca spitalizarea pe formularul E 112.

Din toamna, va fi obligat sa plateasca pentru toti cei care solicita, conform unei noi directive europene. Milioane de euro ies si vor iesi din tara pentru ca medici recunoscuti international nu sunt lasati sa opereze gratis intr-o sectie perfect dotata din Romania.

Secretarul de stat Raed Arafat a promis, pe cand era ministru interimar, sa rezolve problema acreditarilor. N-a reusit. "Nu sta doar in pixul dansului, care stiu ca doreste acest lucru. E vorba si de Colegiul medicilor, de colegi de la alte spitale. De ce sa functioneze ei acolo si sa nu functioneze la mine? Sa moara ce e acolo si sa creasca la mine. Acesti oameni ar putea veni cu echipe complete, alaturi de cadrele noastre medicale, si o luna, doua sa opereze tot ce se poate opera."

Dar problema nu este doar la diverse esaloane ale ministerului, dupa cum spune chiar dr. Cirstoveanu: "In cinci luni de zile, nu am reusit sa scoatem la concurs nici macar 4 posturi de asistente din cele 30 primite de la Ministerul Sanatatii."

In privinta asistentelor, adevarul e la mijloc. Ministerul Sanatatii a deblocat posturi pentru chirurgie cardiaca. Insa, odata angajate, asistentele au fost redistribuite in restul spitalului care a pierdut masiv asistente in ultimii ani.

"Nimeni nu a fost hotarat sa rezolve problema. Am luat asistentele si le-am pus prin spital, asa e, dar daca tu vrei sa rezolvi problema, o rezolvi din piatra seaca. Se poate".

Si peste toate planeaza umbra Ministerului de Finante, vinovat sau invinovatit pentru toate. "Ministerul Sanatatii ne-a dat posturile si zice ca managerul are voie sa angajeze asistente. Managerul spune 'mi-au dat posturile, dar nu ma lase Finantele sa angajez'. Se arunca pisica de la unul la altul".

Si in timp ce pisica trece dintr-un birou in altul, iar sectia e sub cheie, copiii se sting...La MS Curie e un fel de ultima statie, ori pleaca in strainatate, ori mor. Alegerea e teribila de fiecare data.

"Si daca sectia ar fi deschisa nu ar fi numai succese, peste tot sunt cazuri disperate. E mai simplu sa-i lasi sa moara, decat sa-i tratezi? Dl dr Raed Arafat m-a criticat pe buna dreptate ca plec cu ei fara sa am tot echipamentul. Eu n-as vrea sa mearga aparatul sa mi-l ventileze sa ma uit la el? Dar cine isi permite sa scoata 10 mii de euro din buzunar?

Unora dintre parinti le cumparam noi bilete de avion. Noi nu ne lasam. Nu putem sa ne uitam la un copil ca e in sectie si moare. Trebuie sa stii ca e o sansa pentru ei. Doctorii care ii opereaza in strainatate tot timpul ne intreaba: 'cand venim sa va ajutam?' Pe gratis, evident."

Dar nicio fapta buna nu ramane nepedepsita. Unde nu e prostie, e rautate. "Mai e si o alta problema, nu toti din spital vrem sa tratam acesti copii, desi sectiile noi infiintate sunt cele mai profitabile pentru spital. Acum un an am fost reclamat la DNA ca am construit centrul, s-a stins totul, nimeni nu isi inchipuie ca poti face ceva si sa ramai cu aceeasi avere. Acum m-au reclamat ca duc copiii in strainatate, iarasi nimeni nu poate crede ca ii duci pur si simplu, pentru ca te-ai saturat sa ii vezi murind si totusi sa ramai la fel de bogat sau sarac", povesteste Catalin Cirstoveanu.

Unii copii se lupta pentru viata lor cu o forta care sfideaza medicina, cu toate ca tara in care s-au nascut nu le da nicio sansa.

"Avem acum un copil, caz social. Trebuie sa ii facem pasaport. E o doamna careia i-a murit copilul in sectia noastra, tot cu o boala cardiaca, si o sa mearga cu el in Italia, impreuna cu o asistenta. Sa aiba grija de el. L-a adus asistenta sociala de la Slatina, si ne-a spus ca mai are cinci frati acasa, n-au niciun ban, n-are acte. Am crezut ca o sa moara. Si totusi are viata. Deschide ochii, desi are o boala grava, fiind dependent de un aparat de ventilat. Supravietuieste si in lipsa unui medicament foarte scump, pe care nu il avem. Am zis atunci ca aici e mult mai mult... Cine suntem noi sa zicem ca moare? Plecam cu el. Dar e o picatura intr-un ocean".

Picatura cu picatura, pe riscul lui, cu eforturi supraomenesti, abandonand orice in afara acestei misiuni care depaseste limitele profesiei, doctorul Cirstoveanu intoarce de la moarte copii condamnati de un sistem inept. Si spera, asa cum numai un om cu o profunda credinta poate spera: "Eu stiu ca o sa operam aici in ciuda tuturor oprelistilor. Eu stiu lucrul asta" .

Aceasta nu este doar o poveste despre dorinta imensa a unui medic de a-si face cum poate mai bine datoria. Pentru mii de copii si parintii lor, doctorul Catalin Cistoveanu este mai mult decat un erou. Pentru o mare parte dintre ziaristii care au scris despre el, la fel.

Daca cineva i-ar face vreun rau, ar experimenta fatal un linsaj mediatic comparabil cu cel declansat de demisia lui Raed Arafat in 2012.

Aceasta este o poveste despre prostia si rautatea care ucid copii, despre felul in care risipim resurse aiurea si apoi ne plangem ca nu le avem, despre lipsa de viziune, despre cinism, invidie, comoditate si indiferenta.

Si daca acum un an Victor Ponta a promis si nu a facut, mi-as dori ca anul acesta sa nu promita, dar sa faca. Daca nu ca premier, atunci macar sau poate in primul rand ca parinte, sa faca ceea ce trebuie facut pentru ca aceasta sectie sa devina dintr-o sansa refuzata, o sansa reala la viata pentru mii de copii.

Limanul lor este la distanta de numai cateva semnaturi si un strop de vointa reala. Fac apel la Victor Ponta sa dovedeasca aceasta vointa.

Campania Ziare.com "O sansa la viata" - Ziare.com trage un semnal de alarma in urma redistribuirii fondurilor pentru sectiile de terapie intensiva neonatala. Copiii sunt viitorul, le suntem datori macar cu o sansa la viata!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#chirurgie copii Catalin Cirstoveanu, #Victor Ponta Marie Curie, #Raed Arafat Ministerul Sanatatii , #spital