Spitalul de urgență construit în doar 26 de săptămâni la Piatra Neamț. "Miracolul" atipic românesc al Asociației "Dăruiește viață"

Marti, 27 Iulie 2021, ora 15:57
4440 citiri
Spitalul de urgență construit în doar 26 de săptămâni la Piatra Neamț. "Miracolul" atipic românesc al Asociației "Dăruiește viață"

Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a finalizat Secţia ATI modulară de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, după o investiţie de peste 2,7 milioane de euro, realizată din donaţii şi sponsorizări.

Secţia modulară a fost predată, marţi, 27 iulie, unităţii medicale, urmând a fi demarate procedurile de autorizare în vederea funcţionării. Secţia ATI a spitalului a fost distrusă în incendiul din noiembrie 2020, iar spitalul funcţionează cu doar şase paturi ATI în prezent.

Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a marcat finalizarea construcţiei Spitalului Modular de Terapie Intensivă de la Piatra Neamţ, ”un loc unde pacienţii în stare gravă din tot judeţul vor primi o şansă în plus”.

Puteți urmări un tur virtual al unității medicale proaspăt inaugurate.

”Acest ATI modular este ceea ce ne trebuia pentru a desfăşura activitatea medicală în mod normal. Niciun Spital Judeţean din ţara asta nu poate funcţiona cu doar 6 paturi ATI”, a declarat, marţi, managerul Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, Alexandru Filimon.

Acesta a adăugat că Secția ATI a spitalului nu va putea fi folosită un timp îndelungat.

”Secţia ATI din spital nu va putea fi folosită pe o perioadă îndelungată, din discuţiile pe care le-am avut eu personal cu cei de la Parchet. ATI-ul modulat este esenţial pentru activitatea Spitalului Judeţean pentru următorul an cel puţin”, a mai adăugat managerul unităţii medicale.

Reprezentantele Asociaţiei ”Dăruieşte viaţă” – Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu – au precizat că investiţia se ridică la peste 2,7 milioane de euro, banii provenind din donaţii şi sponsorizări. Peste 400 de companii s-au implicat şi peste 10.000 de persoane fizice au donat.

”Ştim că e greu de crezut că astfel de proiecte au o astfel de finalitate (...) Este un loc la standarde europene, un loc în care Secţia de ATI va funcţiona pentru prima dată într-un spital public cu centrală de tratare a aerului, cu platformă de gaze medicale, cu sistem de acces pe bază de cartelă, sistem de alarmare în caz de incendiu, sistem de alarmare a asistentelor. Este un proiect în care Asociaţia Dăruieşte viaţă a investit 2,7 milioane de euro şi care poate funcţiona pe o perioadă de 5 – 10 ani dacă este bine întreţinut”, a declarat Carmen Uscatu.

Aceasta a adăugat: ”Ne dorim foarte mult să arătăm cum se fac lucrurile în România. Faţă de autorităţi le spunem: « Aşa se face!»”.

Construcţia a fost terminată în 26 de săptămâni, fiind mult întârziată din cauza vremii nefavorabile.

Construcţia a fost preluată în proprietate de Spitalul Judeţean Piatra Neamţ care va demara procedurile de autorizare în vederea funcţionării.

În noiembrie 2020, un incendiu a zbucnit în Secţia ATI a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ, iar zece persoane au decedat.

Citeste si:
Avertismentul unui tânăr care a muncit până la epuizare: "M-am crezut invincibil până când era să mor"
Avertismentul unui tânăr care a muncit până la epuizare: "M-am crezut invincibil până când era să mor"
Un tânăr de 37 de ani lansează un semnal de alarmă pentru cei care muncesc peste măsură. Acesta povestește experiența de coșmar de care a avut parte în concediu, în Grecia, după o...
Bărbatul din Dolj declarat decedat în locul altui pacient a murit
Bărbatul din Dolj declarat decedat în locul altui pacient a murit
Constantin Oprea a fost declarat mort de medicii de la Spitalul de Urgență Craiova, luni, 13 septembrie, cu toate că trăia și era internat în spital. La câteva zile după, sâmbătă, 18...
Sursa: NEWS.RO