Astarastoae: Istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe card, e periculos

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 22:59
3420 citiri
Astarastoae: Istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe card, e periculos

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, considera ca un card este "un instrument periculos pentru societate" si ca istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe cardurile de sanatate, aceste date fiind confidentiale si putand fi utilizate impotriva cetatenilor.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a spus, miercuri seara, la Bistrita, la o intalnire cu medicii bistriteni care s-au reunit la Zilele medicale bistritene, ca un card este "un instrument periculos pentru democratie".

"Intr-o tara cu o democratie formala cum e Romania, in care lumea a uitat traditia democratica, in care frica si conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate si pentru democratie, pentru ca el nu e protejat si politicienii nostri, decidentii nostri nu au experienta democratiei. Poate fi utilizat impotriva cetateanului.

Asa cum acum toata lumea e ascultata si apar stenograme si se pot distruge vieti, la fel si cardul poate fi utilizat. El nu trebuie sa cuprinda decat nume, prenume, faptul ca a platit sau nu, dar nu si istoricul medical al pacientilor, deoarece e o relatie intre medic si pacient, si nu intre cel care plateste", a declarat Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania l-a dat ca exemplu pe dr. Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru ca Agentia Nationala de Integritate a declarat ca exista suspiciuni asupra sa.

"Dupa o ancheta pe care a facut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat ca nu exista acea fapta, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (...) Era deja criminal de razboi, voiau sa-l impuste pe un om care avea competenta si stia ce inseamna sistemul. Nu mai e", a spus Astarastoae.

Intrebat ulterior de jurnalisti in legatura cu problema cardurilor de sanatate, Astarastoae a spus ca va lupta pentru ca acestea sa nu contina informatii medicale ale pacientilor.

"La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atentia ca nu este bine sa concentram datele si mai mult chiar exista o declaratie a Comitetului privind Drepturile Omului in care se spune ca lupta impotriva coruptiei si terorismului nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa facem abuz de informatii pe sisteme informatice, pentru ca ele pot duce la o limitare a democratiei si a libertatii", a afirmat presedintele CMR.

In opinia acestuia, cardurile de sanatate trebuie sa contina doar informatii care tin de controlul financiar.

"Trebuie sa contina: nume, prenume, platile care s-au facut, daca pacientul e asigurat sau nu si serviciile care au fost decontate", a adaugat acesta, dand ca exemplu candidatura, in 1996, a "unei persoane dintr-un centru universitar", iar in presa a aparut ca fusese internat intr-un spital de psihiatrie cu o depresie, cand era student in anul III. "Acea persoana s-a retras din cursa, altii au luat concursul. Deci informatiile medicale sunt periculoase", a declarat el.

Totodata, presedintele CMR a spus ca, in ceea ce priveste distribuitorii de carduri, acestia nu ar trebui sa fie medicii de familie, decat daca ei doresc acest lucru.

CNAS a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....