Astarastoae: Istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe card, e periculos

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 22:59
3689 citiri
Astarastoae: Istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe card, e periculos
Foto:Click!

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, considera ca un card este "un instrument periculos pentru societate" si ca istoricul medical al pacientilor nu trebuie sa apara pe cardurile de sanatate, aceste date fiind confidentiale si putand fi utilizate impotriva cetatenilor.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, a spus, miercuri seara, la Bistrita, la o intalnire cu medicii bistriteni care s-au reunit la Zilele medicale bistritene, ca un card este "un instrument periculos pentru democratie".

"Intr-o tara cu o democratie formala cum e Romania, in care lumea a uitat traditia democratica, in care frica si conflictul este modul de trai, un card este un instrument periculos pentru societate si pentru democratie, pentru ca el nu e protejat si politicienii nostri, decidentii nostri nu au experienta democratiei. Poate fi utilizat impotriva cetateanului.

Asa cum acum toata lumea e ascultata si apar stenograme si se pot distruge vieti, la fel si cardul poate fi utilizat. El nu trebuie sa cuprinda decat nume, prenume, faptul ca a platit sau nu, dar nu si istoricul medical al pacientilor, deoarece e o relatie intre medic si pacient, si nu intre cel care plateste", a declarat Vasile Astarastoae.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania l-a dat ca exemplu pe dr. Vasile Cepoi, care a demisionat din Guvern pentru ca Agentia Nationala de Integritate a declarat ca exista suspiciuni asupra sa.

"Dupa o ancheta pe care a facut-o DNA, DLAF, toate organismele, i-au dat ca nu exista acea fapta, dar dr. Cepoi nu mai este ministru. (...) Era deja criminal de razboi, voiau sa-l impuste pe un om care avea competenta si stia ce inseamna sistemul. Nu mai e", a spus Astarastoae.

Intrebat ulterior de jurnalisti in legatura cu problema cardurilor de sanatate, Astarastoae a spus ca va lupta pentru ca acestea sa nu contina informatii medicale ale pacientilor.

"La nivel european, inclusiv Consiliul Europei a atras atentia ca nu este bine sa concentram datele si mai mult chiar exista o declaratie a Comitetului privind Drepturile Omului in care se spune ca lupta impotriva coruptiei si terorismului nu trebuie sa fie un motiv pentru care sa facem abuz de informatii pe sisteme informatice, pentru ca ele pot duce la o limitare a democratiei si a libertatii", a afirmat presedintele CMR.

In opinia acestuia, cardurile de sanatate trebuie sa contina doar informatii care tin de controlul financiar.

"Trebuie sa contina: nume, prenume, platile care s-au facut, daca pacientul e asigurat sau nu si serviciile care au fost decontate", a adaugat acesta, dand ca exemplu candidatura, in 1996, a "unei persoane dintr-un centru universitar", iar in presa a aparut ca fusese internat intr-un spital de psihiatrie cu o depresie, cand era student in anul III. "Acea persoana s-a retras din cursa, altii au luat concursul. Deci informatiile medicale sunt periculoase", a declarat el.

Totodata, presedintele CMR a spus ca, in ceea ce priveste distribuitorii de carduri, acestia nu ar trebui sa fie medicii de familie, decat daca ei doresc acest lucru.

CNAS a lansat, in 19 decembrie 2012, primele carduri electronice active, acestea fiind primite de doi aradeni alesi aleator, care nu le vor putea utiliza insa decat dupa ce toti furnizorii de servicii medicale vor avea terminale de citire a cipurilor, cel mai probabil din 2014.

Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Noi negocieri pentru formarea guvernului: PSD, PNL, USR și UDMR au decis reducerea numărului de ministere și de secretari de stat SURSE
Partidele proeuropene, PSD, PNL, USR și UDMR au convenit, în urma discuțiilor purtate miercuri, 11 decembrie, ca noul Guvern să fie redus de la 18 la cel mult 16 ministere, potrivit surselor...
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română, apel la echilibru și stabilitate: „Compromiterea statutului de ţară democratică e o insultă la adresa luptei înaintaşilor noştri pentru libertate”
Academia Română salută deciziile recente luate de importante instituţii ale statului român, legitime şi oportune, în faţa ameninţărilor reale, deosebit de periculoase la adresa...
#Astarastoaie card sanatate, #Astarastoaie istoric medical card , #spital
  1. Sfârșit cumplit pentru un bărbat din Neamț. A murit într-un incendiu provocat de un cablu electric defect
  2. Un român din Spania și-a înjunghiat partenera de peste 10 ori, în fața fetiței de 2 ani. Bărbatul avea ordin de restricție
  3. Un partid de extremă dreapta aflat la guvernare în Olanda vrea să blocheze intrarea României în Spațiul Schengen terestru. Când se ia decizia
  4. Polonia nu vrea ca "statele ostile să interfereze în mod făţiş" ca în România și Republica Moldova. Posturi TV pe lista de importanță strategică
  5. Scăpați de Bashar al-Assad, rebelii sirieni au vandalizat și incendiat mormântul tatălui său, Hafez VIDEO/FOTO
  6. Blocul Național Sindical, scrisoare deschisă către clasa politică: ”Încrederea în capacitatea clasei politice de a guverna responsabil şi echitabil s-a erodat”
  7. Putin le cere rușilor să nu mai călătorească în SUA, Canada și UE pentru a nu fi "vânați": ”Călătoriile sunt pline de riscuri serioase”
  8. Procurorii cer 18 luni de închisoare cu executare pentru un olandez care a bătut suporteri israelieni
  9. Trump l-a ironizat pe premierul Canadei. Ce funcție i-a atribuit lui Justin Trudeau
  10. Cum a contribuit Ucraina la umilirea Rusiei prin înlăturarea lui Bashar al-Assad. Ajutorul dat rebelilor sirieni