Atata sanatate cata meritam (Opinii)

Vineri, 30 Noiembrie 2012, ora 23:30
5848 citiri
Atata sanatate cata meritam (Opinii)

Pentru tinerii medici din anii 90, posibilitatea unui rezidentiat cu loc de munca asigurat dupa obtinerea specialitatii era un deget din piciorul lui Dumnezeu la care nici macar nu indrazneau sa viseze.

Ei bine, este exact ceea ce li s-a oferit medicilor care intra in rezidentiat anul acesta. Mai precis, ei pot opta pentru un loc de rezident fara garantii de angajare ulterioara, dar si fara obligatii ulterioare din partea lor sau pentru un post pe care sa-l ocupe definitiv, insa cu obligatia de a nu-l abandona cel putin 5 ani dupa terminarea rezidentiatului.

Si nu posturi in spitalele mici, ci posturi inclusiv in clinici universitare si spitale judetene. Ce zic eu degetul lui Dumnezeu, de-a dreptul genunchiul lui si mai multe nu.

Ce credeti ca au ales cei mai multi dintre viitorii rezidenti, locul sau postul? Locul. Au preferat sa renunte la garantia unui post intr-un spital bine cotat pentru a fi liberi sa plece in strainatate. Alegerea aceasta, absolut de neconceput in alte vremuri, ne arata cat de grava este situatia din sistemul sanitar. Posturile din clinicile mari au ramas libere nu doar in urma pensionarilor, ci si a plecarilor masive peste granita. Exista deja un deficit urias de cadre medicale de toate nivelurile prin spitale, in special un deficit de tineri.

In urma cu vreo doi ani, presedintele parea relaxat in privinta exodului medicilor, spunand ca an de an, facultatile de medicina produc noi generatii. Da, le produc, insa invatamantul medical romanesc a ajuns sa lucreze pentru export. Din secunda in care intra in facultatea de medicina, viitorii medici nu se gandesc decat cum sa plece mai repede din Romania si acesta ramane principalul obiectiv cu care termina facultatea si cu care intra in rezidentiat. Si, evident, primii care isi gasesc oferte in strainatate sunt cei mai buni. An de an ramanem cu medici tot ma putini si mai slab pregatiti.

Tentatia e sa dai vina pe salarii. Sunt si ele o cauza importanta, poate cea mai importanta. Nu e logic sa alegi locul unde poti castiga mai mult, de cateva ori mai mult? Mai ales dupa atatia ani de munca, examene, sacrificii. Nu e normal sa doresti sa culegi roadele acestui efort prelungit? Propunerea de scoatere a medicilor din randul bugetarilor si de remunerare a lor in baza unor contracte individuale incheiate direct cu Casa de Sanatate, in functie de performanta si eficienta, a fost avansata de multa vreme. Dar deocamdata nu a depasit hartia.

Nu este vorba insa numai despre bani. Este vorba si despre conditiile de munca. Spitalele romanesti raman mizere, prost dotate, cu personal putin si manageri politruci. De ce sa iti asumi resemnat frustrarea unor esecuri cand stii ca le poti tranforma in succese cu dotarea pe care spitale din strainatate ti-o pun la dispozitie?

Este vorba si despre statutul medicului din Romania, demonizat sistematic pe toate ecranele. E suficient ca un pacient sau familia unui pacient sa aiba ceva de impartit cu un medic despre care sa creada ca nu l-a tratat bine ca imediat se gaseste cel putin un post de televiziune care sa preia stirea si sa faca din ea un scandal despre "criminalii in halate albe".

Si dupa ce medicul respectiv este ciopartit mediatic, eventual cu ajutorul unor texte si muzici lacrimonegene, manute tremurande, lacrimi rostogolite pe obraz, flacari palpainde si alte asemenea efecte de sunet si lumina, daca cumva Colegiul medicilor sau o instanta de judecata il declara nevinovat, stirea despre nevinovatia lui nu mai apare nicaieri.

Pentru opinia publica, el ramane un monstru, indiferent cate instante il dezincrimineaza. Iar despre medicii care zi de zi salveaza vieti in conditii imposibile si cu eforturi supraomenesti, despre cei care raman langa bolnav multe, multe ore dupa ce programul li s-a terminat, fara sa fie platiti suplimentar, despre cei care dorm cu telefonul dechis pe noptiera gata sa plece la spital in miez de noapte, despre ei nu spune nimeni nimic. Nu isi fac decat datoria, nu-i asa?

Si atunci, de ce sa ramana in Romania? Pentru a fi umiliti si de autoritati, si de pacienti, si de presa? Daca vrem sa-si pastram, nu avem decat sa-i tratam asa cum se cuvine si salarial, si social. Altfel, vorba unui cunoscut medic roman, o sa ajunga sa ne trateze politcienii si ziaristii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#rezidenti romani strainatate, #medici rezidenti posturi Romania, #medici Romani emigrare , #spital