Ziare.com

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind Dosarul electronic de sanatate

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 13:48

   

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind Dosarul electronic de sanatate
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Dosarul electronic de sanatate, apreciind ca dispozitiile legii sunt prea generale si permit accesul multor persoane la datele medicale ale pacientilor.

Avocatul Poporului apreciaza ca art. 30 si 280 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii sunt neconstitutionale.

Articolele de lege invocate prevad, printre altele, ca unitatile medicale "au obligatia asigurarii conditiilor de mobilitate a informatiei medicale in format electronic, prin utilizarea sistemului dosarului electronic de sanatate al pacientului (...) ".

In exceptia de neconstitutionalitate formulata, este invocat "caracterul lacunar al normelor care reglementeaza dosarul electronic de sanatate, de vreme ce reguli substantiale, esentiale in materia protectiei vietii intime, familiale si private, precum si a protectiei datelor cu caracter personal, nu sunt reglementate prin lege".

Avocatul Poporului mentioneaza ca in dosarul electronic de sanatate exista o sectiune numita "sumar pentru situatii de urgenta" care contine date vitale pentru pacient, esentiale medicilor in situatii de urgenta, iar farmaciile, laboratoarele medicale, stomatologii si orice alt furnizor de servicii medicale din Romania, autentificat obligatoriu in sistemul DES, poate avea acces oricand la aceste informatii din dosarul oricarui pacient din aceasta tara.

"In contextul celor aratate, Avocatul Poporului observa ca accesul la datele personale medicale ale pacientilor este permis unei categorii definite mult prea exhaustiv. Astfel, cadrul normativ actual, configurat de doua acte administrative normative, nu stabileste criterii obiective care sa limiteze la strictul necesar numarul de persoane care au acces si pot utiliza ulterior datele pastrate, astfel incat pacientii, ale caror date au fost pastrate in dosarul electronic de sanatate al pacientului, nu pot beneficia de garantii suficiente care sa le asigure protectia impotriva abuzurilor si a oricarui acces sau utilizari ilicite", sustine institutia.

In opinia Avocatului Poporului, trebuie avute in vedere mai multe aspecte care sa garanteze apararea dreptului la viata intima, familiala si privata si a dreptului de proprietate asupra datelor personale.

"Pentru asigurarea, pe de o parte, a unui climat de ordine, guvernat de principiile unui stat de drept si democratic, iar pe de alta parte, a protectiei persoanei fata de riscurile la adresa vietii private, Avocatul Poporului considera ca accesul si utilizarea datelor cuprinse in dosarul electronic de sanatate al pacientului trebuie sa se faca in conditii de maxima securitate, de natura a inlatura diseminarea (chiar si accidentala) a oricaror date personale care ar putea aduce prejudicii de orice fel persoanei in cauza", conchide institutia.

Dosarul Electronic de Sanatate (DES) este obligatoriu din 12 noiembrie, in prezent fiind deja 6.200.000 de astfel de acte, dar medicii de familie se tem sa-l utilizeze, deoarece considera ca datele medicale ale pacientilor ar putea fi vazute de oricine.

La fel, Comisia de Bioetica a Colegiului Medicilor din Romania spune ca DES ridica aspecte etice importante si este de natura a aduce prejudicii pacientilor, medicilor si, nu in ultimul rand, sistemului de sanatate din Romania.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2079 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Avocatul Poporului,

care este Viktor Ciorbea, cel aflat, se stie in slujba PSD, a primit ordin si executa intocmai si la timp. Ordin, de la PSD, fireste. Ca PSD stie ca orice pas inainte, ii pune in pericol votantii, sustinatorii, cei care compun enorma si retardada Birocratie. Ca asta e problema. Simplifici ceva, eficientizezi ceva, dai in Birocratie. Si dai in PSD. Ciorbea ori ca pricepe asta, ori ca nu pricepe, nici nu conteaza. El asa a primit ordin de la PSD, asa face.

 

Și-uit'e-așa ajunse organismu' din afara (mă rog, de deasupra) pute

rilor in stat, la adevărata-i menire, respectiv aceea de moașă comunală!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor