Avort doar cu aviz de la psiholog? - Sondaj Ziare.com

Miercuri, 11 Aprilie 2012, ora 08:45
5646 citiri
Avort doar cu aviz de la psiholog? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Daca avortul voluntar reprezenta, pana acum, un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog, femeile ar putea fi nevoite sa apeleze, in viitor, si la un psiholog inainte de a face o intrerupere de sarcina.

Deputatii PDL Sulfina Barbu si Marius Dugulescu sunt initiatorii unui proiect care vizeaza modificarea legii avortului, in sensul ca o intrerupere de sarcina sa nu mai poata fi facuta decat in prezenta unui aviz de la psiholog.

Psihologul ar trebui sa consilieze pacientele in privinta riscurilor medicale si traumelor psihice la care se expun in momentul in care vor sa faca un avort. Potrivit propunerii, sustinute de 51 de deputati si senatori, dupa consultatie, psihologul ar urma sa le dea femeilor un aviz.

Ce presupune consultatia

In timpul vizitei la psiholog, femeii i se vor prezenta fotografii ori filme despre ceea ce presupune intreruperea de sarcina. De asemenea, femeii i se va arata si ecografia embrionului pe care il poarta in pantece.

Potrivit proiectului de lege, pacientelor "li se va sublinia faptul ca inca din momentul conceperii embrionul este o fiinta umana in sensul deplin al cuvantului, a carei viata va inceta in urma procedurii medicale".

Avortul, numai cu certificat de la psiholog

Totodata, femeia va fi informata despre impactul emotional pe care intreruperea de sarcina il are asupra psihicului, dar si despre riscurile medicale pe care avortul le presupune, pe termen scurt si lung. Pacientei i se va explica si faptul ca printre riscuri se numara leziuni ale colului uterin, perforarea uterului, lezarea intestinelor sau a altor organe abdominale, infectii, hemoragii, risc crescut de viitoare sarcini extrauterine si chiar infertilitate.

Dupa sedinta, femeia va trebui sa astepte cinci zile, timp in care va trebui sa reflecteze la lucrurile discutate la consiliere. Abia dupa acest interval, femeia va putea sa faca intreruperea de sarcina, daca isi mai doreste acest lucru.

Decizia apartine exclusiv femeii

Deptatul PDL Marius Spanu, unul dintre sustinatorii acestei propuneri legislative, a explicat pentru Ziare.com de ce crede ca Romania are nevoie de o astfel de lege.

Potrivit democrat-liberalului, "legea va ajuta la stoparea valului de intreruperi de sarcina" si va duce la "constientizarea riscurilor la care femeile se expun atunci cand iau o astfel de decizie". Spanu subliniaza ca, in cazul unui avort, "exista riscul aparitiei regretelor, asa cum exista si riscul ca femeile sa nu mai poata sa ramana insarcinate. Toate acestea trebuie prezentate femeilor".

"Dupa ce femeii i se prezinta toate optiunile pe care le are, aceasta decide daca face sau nu intreruperea de sarcina. Nici nu se pune problema ca se doreste o interzicere a avortului, ci o constientizare si o informare a femeilor despre acest subiect. Modificarile nu limiteaza drepturile femeii, pentru ca decizia de a face o intrerupere de sarcina apartine exclusiv femeilor", ne-a mai spus deputatul.

Cum vor fi pedepsiti ginecologii

In cazul in care propunerea va deveni lege, se discuta si despre sanctiuni pentru medicii ginecologi care fac o intrerupere de sarcina fara un certificat de consiliere din partea unui medic psiholog.

"In proiect, sanctiunile nu sunt foarte clare. Se vorbeste despre sanctiuni administrative. Ginecologii care fac o intrerupere de sarcina fara avizul de la consultatie ar putea sa fie mustrati disciplinar, sa li se taie o parte din salariu sau chiar sa li se interzica pe o perioada de timp determinata sa mai profeseze. Exista mai multi pasi care trebuie urmati, trebuie intrunite mai multe comisii si trebuie stabilitate niste sanctiuni clare", a explicat Spanu pentru Ziare.com.

ONG-urile sprijina propunerea

Pa langa cei 51 de senatori si deputati care sprijina propunerea initiata de Sulfina Barbu si de Marius Dugulescu, se mai alatura inca 10 ONG-uri, printre care se afla si Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-vita din Romania, Fundatia Pro Vita Medica din Timisoara, Asociata Crestina Arsenie Boca, Centrul Noua Speranta din Deva si Alianta Familiilor din Romania.

Bogdan Stanciu, presedintele asociatiei Pro Vita Bucuresti, spune ca sustine proiectul de lege din trei motive.

"In primul rand, serveste scopului propus, ocrotirea sanatatii si a dreptului la sanatate fizica si psihica a femeii in criza de sarcina. Pe urma, poate sa contribuie la reducerea ratei avortului in Romania si, din punct de vedere juridic, proiectul nu contine nicio prevedere contrara prevederilor tratatelor internationale la care Romania este semnatara", a declarat Bogdan Stanciu pentru Ziare.com.

Reprezentantul asociatiei Pro Vita sustine ca "experienta noastra dovedeste ca foarte multe femei regreta ca au facut avort, regreta lipsa optiunii si lipsa informarii". De aceea, inainte de a lua decizia de a intrerupe sarcina, psihologii ii vor mai oferi femeii si alternative la avort, precum posibilitatea de incredintare a copilului spre adoptie, ori incredintarea micutului in asistenta maternala sau in plasament, crese cu program saptamanal.

"Femeile care regreta ca au ales aceasta cale intr-un anume moment al vietii lor ajung sa regrete aceasta masura. Multe au fost influentate, multe nu au stiut ca au alte optiuni. Aceasta lege nu introduce doar procedura formala a consilierii, ci informeaza femeia ca are dreptul la anumite optiuni si poate apela la cei care o pot sprijini", ne-a mai explicat Bogdan Stanciu.

Consiliere si dupa avort

Psihologii saluta proiectul de lege, precizand ca intreruperea de sarcina ar trebui facuta doar in cunostinta de cauza.

"Cred ca ar fi foarte utila o astfel de masura. Avortul este intr-adevar un act care poate avea urmari serioase asupra vietii, si mai ales asupra vietii interioare a femeii. O intrerupere de sarcina marcheaza o femeie pentru toata viata", a comentat psihologul Anca Bucur pentru Ziare.com.

Aceasta a explicat ca, inainte de a recurge la o intrerupere de sarcina, pacientele trebuie sa tina cont de mai multi factori, iar femeile trebuie sa decida dupa ce le sunt prezentate toate optiunile pe care le au.

"Este bine ca avortul sa fie facut in cunostinta de cauza, stiind care sunt urmarile, consecintele pe termen scurt si pe termen lung si riscurile fizice si psihice la care se expun cand fac acest gest", ne-a mai declarat Anca Bucur.

Potrivit medicului psiholog, ecografia embrionului si vizionarea filmelor si a pozelor despre avort ar putea fi factor decisiv in decizia de a face un avort. "Pentru unele femei, aceste ilustratii ar putea fi socante. Dupa consultatia psihologica, acestea ar putea renunta la intreruperea de sarcina. Insa, daca sunt sigure de ceea ce vor sa faca, alte femei nu vor fi deloc impresionate", a mai explicat psihologul pentru Ziare.com. Totodata, Anca Bucur recomada ca femeile sa fie consultate de un medic psiholog si dupa ce au intrerupt o sarcina.

22 de milioane de avoturi in 50 de ani

Parlamentarii au argumentat modificarile aduse la legea avortului prin numarul mare de interuperi de sarcina din tara noastra, in special in randul femeilor tinere, care sunt pentru prima oara gravide. Potrivit statisticilor, in Romania s-au inregistrat, din 1958 pana in anul 2008, peste 22 de milioane de avorturi.

Desi rata intreruperilor de sarcina a scazut in ultimii ani, Romania inca ocupa un loc fruntas, in Europa, la acest capitol, cu 32 de avorturi la fiecare 100 de sarcini.

Potrivit actualei legi a avortului, intreruperea de sarcina la cerere trebie sa se faca cel tarziu in cea de-a 12-a saptamana de sarcina (primul trimestru). Daca pacienta este minora, atunci ea are nevoie si de consimtamantul parintelui sau al tutorelui pentru a recurge la acest act medical.

Daca propunerea deputatilor PDL se va transforma in lege, intreruperea de sarcina nu se va mai putea face doar cu programare la ginecolog, indiferent daca acesta lucreaza in sistemul de stat sau la privat.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Femeile ar trebui sa apeleze la o intrerupere de sarcina doar dupa o vizita la psiholog?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#avort psiholog propunere lege, #avort aviz psiholog sondaj, #avort certificat psiholog, #avort legislatie Romania, #intrerupere sarcina proiect PDL , #spital