Baby Box, cutiile unde mamele isi pot abandona legal copiii nedoriti, practica barbara sau salvatoare?

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:23
10709 citiri
Baby Box, cutiile unde mamele isi pot abandona legal copiii nedoriti, practica barbara sau salvatoare?
Foto: Arhiva

Ingrijorati de numarul mare de mame care isi lasa bebelusii pe strada sau chiar ii ucid, europenii au venit cu o idee pe care o considera salvatoare: Baby Box, cutii unde parintii isi pot abandona, sub protectia anonimatului daca doresc, bebelusii pe care nu vor sau nu au cum sa ii creasca.

Acest sistem, implementat in state precum Germania, Austria, Belgia, Cehia sau Ungaria, nu exista in tara noastra si este dur criticat de Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului, a precizat Ramona Popa, purtator de cuvant al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA), pentru Ziare.com.

In primul rand, trebuie mentionat ca sistemul Baby Box, cunoscut in Germania, unde este foarte bine pus la punct, sub numele de Babyklappe, exista in 11 state din Uniunea Europeana, dar si in Japonia, Canada si altele. Mai exact, este vorba despre un fel de sertar care se poate deschide o singura data din exterior si unde femeile isi pot pune copilul pe care nu il doresc. In interior gasesc o scrisoare prin care li se spune ca isi pot recupera bebelusul daca doresc si sunt indemnate sa isi lase macar datele personale. Odata ce sertarul este inchis, se declanseaza o alarma, iar o asistenta preia copilul din Baby Box.

Tot mai multi copii abandonati din cauza crizei

"Este o metoda foarte controversata. Au fost numeroase discutii pe aceasta tema in mai mult tari, in Germania, de exemplu. Consiliul de Etica din Germania a discutat de curand aceasta practica si, de asemena, cei care au ridicat problema cel mai vehement sunt cei din cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Copilului. Ei sunt extrem de ingrijorati cu privire la numarul mare de tari care practica aceasta metoda.

Ce ii deranjeaza cel mai mult la faptul ca un copil este plasat intr-un asemenea loc si i se permite mamei sa isi pastreze anonimatul este ca incalca drepturile copilului stipulate in Conventia ONU. Este dreptul copilului la identitate si la pastrarea legaturii cu familia, iar drepturile acestea sunt incalcate grav. Copilul acela nu va stii niciodata care ii sunt parintii biologici. Conventia spune ca, chiar si atunci cand un copil este despartit de familia lui din diferite motive, trebuie sa se incerce pastrarea relatiilor pe cat posibil", a explicat Popa.

Reprezentantul ORA a adaugat ca specialistii ONU sustin ca nu exista dovezi clare ca aceasta metoda previne, intr-adevar, infanticidul. Pana acum, nu s-a putut stabili o legatura clara intre copiii plasati in Baby Box-uri si copiii ucisi, pentru ca "nu se stie daca femeile care aleg sa isi plaseze copiii aici sunt aceleasi femei care, daca nu ar avea aceasta posibilitate, ar abandona copilul pe strada sau intr-un loc care i-ar putea pune viata in pericol". Expertii sunt de parere ca femeile care sunt cu adevarat interesate de viata copilului lor il abandoneaza intr-un loc sigur.

In Romania, cei mai multi nou-nascuti sunt abandonati in maternitate

"In Romania, mamele care isi abandoneaza copiii fac acest lucru cel mai des in maternitate si se crede ca acele femei care ar recurge la niste gesturi absolut grave nu ar apela oricum la Baby Box daca ar exista in tara lor", a lamurit Popa.

In plus, cei de la ONU au constatat ca, in mare parte din cazuri, copiii nu sunt plasati in Baby Box de catre mame, ci de barbati sau de rude ale copilului. Astfel, exista un semn de intrebare legat de acest lucru, daca femeile isi dau sau nu acordul pentru abandon si daca, nu cumva, s-ar mai fi putut face ceva pentru prevenirea unui astfel de gest, cu serviciile de consiliere si sprijinul de rigoare.

"Nu ar fi o idee buna pentru Romania, tinand cont de faptul ca nu este o idee buna nici pentru tarile mai dezvoltate. Mai mult, o parte din statele care au implementat acest sistem spun ca unor copii care sunt plasati in Baby Box li se pierde urma, nu se stie exact ce s-a intamplat cu ei, daca au ajuns in adoptie sau daca sunt in sistemul de protectie", a precizat purtatorul de cuvant.

"Comitetul ONU recomanda ca aceste centre sa fie inchise, dar practicile sunt diferite. De exemplu, Franta si Olanda permit nasterea sub anonimat, pe cand in Marea Britanie este infractiune sa nu declari identitatea. La noi in tara trebuie ca mama sa isi declare identitatea, dar se mai intampla si sa fuga din maternitate sau sa declare o identitate falsa, dar atunci se fac demersuri cu Politia pentru a o identifica.

15.000 de copii abandonati anual in fostele tari comuniste

Nu este incadrata la categoria infractiuni, dar se incearca identificarae mamei si numai Politia foate face genul acesta de ancheta. Astfel, daca o femeie isi abandoneaza copilul in maternitate, este instiintata Protectia Copilului, care, la randul ei, instiinteaza Politia. In Romania sunt cateva sute de astfel de cazuri in fiecare an", a completat Popa.

Planning-ul familial, recomandat in loc de Baby Box

Aceasta a mai spus ca aceste forme de abandon controlat au functionat chiar din secolul al XVII-lea, dar ca aceasta practica veche trebuie inlocuita cu planning-ul familial, consilierea femeilor sau cu sprijin atunci cand exista sarcini nedorite, deci "niste practici mult mai centrate pe drepturile copilului".

"In Romania, fiecare maternitatae are sau ar trebui sa aiba un asistent social, care trebuie sa identifice cazurile cu risc de abandon. Atunci, asistentul ofera servicii de consiliere, plus alte servicii pe care le ofera Directia Copilului, cum ar fi centrul maternal sau alte forme de sprijin. Daca totusi mama este in imposibilitatea de a creste copilul din diverse motive, acesta intra in sistemul de protectie speciala pentru o anumita perioada.

Ideal este ca acel copil sa fie reintegrat in familie, iar acest lucru inseamna ca se lucreaza cu familia lui, atat cu parintii biologici, cat si cu rudele. Totusi, nu exista consecinte penale, de exemplu, pentru parinti, care pot fi, cel mai mult, doar decazuti din drepturile parintesti in anumite cazuri", a subliniat Popa.

Criza face ravagii: Orfelinatele din Grecia, pline de copii abandonati

"Ni se pare foarte important dreptul copilului la identitate, pentru ca noi, care lucram in acest sistem, ne dam seama cat de important este acest lucru pentru dezvoltarea si securizarea emotionala a copilului, care isi cauta originile la o anumita varsta. Din moment ce permiti anonimatul, ei chiar nu au nicio informatie despre trecutul lor, este o piesa lipsa care nu va mai putea fi pusa la loc niciodata si sunt multe cazuri in care acest secret le afecteaza intreaga viata si este o experienta traumatizanta", a conchis reprezentantul ORA.

Totodata, Gabriela Alexandrescu, presedintele executiv al Asociatiei Salvati Copiii, a precizat, pentru Ziare.com, ca aceasta masura are atat aspecte negative, cat si pozitive, fiind generatoare de controverse.

"Ea poate insemna reducerea substantiala a cazurilor de infanticid, in special in tarile in care nasterea copiilor de sex feminin este considerata o povara (India, Pakistan). In cazul acesta, masura ar fi una de prevenire, care ar conduce in final la respectarea dreptului la viata al copiilor", a explicat aceasta.

Alexandrescu a sustinut comentariile reprezentantului ORA, adaugand ca ONU recomanda inlocuirea acestei "solutii" de abandon cu masuri care sa se adreseze cauzelor abandonului copiilor, cum ar fi promovarea planificarii familiale, consilierea si asistenta sociala.

"In contextul romanesc, inainte de a ajunge la astfel de solutii, credem ca este important sa investim in imbunatatirea ingrijirii copilului in maternitati si sa cream solutii de colaborare si informare rapida intre sistemul medical si asistenta sociala. Masurile de planning familial, educatie sexuala, consiliere pentru gravide si parinti, monitorizarea ingrijirii bebelusilor in familii sunt aspecte care au o foarte mare importanta", a conchis presedintele Salvati Copiii.

In Romania, rata abandonului copiilor este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Numai in anul 2012, peste 1.470 de bebelusi au fost parasiti in maternitati sau alte unitati sanitare, fiind vorba numai de cei inregistrati, fara a se tine cont de cei abandonati pe strada sau in alte locuri periculoase. De asemenea, in perioada ianuarie-martie 2013, aproape 390 de copii au fost lasati pe mana asistentilor sociali in spitale, potrivit datelor centralizate ale Directiei Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Baby Box Europa, #Baby Box Romania, #sistem Baby Box, #cutii abandon copii, #copii abandonati Romania , #spital
Comentarii