Ziare.com

Bloomberg: Romania, destinatie preferata pentru turismul medical

de Elena Enache
Vineri, 14 Noiembrie 2014, ora 00:22

   

Bloomberg: Romania, destinatie preferata pentru turismul medical
Romania, Bulgaria, Ungaria, Croatia si Serbia se numara printre tarile europene cele mai lovite de criza economica ce a inceput in anul 2008, insa investesc in clinici curate si eficiente pentru a-i atrage pe europenii occidentali si pe americani pentru interventii care nu sunt acoperite de asigurari.

Aceasta strategie intr-o zona in care somajul ajunge la 20 la suta ar putea ajuta la oprirea migratiei de personal medical catre tarile occidentale mai bogate, scrie Bloomberg.

Printre tratamentele pe care le cauta strainii in clinicile din Romania sunt cele stomatologice si estetice, pretul fiind la cel mult jumatate fata de cel din tarile natale ale acestora.

Presa straina: Dracula si turismul medical, acum si in Romania

Industria turismului medical, aflata in expansiune, produce venituri anuale de 250 de milioane de dolari pentru Romania, iar medicii si asistentele se pot intoarce astfel in tara.

Chiar si la 25 de ani de la caderea comunismului, asistentele, dentistii, chirurgii si alti specialisti sunt ademeniti in strainatate de un sector medical privat unde conditiile sunt mai bune si salariile mult mai mari. De cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, in anul 2007, circa 25.000 de medici si 15.000 de asistente au plecat in Germania, Franta, Spania si Italia.

Viitorul turistic al Romaniei - turismul dentar

Romania are una dintre cele mai scazute densitati a medicilor la numarul de locuitori - 22,7 doctori la fiecare 10.000 de persoane, sub media de 35 a Uniunii Europene. In Ungaria, media este de 30,3 in timp ce in Croatia este de 26. Spre comparatie, in Austria exista 48,5 de medici la fiecare 10.000 de locuitori.

Salariul mediu al unui medic cu experienta in Romania este mai putin de 20.000 de dolari pe an, potrivit sursei citate, comparativ cu circa 82.000 de dolari in Germania si 120.000 de dolari in Marea Britanie.

Numarul de turisti medicali in Romania, in mare parte germani, italieni, israelieni si britanici, s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului 2015, urmand sa ajunga la circa 500.000.

De asemenea, in Ungaria, Guvernul a acordat subventii de stat in valoare de 76 de milioane de dolari pentru acest domeniu, din 2012, inclusiv pentru facilitati spa, stomatologie si oftalmologie. Rezultatele sunt vizibile: in anul 2013, 2 milioane de straini au ajuns in Ungaria pentru a folosi serviciile medicale, inclusiv terapia bailor termale. Cea mai mare parte a turistilor vin din Austria si Germania, insa si din Olanda, Slovacia, Polonia si Cehia, potrivit statisticilor oficiale.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3746 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

e bine ca macar cu turismul medical

reusim ceva ...
ca ala cu frunza .. nu prea merge !

ps. asta e articol de genul "scumpiti o data servicile medicale" .

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor