Cardul national de sanatate va fi platit de asigurat

Sambata, 06 Noiembrie 2010, ora 20:06
2071 citiri
Cardul national de sanatate va fi platit de asigurat

Cardul national de sanatate va fi un document ce va fi eliberat contra cost si care va include pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina si Rh-ul, statusul asiguratului, sanatos sau bolnav cronic, cat si cel privind donarea de organe.

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta al Ministerului Sanatatii, cardul va detine informatii minime, precum datele de identitate, codul numeric personal, cod asigurat, data expirarii cardului, numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care emite cardul, numarul de identificare a cardului.

Pe cipul cardului vor fi stocate diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si Rh, inregistrarea numarului de solicitari de servicii medicale prin codul furnizorului, dovada achitarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate.

Pentru producerea cardului national de asigurari sociale de sanatate, cheltuielile vor fi suportate atat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, cat si de asigurat.

Din total, asiguratul suporta contravaloarea cardului national de asigurari sociale de sanatate si costurile aferente distributiei acestuia, informeaza Mediafax.

Cardul national de sanatate va fi emis individual pentru fiecare asigurat cu varsta peste 14 ani. In schimb, asiguratii cu varsta de pana la 14 ani beneficiaza de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale decontate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate in baza documentelor care atesta calitatea de asigurat.

Cardul le va fi necesar celor care vor sa beneficieze de serviciile medicale de la furnizorii aflati in contract cu casele de asigurari de sanatate.

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor elabora in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, norme metodologice care vor fi aprobate prin hotarare a Guvernului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#cardul national de sanatate, #card contra cost , #spital