Ziare.com

Casa de Sanatate a ajuns sa plateasca salariile din spitale, din cauza cresterilor fara acoperire decise de Guvern

de Alexandra Sandru
Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 07:31

   

Casa de Sanatate a ajuns sa plateasca salariile din spitale, din cauza cresterilor fara acoperire decise de Guvern
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a anuntat marti, printr-un comunicat, ca va plati din fondurile proprii cresterile salariale pentru personalul auxiliar din spitale stabilite de Ministerul Sanatatii anul acesta. Si asta se adauga sumelor platite deja pentru cresterile salariilor medicilor si asistentilor.

"Finantarea influentelor financiare determinate de cresterile salariale care se acorda in anul 2019 pentru personalul auxiliar din unitatile sanitare publice va fi asigurata din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, printr-un mecanism similar celui prin care se finanteaza si influentele financiare determinate de cresterile de salarii ale personalului medical din aceleasi spitale, conform unui ordin comun semnat de Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, si de presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu.

La inceputul anului s-a efectuat o marire salariala pentru personalul auxiliar, care a fost finantata initial din bugetele spitalelor. Insa, avandu-se in vedere impactul asupra bugetelor unitatilor sanitare publice cu paturi si asupra serviciilor medicale spitalicesti acordate asiguratilor, Guvernul a decis, la sfarsitul lunii mai, la propunerea Ministerului Sanatatii, ca pentru personalul incadrat in unitatile sanitare publice, inclusiv cele care au ca asociat unic unitatile administrativ-teritoriale, aflate in relatie contractuala cu casele de asigurari de sanatate, influentele financiare determinate de cresterile salariale sa se asigure prin transferuri din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, de la titlul VI 'Transferuri intre unitati ale administratiei publice' (OUG nr. 35/2019) ", se arata intr-un comunicat al CNAS remis, marti, Ziare.com.

Cum a ajuns Casa de Sanatate sa plateasca promisiuni electorale

Ziare.com scria anul trecut, cand ministrul Sanatatii Sorina Pintea se lauda ca dubleaza sau chiar tripleaza salariile medicilor si asistentilor medicali, ca o mare problema va fi ca nu asigura si finantare pentru aceste promisiuni, ramanand in sarcina spitalelor sa achite factura.

Insa problema era ca inca de atunci, dinaintea majorarilor, bugetele spitalelor mergeau in proportie si de 80% pe salarii. Un spital trebuie sa acopere din buget si utilitati, si mentenanta si investitii, insa in momentul in caret oti banii se duc pe salarii si facturi conditiile care sunt gasite de pacienti nu au cum sa fie mai bune.

Dincolo de artificiul facut atunci de Guvern, prin care parte din majorarile "istorice" promise au fost anulate printr-o taiere masiva a sporurilor, o alta chichita gasita de social-democrati si cei de la ALDE a fost sa aloce bani separat de la bugetul de stat prin Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, bani ce pot fi accesati doar de spitalele de stat pentru plata salariilor.

Astfel, Casa de Sanatate, desi nu acesta este rolul sau, a devenit platitor de promisiuni electorale.

"S-a terminat plafonul, reveniti peste o luna"

"Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este institutie publica, autonoma, de interes national, cu personalitate juridica, al carei principal obiect de activitate il reprezinta asigurarea functionarii unitare si coordonate a sistemului asigurarilor sociale de sanatate din Romania.

CNAS are misiunea de a realiza un sistem de asigurari sociale de sanatate modern si eficient, pus permanent in slujba interesului public si a asiguratului, care are rolul de a imbunatati starea de sanatate a populatiei.

CNAS functioneaza pe baza Statutului propriu si are urmatoarele obligatii:

  • sa asigure logistica functionarii unitare si coordonate a sistemului asigurarilor sociale de sanatate;
  • sa urmareasca colectarea si folosirea cu eficienta a fondului;
  • sa foloseasca mijloace adecvate de mediatizare pentru reprezentarea, informarea si sustinerea intereselor asiguratilor pe care ii reprezinta;
  • sa acopere nevoile de servicii de sanatate ale persoanelor, in limita fondurilor disponibile
"

Asta scrie chiar pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Asta ii e misiunea si logica existentei. In niciun caz, plata salariilor.

Iar romanii care cotizeaza la Sanatate au parte de multe experiente, dar mai putin de cele pe care ar trebui sa le asigure Casa.

Ati vrut sa va faceti analizele de care beneficiati gratuit, ca asigurat, si vi s-a spus sa reveniti luna viitoare ca s-a terminat plafonul? CNAS decide acel plafon. Ati avut nevoie de un RMN, o ecografie si ati fost programat peste 2 sau 3 luni? Tot Casa a decis asta. Ati fost plimbat de medicul de familie sau farmacist pentru ca nu au putut sa acceseze sistemul informatic? Casa ar trebui sa-l gestioneze.

Si medicii sunt printre primii care au avertizat ca majorarile facute iresponsabil, fara studiu de impact real, se vor rasfrange tot asupra pacientilor.

Citeste si:
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16198 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

o ce veste minunata...

daca pana acum a trebuit sa-mi cumpar si pansamentul in spital....acum va trebui sa platesc si factura la curent pt lampa cu care voi fi examinat......
....si spaga la doctori cand se va scoate?....sau se va majora?

 

Spaga s-a majorat deja

inainte te mai baga in seama doctorul.Acum cu 200 milioane in buzunar,de ce sa se mai oboseasca?
Dar o asistoanta cu 6000 ron,cu spaga 9000?unde se platesc la multinationale asemenea salarii?
Pintea,du.te tu fa cu ai tai fara spaga sa vedem daca te baga in seama cineva!
Trebuie datiin judecata.Nu sint de acord ca banii mei munciti din greu sa se duca la ingrijire tigani,care n.au dat un leu,transport sparlamentari si cocalari cu elicopterul,salarii nesi unor trintori nescolarizati!

Inflatia.

Spaga tine pasul chiar mai alert decat inflatia!Mai ales ca este coordonat direct de la Min sanatatii prin spagarii toti al majolitatii corupte "psd-alde" actualmente drogata idioata din Baia Mare Sorina Pintea!

Spaga!

Fara spaga aferenta absolut deloc nici nu esti bagat in seama,constat pe propria piele mai ales ca in ultimele 6 luni saptamanal cel putin o-data vizitez casa de sanatate.

Salarii

Salariile s-au marit foarte mult in sistemul medical si eu cred ca este bine ca s-a facut asta. In schimb, din acest moment orice spaga primita de personalul medical ar trebui pedepsita extrem de sever pentru ca chiar nu mai au motive sa faca asta.

adevarat

Au ajuns sa alerge medicii dupa cardurile de sanatate ale pacientilor pentru a incasa banii pentru serviciile prestate.
Mai mult decat atat, pacientii nu mai sunt asa de importanti precum cardurile.
Au timp limita de stat cu pacientul dictat de conducere; fraza zilei este sa faca cat mai multi bani.

 

Inca un succes incontestabil al guvernului marioneta Dragnea3

la care doamna ministru Pintea se opinteste cu toata puterea.
Guvernul este organizat dupa sistemul vaselor comunicante.
Un fel de carpeala de amator, un fel de Titanic care are deja icebergul in coaste.

 

Banii pentru concediu medical IOC!

Din cauza coruptiei extinse in la Casa de asigurari de sanatate cu stupoare constat ca bani pentru a platii concediile medicale sunt intarziate su cu 1/2(jumatate de an) ani pentru acei bolnavi care au depasit involuntar cele 90 zile.Aceasta acuzatie nu este o stire falsa deoarece a fost confirmat de Contabila unei intreprinderi care asteapta decontarea Concediului medical.Aceasta guvernala catastrofala al majolitatii corupte PSD-ALDE condus de analfabeta Dancila cu ministrii unul mai prost ca altul in cazul in care mai stau mult timp in functii vor arunca in mocila intreaga tara,motiv pentru care rog opzitia sa se uneasca pentru a arunca la gunoi prin Motiune de cenzura.

 

Cu toate acestea

Nu s-a pus nici un fel de conditie cum ar fi: 1)sa aleaga ori la stat ori la privat;2)sa respecte programul de lucru de 8 ore ca la orice angajat;3)sa fie exclus din sistem orice a n g a j a t al sistemului sanitar care este depistat ca ar conditiona actul medical fie su cu acea plata informala (cum i-ar spune d-na ministru Pintea)

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor