Cat cer medicii spaga, in medie, in Romania

Sambata, 14 Decembrie 2013, ora 15:29
4125 citiri
Cat cer medicii spaga, in medie, in Romania
Foto: Arhiva

Valoarea medie a spagii cerute de medicii din Romania este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), potrivit unui studiu publicat sambata de sindicatul Federatia Solidaritatea Sanitara, efectuat cu un esantion reprezentativ de 2.376 de angajati din sistemul sanitar romanesc.

Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenti au recunoscut existenta conditionarii actului medical de aceste plati, insa acest procent "este mult mai mic decat cel indus de frecventa cu care acest aspect este vehiculat".

"Procentul de aproape 6% este ingrijorator atunci cand vorbim de conditionarea actului medical, aceste cazuri inscriindu-se in categoria a ceea ce opinia publica desemneaza drept spaga", se afirma in concluziile studiului Federatiei Solidaritatea Sanitara referitor la salarizarea in sistemul medical romanesc.

Propunere soc: Spaga in spitale sa fie legalizata

Valoarea medie a sumelor obtinute in cazul conditionarii actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondentii care au aratat existenta conditionarii actului medical) este de 424 lei, evidentiaza studiul.

Pe de alta parte, 37% dintre respondenti au recunoscut existenta unor "plati informale voluntare facute de pacienti catre personal", cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).

"Marea majoritate (92%) a salariatilor care au indicat existenta platilor informale considera inechitabil 'sistemul platilor informale'. Principalii beneficiari ai platilor informale sunt medicii, urmati de asistentii medicali. Majoritatea medicilor considera ca beneficiaza de platile informale/onorariu medicii si asistentii in timp ce majoritatea asistentilor considera ca beneficiaza doar medicii", evidentiaza studiul.

Cata spaga dau romanii la medic - studiu

De asemenea, 50,3% dintre respondenti considera ca sistemul platilor informale trebuie inlocuit de un sistem eficient de asigurari de sanatate, care sa genereze finantarea suplimentara a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizari corespunzatoare.

Totodata, 94% dintre salariatii din sistem care au participat la studiu considera ca cresterea salariilor va conduce la cresterea calitatii serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenti au indicat cresterea discreta sau semnificativa a calitatii serviciilor medicale in cazul introducerii salarizarii in functie de performanta.

Nu mai putin de 46% dintre respondenti au indicat ca sunt afectati de fenomenul inechitatilor salariale, determinat de incoerentele legislative din ultimii 5 ani, afirmand ca au salariul mai mic decat colegii loc care au acelasi nivel de pregatire si lucreaza la acelasi loc de munca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#spaga medici, #spaga medici Romania, #spaga spital, #spaga medie medici , #spital